"Kenttä kapinaan työnantajia ja hallitusta vastaan"

12.11.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: HANNU OITTINEN

Tampere (TA) Tamperelaisen Metalli Seiskan varapuheenjohtaja, Bronto Skyliftilla asentajana toimiva Pauli Schadrin tyrmää täysin liiton johdon tupolinjan. Tupo merkitsisi toteutuessaan selvää ansiotason laskua, vuosiloma- ja monien muiden etuuksien romuttumista ja työnantajan diktatuuria työpaikoilla.


– Jos sopimista siirretään työpaikoille, se merkitsee koko ay-liikkeen pohjan putoamista. Pienillä työpaikoilla ei ole todellisia mahdollisuuksia tapella palkoista, ja alle 30 työntekijän yrityksiä ei koske edes yt-laki. Liitolla ei olisi enää käytännössä asiaa työpaikoille, lataa Pauli Schadrin.


Koko metallin kentässä tupoon sisältyvät huononnukset olisivat selvät. Räikeimpiä ovat Schadrinin mukaan vuosilomalain muutos, joka mahdollistaisi yli neljän viikon vuosiloman maksamisen rahana ja lomarahaetuuksien menetyksen, eläkevakuutusmaksujen siirtymisen kokonaan työntekijäin maksettavaksi ja maksujen kaksinkertaistumisen, sekä palkkojen määräytymisen paikallisesti työnantajan "maksukyvyn" mukaan.


Tämä tilanne huolestuttaa kentällä ja isojen ammattiosastojen lähetystö on menossa liiton johdon puheille. Se on Schadrinin mielestä turhaa, sillä puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd.) ja muu liiton johto ovat luokkasopulinjansa valinneet. Lisäksi valtiovalta ja SDP hallituspuolueena ovat työnantajien takuumiehinä.


– Nyt pitää saada kenttä kapinaan jäsenistön asettamien keskeisten tavoitteiden puolesta. On korkea aika irrottautua puoluesidonnaisuudesta ja sitoutua jäsenistön puolustamiseen. En muista näin isoja heikennysesityksiä tehdyn edes laman aikana, toteaa Schadrin.


Metalli Seiskan varapuheenjohtajan Schadrinin mielestä on aika ottaa käyttöön kovat keinot, eli pistää tehtaita seisomaan, painostaa kaikin tavoin työnantajia ja vaatia valtiota ulos neuvotteluista.


– Seiskan lähetystö lähtee eduskuntaan muistuttamaan kansanedustajia, että monet tuponeuvotteluissa olevat esitykset ovat lainvastaisia, joten niitä ei missään tapauksessa saa hyväksyä, sanoo Pauli Schadrin.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli