Kesäyliopistosta työkaluja toimintaan

14.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 29/14.8.2009

Elokuun helteet olivat kuumimmillaan, kun Hauhon Vähäjärven kurssikeskukseen kokoonnuttiin opiskelemaan marxilaisuuden ja puoluetyön perusteita. Suomen kommunistisen puolueen ja Demokraattisen Sivistysliiton yhteistyönä organisoitu toinen kesäyliopisto keräsi reilut 20 osallistujaa, pääasiassa puolueen nuorempaa väkeä.


Lämpimistä säistä huolimatta osallistujat malttoivat syventyä niin maailmantalouden ongelmiin, arkipäivän rasismiin kuin puoluetyön kehittämisen kysymyksiin.




Kapitalismin kriisi ja rasismi



Erikoistutkija Pertti Honkanen kertasi talouskriisin syitä, syvyyttä ja nykytilaa. Hän arvioi, että talouskriisi ja lama jatkuvat vielä pitkään. Karl Marxilla on kapitalismin kriisiteoreetikkona paljon annettavaa kapitalismin kriisin analyysissa ja vaihtoehtoisen suunnan kartoittamisessa.


Honkanen esitteli myös Marxin työarvoteorian perusteita. Työarvoteoriasta Marx eteni lisäarvoteorioihin ja selvitti, miten kapitalismissa pääoma riistää työläistä.


Rasismi on viimeisen vuoden aikana nostanut rumaa päätään myös Suomessa. Kesäyliopistossa kuultiin alan asiantuntijan Jouko Jokisalon alustus monitahoisesta aiheesta. Joensuun yliopistossa työskentelevä Jokisalo on tutkinut muun muassa kansallissosialismin ideologiaa sekä fasismin ja rasismin historiaa.


– Eurooppalaisen uusoikeiston ideologit hylkäävät perinteisen biologistisen rasismin. Eurooppalaisesta äärioikeistosta yhdysvaltalaisiin uuskonservatiiveihin ja perussuomalaisten Jussi Halla-ahoon on siirrytty historiallisesta rasismista kulttuurirasismin hyödyntämisen. Siinä hallitsevana ei ole enää puhe biologisista perintötekijöistä, vaan teesi ylitsepääsemättömistä kulttuurisista erilaisuuksista eri ihmisryhmien välillä, sanoi Jokisalo.


Keskustelussa pohdittiin arkielämän rasismia sekä tapoja havaita ja reagoida rasistisiin tekoihin ja syrjintään.




Joukkotoimintaa ja puoluetyötä



Toimittaja Marko Korvelan alustuksen ja työryhmätyöskentelyn kautta pohdittiin kommunistien toimintaa joukkoliikkeissä. Ay- ja kansalaisliikkeiden joukkotoiminta on tärkeä vaikuttamisen keino. Suomessa tarvitaan nyt vallitsevan oikeistolaisen hegemonian haastamista ja räväkkää kapitalisminvastaisuutta.


Syksyn toimintakalenteriin listattiin muun muassa ympäristön osalta tärkeää toimintaa, jolla valmistaudutaan Kööpenhaminan joulukuiseen ilmastokokoukseen. Rauhanliike kaipaa solidaarisuusliikkeiden lisäksi kipeästi toimintaa Natoa vastaan. Syksyn tärkeimpiin tapaamisiin lukeutuu Tiedonantajan 40-vuotistapahtuma syyskuun lopulla, joka tarjoaa monipuolista ohjelmaa ja keskustelun ja verkostoitumisen mahdollisuuksia.


SKP:n poliittisen toimikunnan jäsenet Emmi Tuomi ja Yrjö Hakanen johdattivat keskustelua puoluetoiminnan, politiikan ja sosialismin kysymyksistä.


– Hyvän puoluetyön on oltava aitoa yhteistyötä jäsenten kesken, sanoi Emmi Tuomi.


Viikonloppuun mahtui myös vapaamuotoista yhdessäoloa, soittoa ja laulua Suomen kauniissa suvessa.


Kesäyliopistolaisten kokemukset olivat erittäin myönteisiä. Monelle jäi halu oppia lisää, ja piireiltä ja osastoilta toivottiinkin enemmän omaa opintotoimintaa. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli