KAPEAHARTEINEN MIES: Onnea 87-vuotiaalle

27.01.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 4/2006.

On asioita joista puhutaan ja asioita joista ei puhuta.


Jenkkien doping-rikkomukset urheilussa kuuluvat useimmiten viimeksi mainittuihin. Sen sijaan – jos ja niin edelleen – eräässä entisessä vihollismaassa höyhenen kevytkin epäilys häivähtää, niin jo pannan morgoonit soimaan.


Olisi luullut, että Pariisin MM-kisojen 100 ja 100 metrin kultamitalinainen – mahdottoman kaunis likka – Kelly White, nimestään huolimatta musta, olisi revittänyt lehtien urheilusivut laidasta laitaan.


Mutta eipä tehnyt sitä.


Oli selvinnyt omien sanojensa mukaan 17 kertaa doping-testeistä, vaikka kroppa oli täynnä tehoja. Miten se oli mahdollista? Se oli sitä Balco-laboratorion tekniikkaa, josta vihdoin viimein eräs tutkiva journalisti pääsi jyvälle. Nyt liikemies Victor Conte on tuomittu, mutta koko juttu on yhä salaperäisyyden verhossa.


Ei kiinnosta. Vaikka ryvettyneitten joukossa on pirunmoinen nippu julkkisurheilijoita.


Kiitos TV:n ruotsia puhuvalle toimitukselle, että edes tämän verran pääsi jutusta julkisuuteen.



* * *


FST:n urheilutoimittaja kävi haastelemassa tanskalaisen virkaveljensä kanssa ja välitti kuvaa Kelly Whiten tunnustuksista. Kuinka hän uskalsi? Miten häneen on suhtauduttu? Eikö hän pelkää?


Ei ollut likalla helppoa mennä puhumaan. Uhkailujakin oli esitetty.


Tällaisista rohkeista tyypeistä on pulaa. Myös urheilumaailmassa.


Politiikasta nyt puhumattakaan. Myötäjuoksijana on helpompi olla ja elää.



* * *


Kapeaharteinen on saanut viime aikoina paljon postia. Eräiden mielipiteiden valossa on viisainta ottaa lusikka kauniiseen käteen. Kas näin:


– Turhaan sinä sitä Matti Ahdetta mollaat. Ei hän ole ainoa syyllinen, joka romutti Työväen Urheiluliiton oman valmennus- ja koulutusjärjestelmän. Hän toteutti vain sos.dem. puolueen urheilupoliittista ohjelmaa, sanoo eräs tutkija. Joka sattuneesta syystä ei halua nimeään julkisuuteen.


Mitä sos.dem. puolueen urheiluohjelmaa?


– No sitä vuosikymmenien takaista päätöstä, että TUL:n omasta urheilutoiminnasta on luovuttava ja annettava se urheilun erikoisliittojen (porvarien) hoitoon, valisti tutkija Kapeaharteista.


Onko todella näin? Näin on, vakuuttaa tutkija. Matti Ahde palasi kilttinä poikana puolueen linjoille ja sai palkaksi puolueen kakkosmiehen tittelin: puoluevaltuuston puheenjohtajan paikan. Ja unohti koskaan sanoneensa, ettei TUL ole kaupan.


Kyllä kannatti.


"Puolueelta olen melkein kaiken saanut", nyyhkäisi entinenkin mies.



* * *


Ennemmin on ihmeteltävä, millaisten paragrafien perusteella vasemmistonliiton pojat ja tytöt TUL:n johdossa tähän mahalaskuun osallistuivat. Oliko vasliitossa tehty vastaava päätös?


Sitä emme taida saada koskaan tietää. Pitäisi kysyä TUL:n varapuheenjohtajilta (vas): Osmo Hekkala, Birgitta Kervinen, Matti Reinikka ja TUL:n johdon vaikutusvaltaisilta kansanedustajilta, Kari Uotila ja Esko Helle.


Tokko tulevat julkisuuteen kertomaan kuten Kelly White. Mukavampaa olla hissun kissun. Vaatii kovaa kanttia olla rehellinen.



* * *


Miksi nämä vanhat tarinat taas?


No kun Matti Ahteen kunnia piti palauttaa.


Sitä paitsi Työväen Urheiluliitto ponnisti juuri 87-vuotispäivänään uusiin voittoihin. Vaikkei opetusministeri Tanja Karpelan rahanjako sattuneesta syystä suosinutkaan juhlivaa liittoa.


Ei mitään korotuksia. Siis rahanarvon huomioon ottaen pelkää miinusta. Toivottavasti uusi päivä vielä koittaa. Kenties presidentti Tarja Halonen panee tytöt ja pojat arvovallallaan järjestykseen. Kuten Urho Kekkonen aikoinaan.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!