KAPEAHARTEINEN MIES: "Politrukit tappoivat kilpaurheilun"

29.07.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Homma on nyt sitten hoidossa. Formulafirma McLarenilta ovat huolet poissa. Niin myös Mersulta. Nyt tiedetään mikä tehoaa heidän huippukuskiinsa Kimi Räikköseen.


Myös Kimin yksityinen holhoojatäti Anna Sorainen voi huokaista helpotuksesta.


Ei muuta kuin aina ennen formulakisoja pari tyttöä asialle. Kyllä jutut alkavat luistaa. Ei enää turhaa stressiä moottorivikojen vuoksi. Mersukin tykkää siitä.


Kuten nuo moraalittomat juoru- ja iltapäivälehdet tiesivät kertoa, juuri näin oli käynyt Helsingin MM-kisojen jatkoilla nuoren Jenni-rouvan ylellisessä kodissa.


Onhan se Kimi hyvä kuski. Näytti taas Turkissa. Tiedättehän tuon poliisivaltion, jossa kurdikansaa sorretaan. Ja hieman muitakin.



* * * * *


Kimin ja McLarenin murheet ovat kuitenkin pieniä isoisten rinnalla.


Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja ja Suomen Urheiluliiton (SUL) liittovaltuuston jäsen Jarmo Hakanen sen tietää. Tampereen Pyrintöhän oli se seura, joka pelasti yleisurheilun MM-kisoissa Suomen pronssikantaan.


Tarkemmin sanoen pituushyppääjä Tommi Evilä ja hänen isänsä Juhani. Kiistävät saaneensa mainittavaa apua oman perheensä ulkopuolelta. Ja pelastivat Suomen!


No mitä se Jarmo Hakanen purnaa? Koko yleisurheilun lama alkoi 1990-luvun alussa, kun Suomen urheiluelämä siivottiin uuteen uskoon. Kas näin se kävi:


"TUL:n porukat pääsivät rellestämään SUL:ssä ja sen katastrofin jälkiä siivotaan edelleen. Tietyt Työväen Urheiluliiton henkilöt tappoivat toiminnallaan suomalaisen kilpayleisurheilun."


Näin sanoi toveri Hakanen MM-kisatilityksessään. Jatkoakin seuraa:


"Nyt kilpaurheilun arvostus on ajettu Suomessa alas, kiitos TUL:n vanhojen politrukkien, tykittää Hakanen" – ja tekstin painaa Ilta-Sanomien liitelehti Veikkaaja.



* * * * *


Kuinkahan se oikein kävikään tuossa 90-luvun alun suuressa "uudistuksessa". Kapeaharteisen muisti kertoo hieman toista. Totta kyllä, että kilpaurheiluahan sillä tapettiin. Ainakin TUL:n osalta.


Ennen tuota suurta uudistusta Työväen Urheiluliitollakin oli 18 eri lajien valmentajaa. Likimain kaikki pyyhkäistiin kertaheitolla pois. Nyt ei ole kuin muisto jäljellä!


Se oli hirvittävä suonenisku myös suomalaiselle kilpayleisurheilulle.


Toveri Jarmo Hakanen on yhdessä asiassa oikeassa: politrukit sen tekivät, mutta pääroolia esittivät kyllä Pyrinnön omat porvarilliset politrukit. Vuosikymmenien vihanpito Työväen Urheiluliittoa kohtaan oli saatu vihdoinkin päätökseen: TUL:n kilpaurheilu painettiin maan rakoon.


Olisiko joku sieltä TUL:n puolelta päässyt loikkaamaan vahingontekoon Suomen Urheiluliittoon? Tokkopa vain. Työttömyyskortistoon tai yksityisyrittäjäksi. Kyllä kokoomus osaa hommat hoitaa.


Vaikka olihan niitä myötävaikuttajia TUL:ssäkin. Nöyrästi TUL:n silloiset (ja nykyiset?) johtajat alistuivat uuteen järjestykseen. Ei enää omaa koulutusjärjestelmää eikä valmentajia.


Ja tässä sitä ollaan puhtaan kaulan kanssa.



* * * * *


Voi mahdotonta. Olipa aivan unohtua. Tähän liittyen kannattaa vielä jälkikäteenkin onnitella erästä silloista TUL:n päättäjää, joka Tiekkarin lomalla ollessa täytti täydet 50 kesää.


Kapeaharteinen tarkoittaa tietysti TUL:n ns. vasemmistolaiseen puheenjohtajistoon kuuluvaa Korpi-Kainuun miestä Matti Reinikkaa. Nuorena ja reippaana miehenä on ehtinyt olla TUL:n alasajosta päättämässä jo pitkään.


Mahtavatko nämä nuijat todella ymmärtää, miten ovat vaikuttaneet ns. vähävaraisemman kansan tyttöjen ja poikien mahdollisuuksiin päästä urheilussa ylemmille koturneille?


Ennen oli TUL:n koulutus- ja valmennusapu rautaa, nyt se on puuta.


Lienevät onnellisia elämänsä loppuun asti. Vai tarjoavatko toista polkua: kunnon porvarillisia politrukkeja tai kotikutoista tietä: isää, äitiä, mummoa, vaaria?


Onhan näistä esimerkkejä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli