Kemissä tavoitellaan tosissaan valtuustopaikkaa

03.04.2017 - 15:45
Luonnossa mielellään liikkuva Tapio Siirilä kävi tammikuun alussa Etelänapamantereella.

Työsuojeluinsinööri, tietokirjailija ja pitkän linjan kommunisti Tapio Siirilä on kemiläinen SKP:n kuntavaaliehdokas, Lapin läänin piirijärjestön piirisihteeri ja keskuskomitean jäsen. Koulutukseltaan Siirilä on diplomi-insinööri. Mies on jo lähes vuosikymmenten ajan taistellut työturvallisuuden, vähävaraisten ja syrjittyjen puolesta sekä tehnyt aktiivisesti töitä puolueen tavoitteiden eteen ja toiminut kansalaisjärjestöissä. Nykyisin Siirilä on eläkkeellä, mutta hän ei ole jäänyt laakereilleen lepäämään: taistelu paremman huomisen puolesta jatkuu edelleen!

Siirilän toiminnan punaisena lankana on kamppailu tasa-arvoisen ja solidaarisen yhteiskunnan puolesta, missä ketään ei suljeta ulkopuolella saati jätetä oman onnensa nojaan.

Siirilällä on näkemyksiä muun muassa Sipilän hallituksen esittämään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen eli soteen sekä luonnollisesti kevään kuntavaaleihin liittyen.

Täystyrmäys sotelle!

Suomessa on reilun kymmenen vuoden ajan valmisteltu rajua uudistusta sosiaali- ja terveyspalveluihin. Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostaman Sipilän hallituksen esittämä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus runtelee kovalla kouralla peruspalveluja sekä pirstoo yhtiöittämisellä palvelukokonaisuuksia. Oikeistolainen leikkauspolitiikka näkyy ja tuntuu myös Kemissä.

– Kemissä on toteutettu samanlaista leikkaus- ja keskittämispolitiikkaa kuin muuallakin Suomessa. Täällä oli vielä jokin aika sitten kolme terveyskeskusta. Nyt on ainoastaan yksi: kaksi muuta on lakkautettu. Samalla myös esimerkiksi keskustasta on lopetettu hammashoitola.

– Lapissa on tällä hetkellä kaksi keskussairaalaa Rovaniemellä ja Kemissä: lääkärille pääsy on ongelmallista pidentyneiden jonotusaikojen ja välimatkojen takia. Myös Kemin synnytysosaston lakkauttaminen on ollut tapetilla. Tämä on käsittämätöntä, koska välimatka lähimmälle synnytysosastolle pidentyisi rajusti. Olemme keränneet Kemin synnytysosaston säilyttämisen puolesta adressia markkinoilla ja saaneet listalle kiitettävästi nimiä: tämä kertoo ihmisten huolesta ja se tulisi huomioida päätöksenteossa.

Mitkä ovat mielestäsi hallituksen esittämän sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen pahimmat epäkohdat?

– Erityisesti täällä pohjoisessa se tulisi toteutuessaan johtamaan palveluiden karsimiseen ja keskittämiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että välimatkat kasvavat monien palveluita tarvitsevien kohdalla epäinhimillisiin mittasuhteisiin. Samalla kuntien päätösvalta tulee vähentymään ja maakuntamallissa valtiovarainministeriö määrää siitä, mitä voidaan ja ei voida tehdä: virkamiesvetoisuus tulisi lisääntymään, eikä tavallisella kansalaisella olisi tämän jälkeen juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa maakuntien päätöksentekoon terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä.

– Kaikkien näiden suunnitelmien seurauksena palveluita tultaisiin keskittämään ja vähentämään ja palveluita tarvitsevilta perittävät maksut nousisivat.

"Sotessa on kyse on historiallisen suuresta kaappauksesta, jossa verorahat pyritään ohjaamaan yksityisten tahojen kukkaroihin."

Mihin poliittinen oikeisto sotella mielestäsi pyrkii?

– Kyse on historiallisen suuresta kaappauksesta, jossa verorahat pyritään ohjaamaan yksityisten tahojen kukkaroihin. Terveydenhuollossa liikkuu kymmeniä miljardeja ja näihin summiin suuryhtiöt haluavat päästä käsiksi. Uudistuksen kautta tavoitellaan sosiaali- ja terveyspalveluihin käytettävien valtion rahojen vähentämistä kolmella miljardilla.

– Soten kohdalla puhutaan usein valinnanvapaudesta ja se tarkoittaa sitä, että niiltä joilta rahaa löytyy, he voivat hankkia itselleen hyviä palveluita. Tavallinen kansalainen ei sotesta hyödy, koska palvelut kallistuvat huomattavasti. Peruspalvelut tulee tehdä kunnan omana tuotantona julkisina palveluina ja niiden pitää olla ihmisten lähellä.

Kemissä on tahtotila korkealla kuntavaalien alla!

Vuonna 1974 Siirilä oli ensimmäistä kertaa SKP:n kuntavaaliehdokkaana Kemissä ja pääsi valtuustoon. Hän työskenteli Kemissä ennen Helsingissä pistäytymistään yhtäjaksoisesti valtuutettuna vuoteen 1986 asti ja ajoittain myös kaupunginhallitukseen. Nyt Kemissä on SKP:n listalla yhteensä viisi ehdokasta tavoittelemassa valtuustopaikkaa.

Päivi Alajas on listamme nuorin ehdokas: me muut olemme eläkeläisiä. Olemme tehneet kiitettävästi vaalityötä. Edellisissä kuntavaaleissa valtuustopaikka jäi täpärästi viidentoista äänen päähän ja teemmekin kovasti töitä sen eteen, että saamme ainakin yhden ehdokkaan läpi ja sitä kautta SKP:n kädenjäljen kemiläiseen kuntapolitiikkaan valtuustotasolla.

"Valtuustossa meillä olisi mahdollisuus tehdä aloitteita tärkeiksi kokemistamme asioista."

– Valtuustopaikka olisi tärkeä siinäkin mielessä, että sitä kautta saisimme näkemyksiämme paremmin julkisuuteen ja sitä kautta kuntalaisten tietoisuuteen pelkän lehtikirjoittelun sijaan. Valtuustossa meillä olisi mahdollisuus tehdä aloitteita tärkeiksi kokemistamme asioista. Edustajan saaminen valtuustoon lisäisi puolueen uskottavuutta ja parantaisi menestymismahdollisuuksiamme tulevissa vaaleissa.

– SKP:llä on kemiläisille paljon annettavaa, koska taistelemme leikkauksia vastaan ja kunnan omana työnä tuotettujen palveluiden puolesta. Sote:n ohella tärkeitä kamppailuja tulevat olemaan taistelu koulutukseen kohdistuvia leikkauksia ja kouluverkoston supistuksia vastaan.

Mikäli SKP onnistuu lisäämään kannatustaan Kemissä ja saatte valtuutettuja läpi, niin miten poliittinen tilanne Kemissä muuttuu ja kuinka se tulee näkymään kuntalaisten arjessa?

– SKP:n tehtävänä on tuoda ihmisten tietoisuuteen se, että toisenlainen kuntapolitiikka on mahdollista ja että nykymenolle on olemassa vaihtoehtoja. Kemissä vasemmistolla on vahva kannatus: valtuustossa SDP:llä ja vasemmistoliitolla on suuret ryhmät. SKP:n valtuustopaikan myötä kyseiset ryhmät ryhtyisivät mahdollisesti toteuttamaan vasemmistolaisempaa politiikkaa. Olisikin tärkeää päästä rikkomaan sitä porvarillista konsensusta, mikä Kemissä on pitkään vallinnut.

– Itselleni tärkeitä teemoja olisivat valtuustossa muun muassa soteen sekä kuntaverotuksen oikeudenmukaisuuteen ja progressiivisuuteen liittyvät kysymykset: myös pääomatuloja pitää tulevaisuudessa verottaa. Tulisin tekemään valtuustossa töitä myös koulu- ja lähipalveluiden puolesta. Oman insinöörikoulutukseni kautta omaan vankan asiantuntemuksen tuotantoon, talouteen ja kuntatalouteen liittyvissä kysymyksissä: näistä on kunnallisessa päätöksenteossa varmasti hyötyä, Tapio Siirilä päättää.

SKP:n kuntavaaliehdokkaat Kemissä

  • 59 Päivi Alajas, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja
  • 60 Kaarina Pistokoski-Tikkala, kerroshoitaja
  • 61 Raija Siirilä, ammatillinen erityisopettaja
  • 62 Tapio Siirilä, työsuojeluinsinööri, tietokirjailija
  • 63 Esko Tikkala, muusikko

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.