Katuprotestien tukahduttaminen Venäjällä

30.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 44/2007

Venäjän miliisi lopetti viime viikonvaihteessa kovin ottein Toinen Venäjä -liikkeen mielenosoitukset Moskovassa ja Pietarissa. Muun muassa yksi liikkeen johtajista Garri Kasparov pidätettiin.


Tapahtumat noudattivat samaa kaavaa kuin viime keväänä. Mielenosoittajat muuttivat luvalliset protestit luvattomiksi, jolloin miliisi kävi niiden kimppuun.


George W. Bush, EU: komissio, Saksan, Ranskan ja Suomen ulkoministerit ja erilaiset ihmisoikeusjärjestöt ilmaisivat huolensa mielenosoittajien kohtelusta Venäjällä Maailma sai jälleen todistaa, että Vladimir Putinin Venäjällä tukahdutetaan demokratiaa.


Mitä järkeä tässä Venäjän johdon näkökulmasta on? Kumpaankin mielenosoitukseen osallistui kahdessa miljoonakaupungissa muutamia satoja ihmisiä. Toinen Venäjä -liikkeen kannatus on niin mitätön, ettei se näy edes mielipidemittauksissa. Miksei mielenosoittajien yksinkertaisesti annettu poiketa luvallisista puitteista (toisin kuin esimerkiksi Helsingin Smash Asemissa)? Miksi mennä viritettyyn ansaan?


Ehkä miliisi taas ylireagoi omin päin. Tai toimi varman päälle, koska sillä on aikaisempia kokemuksia Toiseen Venäjään kuuluvien uusnatsien ("kansallisbolshevikkien") väkivaltaisuuksista. On vaikea kuvitella, että Kreml oikeasti pelkäisi piskuisen joukon saavan aikaan "vallankumouksen". Olkoonkin, että liikkeen lontoolainen tukija, miljonääri Boris Berezovski on vaatinut Putinin hallinnon väkivaltaista kaatamista ja että päärahoittaja USA toivonee samaa.


Ehkä selitystä Kremlin repressiotoimiin on etsittävä uudesta kylmästä sodasta, jonka Bushin hallinnon uuskonservatiivit aloittivat huomattuaan, ettei Putin olekaan heidän puudelinsa. Asevarustelun kiihdyttämisestä, tukikohtien rakentamisesta Venäjän ympärille, erivärisistä "vallankumouksista" sen naapurimaissa ja yrityksistä päästä käsiksi sen luonnonvaroihin kylmän sodan kampanja on kehittynyt yhä likaisempaan suuntaan, kuten salamurhiin ja syyllisyyden vierittämiseen Putinin niskaan sekä vaalien laillisuuden kiistämiseen kieltäytymällä lähettämästä vaalitarkkailijoita.


Putinin hallinto epäilee myös, että länsivalloilla on sormensa pelissä Etelä-Venäjällä viime aikoina tiheään sattuneissa ja paljon kuolonuhreja vaatineissa pommi-iskuissa. Syyttihän Putin jo 6.9.2004 pitämässään tiedotustilaisuudessa noin 30:n länsimedian kirjeenvaihtajan kuullen suoraan USA:n ja Britannian hallituksia ja salaisia palveluja osallisuudesta muun muassa Beslanin koulun verilöylyyn. Ja esitti myös todisteita. (esim. Le Monde 8.9.04)


Yksi osa kylmän sodan palapelissä on Toinen Venäjä -liike, jonka toimintamuodoksi valittiin virkavaltaa provosoivat katuprotestit.


Tiettävästi ainakin yksi liikkeen perustamista valmistelleista palavereista pidettiin jo elokuussa 2003 Helsingissä CIA:n ja Mossadin virkailijoiden, Berezovskin edustajan ja Venäjällä asuvien "toisinajattelijoiden" kesken.


Kasparoville USA antoi keskeisen roolin, koska hän on Washingtonin "viides kolonna" Venäjällä, USA:n kansalainen ja uuskonservatiivien ajatushautomon National Security Advisory Councilin jäsen.


Liikkeen toinen johtohenkilö Eduard Limonov on kielletyn "kansallisbolshevistisen", todellisuudessa uusnatsilaisen puolueen johtaja. Puolue muun muassa vaatii kaikkien ei-venäläisten maasta karkottamista. Jonkinlaisen käsityksen Limonovin ideologiasta antavat hänen tulevaisuudenkaavailunsa:


"Monien ihmistyyppien on kadottava. Juopot Vasja-sedät, poliisit, virkamiehet ja muut vajavaiset ainekset tulevat kuolemaan sukupuuttoon menettäessään juurensa yhteiskunnassa. Aseellista yhteisöä voitaisiin kutsua "Euraasian hallitukseksi". Näin 30-luvun euraasialaisten unelmat tulevat todeksi. Monet ihmiset haluavat liittyä meihin. Mahdollisesti me valloitamme koko maailman. Ihmiset tulevat kuolemaan nuorina, mutta se tulee olemaan hauskaa."


Venäjän kommunisteillakin on syytä olla huolissaan viime viikonvaihteen tapahtumista, koska ulkoa ohjatun "opposition" toimintaa voidaan käyttää tekosyynä myös todellisen opposition toiminnan vaikeuttamiseen.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli