Katse jo kohti kunnallisvaaleja

23.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (MK)

SKP:n äänikuningas ja -kuningatar löytyivät tällä kertaa Helsingin ja Keski-Suomen vaalipiireistä. Molemmissa piireissä tehtiin määrätietoista, sinnikästä vaalityötä, mikä näkyy myös piirien muiden ehdokkaiden hyvänä menestyksenä.


Vaikka kansanedustajapaikka ei näissä vaaleissa toteutunutkaan, on tähtäin nyt puolentoista vuoden päässä odottavissa kunnallisvaaleissa.




Katse kunnallisvaaleissa



Helsinkiläinen Seppo Lampela alias Steen1 veti ensikertalaiseksi mukavan äänisaaliin, 1 806 ääntä. Vaalityötä tehtiin tiukasti loppuun saakka, vaikka se lopullinen palkinto, eduskuntapaikka, jäikin vielä tavoittamatta.


Lampela on silti tyytyväinen henkilökohtaiseen äänimääräänsä. Hän lähti oman arvionsa mukaan kuitenkin altavastaajana vaalikamppailuun. Siihen nähden tulos on hyvä.


Nyt miehen katse on jo vuoden 2008 kunnallisvaaleissa.


– Tämä oli vasta testi, nyt pistetään koneisto kuntoon ja aloitetaan kampanja aikaisemmin ja suunnitellaan kaikki vielä paremmin, tuumii Lampela.


Hänellä on jo jatkosuunnitelmia porvareiden kiusaksi vaalien välilläkin. Mukana on myös vaalityössä näkyvästi mukana ollut, Fintelligensistä tuttu Iso-H. Nyt viritellään yhteistyökuvioita, joilla edetään SKP:n rinnalla kohti kunnallisvaaleja.


– Onhan tämä masentavaa katsoa oikeiston jyräämistä. Sillä on nyt ote ja tilaisuus toteuttaa politiikkaansa, pohtii Lampela.


Vastavoimaksi tarvitaan nyt radikaalin vasemmiston yhteistyötä.


– Kamppailu jatkuu vaikka yksi taistelu hävittiinkin, kommentoi Lampela.




Keski-Suomessa hyvä tulos



Keski-Suomessa oman äänimääränsä yli kolminkertaistanut Riitta Tynjä pitää tulosta erinomaisena kunnallisvaaleja ajatellen. Tynjä keräsi 12. suurimman äänisaaliin Jyväskylässä.


Menestyksestä on kiittäminen onnistunutta työtä kaupunginvaltuustossa. Jyväskylässä on kamppailtu näkyvästi niin julkisten palvelujen puolesta kuin ex-kaupunginjohtaja Kettusen erorahoista nousseen kampanjan tiimoilla. Uusliberalismin vastustaminen osana kansalaisten joukkoliikkeitä onkin Tynjän mielestä ensiarvoisen tärkeää poliittista työtä.


Hän painottaa, että oikeistohegemonian vallitessa on demareiden ja vasemmistoliitonkin ryhdistäydyttävä ja terävöitettävä omaa politiikkaansa. Nyt on koko vasemmistolla tarve puhaltaa yhteen hiileen.




Politiikan korkeakoulu



Riitta Tynjä kehuu myös piirin nuorten ehdokkaiden panosta. Aino Kainulainen on tyytyväinen omaan vaalikampanjaansa ja reilun 80 äänen saldoon. Liikkeellä oltiin vaatimattomalla budjetilla. Kampanjointi perustui jalkatyön lisäksi internetin vaalikoneisiin vastaamiseen ja verkon hyödyntämiseen muutenkin.


– Nuorisovaaleissa menestys oli erinomainen, huomauttaa Kainulainen, joka osallistui muiden nuorten ehdokkaiden kanssa lukuisiin koulupaneeleihin. SKP:n nuorisovaalimenestys lähentelikin Keski-Suomessa kymmentä prosenttia.


Myös Toivo Koivisto Helsingistä kehuu nuorten ehdokkaiden roolia. Hänen mukaansa vaalityö tuo varsinkin uusille arvokasta kokemusta.


– Vaalikampanjointi on kuin politiikan korkeakoulu, missä opitaan kuuntelemaan ja ymmärtämään ihmisten mielipiteitä toreilla ja turuilla, sanoo Koivisto.




Haasteena maakunta ja nukkujat



SKP:n valtakunnallista tulosta pitää Tynjän mukaan tarkastella sen valossa, että vasemmisto menetti yleisesti asemiaan. Myös ennätysalhainen äänestysprosentti söi vasemmiston kannatusta.


Perussuomalaiset nostivat äänimääräänsä myös Keski-Suomessa, mitä kehitystä täytyy jatkossa analysoida entistä tarkemmin.


Vaikka menestys Jyväskylässä olikin mainio, pitää Tynjä haasteena maakuntaa. Rajallisilla resursseilla on hankala kampanjoida pienissä kunnissa.


Toivo Koivistokin pohtii, miten Helsingissä lähiöiden äänestäjät jäivät sittenkin nukkumaan. Tätä kuvaa Helsingistä eduskuntaan valittujen ehdokkaiden maantieteellinen jakautuminen. Lähes kaikki valitut edustajat ovat länsihelsinkiläisiä. Itäisten kaupunginosien protesti jäi näissä vaaleissa kanavoitumatta.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli