KAPITALISMIN HAUDANKAIVAJA

14.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 11 / 20.3.2008

Yhdysvaltojen maailmanpoliittinen hegemonia on ohi. Maailmankauppajärjestö WTO:lla ei ole enää valtaa, kun uusliberalismi on tuhoutumassa. Kymmenen vuoden kuluttua kukaan ei muista sanaa "globalisaatio". Itse asiassa koko kapitalistinen maailmanjärjestelmä vetelee viimeisiään.


Amerikkalainen yhteiskuntatieteilijä Immanuel Wallerstein ampuu teeseissään kovilla. Mies kävi maaliskuun alussa Suomessa Helsingin yliopiston ja kansalaisjärjestöjen vieraana kertomassa ajatuksiaan siitä, miten maailma makaa ja mihin suuntaan ollaan menossa.


Wallersteinia pidetään ensimmäisenä yhteiskuntatieteilijänä, joka tutki globalisaationa tunnettua ilmiötä. Hän itse käyttää teksteissään maailmanjärjestelmä-termiä.


Tutkijanuransa aikana monessa mukana ollut Wallerstein toimii nykyään vanhempana tutkijana arvostetussa Yalen yliopistossa. Hän on myös tuttu näky erilaisissa globalisaatiokriittisissä tapahtumissa ja osallistunut muun muassa Maailman sosiaalifoorumiin.


– Mielestäni tutkijoilla ja muilla intellektuelleilla on moraalinen velvollisuus olla poliittisesti aktiivisia. Se, mitä se sitten milloinkin tarkoittaa, täytyy arvioida erikseen. Tällä hetkellä katson, että Maailman sosiaalifoorumi on minulle järkevin väylä vaikuttaa, sanoo Immanuel Wallerstein Tiedonantajalle antamassaan haastattelussa...MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli