KANSANMURHA FALLUJASSA

19.11.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ERKKI SUSI

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld väitti ennen hyökkäystä Fallujaan, että hyökkäys aiheuttaa hyvin vähän siviiliuhreja, koska USA:n armeija tekee täsmäiskuja. Irakin nukkehallituksen pääministeri Ijad Allawi puolestaan väitti kuuden vuorokauden hyökkäyksen jälkeen, että siviiliuhreja ei ollut lainkaan. Hyökkääjät väittivät sen sijaan 1 200 "kapinallisen ja terroristin" saaneen surmansa.


Riippumattomien journalistien ja silminnäkijöiden raportit osoittavat, etteivät hyökkääjien väitteet voi mitenkään pitää paikkaansa.



Tuho on hirvittävä



USA on kesäkuusta lähtien pommittanut Fallujaa järein pommein. Ennen maahyökkäystä pommituksia täydennettiin hävittäjien hyökkäyksillä sekä tykistön, kranaatinheittimien ja hyökkäysvaunujen tulituksella. 300 000 asukkaan kaupunkiin jäi saarroksiin eri arvioiden mukaan ainakin 50 000 siviiliä. Maahyökkäyksen aikana täysimittaisia pommituksia ja tulitusta jatkettiin ja täydennettiin konekiväärien ja käsiaseiden tulituksella.


Raportit kertovat, että kaupunki on hirvittävällä tavalla tuhottu. Jopa nukkehallituksen ensimmäisten arvioiden mukaan 700 kaupungin 17 000 rakennuksesta on tuhoutunut. Riippumattomien lehtimiesten mukaan tuhottuja rakennuksia on paljon enemmän. Tuhannet kodit ovat palaneet tai muuten tuhoutuneet. Useimmat Fallujan 120 moskeijasta ovat kärsineet jonkinasteisia vahinkoja. Voimalinjat ja puhelinpylväät ovat romahtaneet maahan. Vesijohdot ja viemärit on räjäytetty hajalle. Palaneita ja mätäneviä ruumiita lojuu kaduilla. Koirat ja kissat järsivät niitä nälissään.


Tiedetään, että kun kaupunkiin tunkeutuneet USA:n joukot saivat lämpötähtäimillään selville, missä taloissa oli sisällä ihmisiä, ne hyökkäsivät talojen kimppuun tankein, kranaatein ja käsiasein ennen kuin tarkistivat, oliko sisällä siviilejä vai taistelijoita. Tiedetään myös, että USA:n joukot ovat tappaneet kaupungista pakoon Eufratin yli yrittäneitä siviilejä, jopa kokonaisia perheitä.



Arvioita 800:sta tuhansiin



Jokainen ymmärtää, että tällaisen hyökkäyksen ja hävityksen kohteeksi joutuneessa kaupungissa on paljon talojen raunioihin hautautuneita, pommituksissa ja tulituksessa surmansa saaneita sekä haavoihinsa ja vammoihinsa hoidon puutteessa kuolleita siviilejä. Sairaaloita on nimittäin pommitettu, niissä ei muutamia päiviä sitten ollut edes aspiriinia, arviolta 20 lääkäriä oli saanut surmansa, eikä haavoittuneita ja vammautuneita voitu noutaa kaduilta USA:n armeijan tarkka-ampujien tulittaessa kaikkea liikkuvaa


Kuinka paljon surmansa saaneita on, sitä ei tiedetä vielä pitkään aikaan.


Osviittaa siviiliuhrien määrästä voi antaa hyökkääjien väite 1 200 surmatusta "kapinallisesta" ja kapinallisten vastaväite, jonka mukaan heidän kaatuneitaan on vain satakunta. Vietnamin sodassa USA:lla oli tapana laskea vihollistappioiksi tapetut naiset, lapset ja vanhuksetkin. Jos oletetaan, että hyökkääjien ilmoittamasta 1 200 kuolleesta valtaosa on siviilejä ja että vastarintaliike vähättelee omia tappioitaan jonkin verran, päästään lähelle sitä arviota, jonka Punaisen Ristin edustaja esitti tiistaina IPS:n kirjeenvaihtajalle Dahr Jamailille. Hän arvioi vähintään 800 siviilin saaneen surmansa Fallujassa, mutta lisäsi heti, että arvio saattaa olla aivan liian alhainen. Hän antoi lausuntonsa sillä ehdolla, ettei hänen nimeään julkaista. Hän pelkäsi USA:n kostoa.


"Kuulemamme ja Fallujasta paenneiden asukkaiden todistusten mukaan siviilitappioiden määrä näyttää olevan korkea", kertoi puolestaan Nicole Choueiry, Amnesty Internationalin Lontoon-edustaja, uutistoimisto AP:lle.


Suurimpien arvioiden mukaan tapettuja siviilejä on tuhansia.


Ei ole epäilystäkään siitä, että Fallujassa on tapahtunut suuri sotarikos. Paljon suurempi kuin se yksittäinen videonauhalle tallennettu tapaus, josta USA.ssa ja maailmalla nyt kohistaan: yhdysvaltalainen merijalkaväen sotilas ampumassa kuoliaaksi haavoittunutta kapinallista fallujalaisessa moskeijassa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli