Kapitalismin kriisi patistaa kommunistit konkreettiseen työhön

27.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 44/27.11.2009

Kapitalismin nähtävissä oleva romahdus ei automaattisesti johda sosialismiin eikä edes yhteiskunnan vasemmistolaistumiseen. Ilman poliittista analyysia ja vastarintaa sekä vaihtoehtoisen yhteiskuntamallin visiota tuloksena voi olla vielä nykyistä kapitalismia tuhoisampi sekasorto ja barbaria.


New Delhissä Intiassa kokoontuneet kommunististen ja työväenpuolueiden edustajat keskustelivat marraskuussa kapitalismista ja talouskriisistä. Paikalla olleiden 83 edustajan puheissa keskeiseksi ratkaisuksi nousi sosialismi.




Oikeat kommunistit ja Uudet kommunistit



Puheet kriisistä ja siitä ulospääsystä liikkuivat tiukasta marxilaisesta analyysista ja puhtaan kommunismin vaatimuksesta koko laajemman vasemmiston yhteistyöhön ja käsitteiden päivittämiseen. Unkarin kommunistisen puolueen edustaja Gyul Thurmer linjasi, että vain "oikeat kommunistit" voivat voittaa kapitalistisen systeemin eikä kapitalistista systeemiä edustaville reformistisille ja opportunistisille voimille tulisi antaa yhtään myönnytyksiä.


Italian kommunistien Rifondazioni-puolueen edustaja Fabio Amato kertoi puheessaan kunnioittavansa kriisianalyysissa erilaisia toisistaan poikkeavia poliittisia näkemyksiä ja peräänkuulutti kommunistien tarvetta toisenlaiseen näkemykseen.


Suomen kommunistisen puolueen puheenvuorossa Juha-Pekka Väisänen korosti kansainvälistä yhteistyötä, kansallista kaaderikoulutusta ja poliittisten puheiden toimintaan viemistä keskeisinä työvälineinä etsittäessä poliittista vaihtoehtoa kriisille.


– Meille pohjoisille kommunisteille ei ole ollut mikään yllätys, että kylmä kapitalistinen systeemi ei ole pystynyt turvaamaan ihmisen perustarpeita, linjataan SKP:n esityksessä.


– Pelkillä poliittisilla teoriapuheilla on tietenkin oma merkittävä paikkansa marxilaisessa keskustelussa ja yliopistossa tapahtuvassa tutkimuksessa, mutta kommunistien poliittisten puheiden on aina myös johdettava puolueaktiivien konkreettiseen toimintaan.




Tuumasta toimeen eli Kommunistien työlista



Kriisikeskustelujen ja analyysien pohjalta kaikki kokoukseen osallistuneet puolueet hyväksyivät yhteisen toimintasuunnitelman seuraavaksi vuodeksi. Puolueiden täytyy nyt ryhtyä konkreettiseen toimintaan Natoa ja sen lisääntynyttä aggressiivisuutta ja jatkuvaa globaalia levittäytymistä vastaan. Nato edustaa kapitalistisen systeemin väkivaltakoneistoa, jolla imperialistit pyrkivät raivaamaan uutta tilaa kaupallisille markkinoille.


Kansainvälisen solidaarisuuden osalta haluttiin huomioitavaksi 29. marraskuuta kansainvälisenä Palestiinan solidaarisuuspäivänä. Lisäksi Kuuban niin kutsutun Miami 5-ryhmän vapauttamiseksi toivottiin järjestettävän tilaisuuksia.


Ensi vuonna 2010 tulee kuluneeksi 65 vuotta fasismin nujertamisesta. Kommunistisen liikkeen historian ja fasismin kukistamisen toivottiin näkyvän teemana kommunistien omassa toiminnassa. Kokous kehotti puolueita myös voimistamaan kaikkia niitä kansalaisliikkeitä, jotka puolustavat työläisten oikeuksia. Kansalais-, nuoriso- ja ammattiyhdistysliikkeitä pitää tukea osallistumalla niiden järjestämään toimintaan. Kaikkia puolueita kehotettiin painostamaan omien maidensa hallituksia muuttamaan oikeistolaista politiikkaa niin, että kansalaisten oikeus työhön voidaan saavuttaa.




Seuraava kokous Afrikassa



Kreikan kommunistien (KKE) aloitteesta on vuodesta 1998 järjestetty joka vuosi kommunistien ja työväenpuolueiden kansainvälinen kokous. Tänä vuonna kommunistit kokoontuivat ensimmäisen kerran Aasiassa, Intian New Delhissä.


Vuosi sitten kansainvälinen kokous pidettiin Brasilian Sao Paolossa, jossa todettiin Latinalaisen Amerikan antavan voimaa ja innoitusta kommunistien taistelussa kriisistä kriisiin kulkevaa kapitalismia vastaan. Sitä edeltävä kokous pidettiin Valkovenäjän Minskissä, missä Lokakuun vallankumouksen 1917 linjaukset todettiin ajankohtaisemmiksi kuin koskaan. Kolme vuotta sitten Portugalin Lissabonissa kokouksen teemana oli imperialismi ja energiakysymykset.


Etelä Afrikan kommunistinen puolue vastaa tulevan vuoden 2010 kokousjärjestelyistä. Kansainvälinen eri puolueista koostuva työryhmä alkaa heti valmistella tulevaa kokousta. Jää nähtäväksi, minkä globaalisti merkittävän kysymyksen ympärille kommunistit seuraavaksi kokoontuvat ja mitkä tulokset 11. kokous toimintasuunnitelmallaan tulee saamaan.


Paljon riippuu puolueaktiivien työstä ja oma-aloitteellisuudesta, osataanko ja jaksetaanko kapitalismille ja sen riistoon perustuvalle systeemille konkretisoida vaihtoehto niin puheissa kuin ihmisten parissa tapahtuvassa toiminnassa. Kokousten välillä puolueet tekevät yhteistyötä muun muassa SolidNet-verkon kautta. Sen kotisivuilta voi helposti seurata kansainvälistä poliittista keskustelua, lukea eri puolueiden kannanottoja ja saada tietoa konkreettisista tapahtumista. (TA-Intia)



>>www.solidnet.org

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli