Kemin keskussairaala Mehiläiselle

14.11.2017 - 12:00

Kemin, Keminmaan, Simon ja Tornion valtuustot päättivät maanantaina 13.11. äänestysten jälkeen lähteä mukaan yhteistyritykseen, jossa ulkomaisten pääomasijoitusrahastojen omistamalla Mehiläinen-konsernilla on 81 prosenttia osakkeista ja kunnilla yhteensä 19 %. Mehiläisen täysin hallitsemalle yhtiölle luovutetaan Kemissä sijaitseva Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin keskussairaala ja sen toiminnot.

Mehiläis-yhtiön kanssa tehty sopimus on peräti 15 vuoden mittainen.

Tällainen kokonaisen keskussairaalan luovuttaminen yksityiselle yhtiölle on toistaiseksi suurin Suomessa tehty julkisten terveyspalveluiden yksityistäminen. Harvinaista on myös, että Mehiläis-yhtiön kanssa tehty sopimus on peräti 15 vuoden mittainen.

Tiukka äänestys

Tiukin äänestys käytiin Kemin valtuustossa, jossa äänestystuloa oli 22-21. Kokoomus, keskusta, perussuomalaiset ja osa sosialidemokraateista muodostivat enemmistön, joka päätti siirtää alueen julkiset sairaalapalvelut Mehiläiselle.

Kemin valtuustossa äänestettiin ensin siitä, ryhdytäänkö asiaa ollenkaan käsittelemään tässä kokouksessa. Tämä johtui siitä, että kaupunginhallitus ei ollut tehnyt valtuustolle asiasta minkäänlaista päätösesitystä. Yhteisyritykseen mukaan meneminen oli ollut esillä kaupunginhallituksessa viikkoa aikaisemmin ja vielä uudelleen aamupäivällä valtuuston kokouspäivänä. Kummallakin kerralla hallitus jätti asian pöydälle. Valtuustossa päätös asian käsittelemisestä syntyi yhden äänen enemmistöllä.

Pohjustettu pitkään

Yksityistämistä oli pohjustettu jo pitkään tiedotusvälineissä ja valtuutetuille pidetyissä seminaareissa. Tiedotuksen anti koostui suurelta osin runsaista valheista, puolitotuuksista, asioiden pimittämisestä ja pelottelusta. Sairaalan toiminnot kuulemma ajetaan alas, jos se säilyy kuntien omistuksessa. Toisaalta väitettiin, että Mehiläinen pystyy pitämään sairaalan toiminnassa ja vielä parantamaankin sen toimintoja, vaikka rahoituksesta yksityistämisen jälkeenkin vastaavat kunnat ja myöhemmin maakunta eivät yhtiölle lisää rahaa antaisikaan. Jotkut sanoivat uskovansa siihenkin, että Mehiläisen hallinnoima sairaala pystyy toimimaan haluamallaan tavalla valtion päivystysasetuksesta, sote-lainsäädännöstä ja tulevien maakuntien päätöksistä välittämättä.

Yksityistämistä oli pohjustettu jo pitkään tiedotusvälineissä ja valtuutetuille pidetyissä seminaareissa.

Kiireellisen päätöksen tekee erikoiseksi sekin, että sote- ja maakuntalakeja ei vielä ole ja että sosiaali- ja terveysministeriö on juuri asettanut kahden entisen lappilaisen ministerin (Maija Rask ja Hannes Manninen) muodostaman ryhmän selvittämään Lapin kahden sairaalan (Kemissä ja Rovaniemellä) tulevaa toimintaa ja työnjakoa. Hyvin ja hartaasti on Mehiläinen asiansa lobannut.

Toisenlaista kantaa tuotiin esille maanantaina 13.11. päivällä Kemin kaupungintalon edustalla ennen valtuustoryhmien kokouksia pidetyssä mielenosoituksessa. Muutama kokoukseen menossa ollut valtuutettu jäikin joksikin aikaa keskustelemaan mielenosoittajien kanssa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.