Kapitalismin kriisi esillä Euroopan vasemmiston kesäyliopistossa

02.08.2011 - 15:25
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Viikon aikana kesäyliopiston puheenaiheina olivat muun muassa kapitalismin kriisi,markkinatalouden diktatuuri ja mahdolliset ratkaisut näihin vasemmiston näkökulmasta. / Iida Ylönen |

Euroopan vasemmiston kesäyliopisto järjestettiin heinäkuun puolessa välissä Italian Trevissä, Umbriassa. Osallistujia oli saapunut paikalle yli kymmenestä eri maasta.

Keskusteluja ajankohtaisista aiheista käytiin päivittäin täysistunnoissa (plenary), pienemmissä työpajoissa ja ilta-aikaan tovereiden kesken. Myös Euroopan naisverkoston kokoontuminen järjestettiin samassa paikassa.

Kesäyliopisto ajoittui juuri ennen Genovan mielenosoitusten kymmenvuotispäivää ja aiheesta puhumiselle oli varattu aikaa. Vittorio Agnoletto piti esitelmän kirjastaan L'eclisse della democrazia, joka valottaa Genovan tapahtumia ja jälkiselvittelyjä. Muun muassa poliisijohdon jäseniä tuomittiin syyllisinä tarpeettomaan katuväkivaltaan.

Tapaukseen liittyy selvästi paljon asioita, joista halutaan edelleen vaieta. Kirjailijaa oltiin useampaan otteeseen uhkailtu ja koitettu kieltää julkaisemasta tietojaan asioiden arkaluonteisuuden vuoksi. Haluaisin lukea kirjan kokonaisuudessaan, mutta käsittääkseni käännöstä ei vielä ole tehty.

Viikon aikana kesäyliopiston puheenaiheina olivat muun muassa kapitalismin kriisi,markkinatalouden diktatuuri ja mahdolliset ratkaisut näihin vasemmiston näkökulmasta. Kuulimme myös kreikkalaisten ja espanjalaisten kokemuksia ja näkemyksiä kriiseistä. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat jalkautuneet kaduille ja toreille osoittamaan mieltään molemmissa maissa.

Espanjassa nuorten työttömyysprosentti on kaksinkertainen OECD-maiden keskiarvoon nähden ja monilla ei ole varaa asuntoonkaan. Nuoret ovat kokeneet ettei heillä ole mitään. Ei myöskään mitään menetettävää. Tästä turhautuneisuudesta alkoi lähes spontaani kansanliike 15M, joka on nyt jo organisoitunut.

Yksi monia kiinnostanut aihe oli Vasemmistoliiton hallitukseen osallistuminen. Asia kiinnosti eurooppalaisia tovereita keskiverto suomalaista enemmän ja uskoisin vasemmistoliittolaisten osallistujien saaneen puhua aiheesta tarpeekseen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.