Kansan Radioliitto: Julkisen palvelun viestintää laajennettava

25.04.2016 - 09:30

Yleisradion julkisen palvelun tehtävän laajuutta, toteuttamistapoja ja rahoitusta ei saa heikentää yksityisen, omistukseltaan suurelta osin kansainvälisten ketjujen hallussa olevan mediabisneksen tuottojen pönkittämiseksi, todetaan Kansan Radioliiton liittokokouskannanotossa.

Ylen asema ja merkitys mediakentässä on korvaamattoman tärkeä demokratian, sananvapauden sekä viestinnän monipuolisuuden ja riippumattomuuden kannalta. Asetetun parlamentaarisen työryhmän tulee puolustaa ja kehittää julkista palvelua, ei kaventaa sen tehtävää, toimintaa ja rahoitusta.

Samalla Kansan Radioliitto esittää julkisen palvelun tehtävän laajentamista kattamaan myös ei-kaupallinen yhteisömediatoiminta useiden Euroopan maiden tapaan. Myös Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni ovat suositelleet valtioille kansalaistoimijalähtöisen yhteisömediatoiminnan tukemista.

Kansan Radioliiton puheenjohtajana jatkaa filosofian maisteri Esa Ylikoski. Järjestöllä on Helsingissä yhteisöradiotoimintaa Lähiradiossa taajuudella 100,3 MHz.

Yhteisö- ja kansalaismedia edistää demokratiaa

Kansan Radioliiton mukaan enemmistö EU-maista on tunnustanut yhteisömedian lainsäädännöllisesti. Euroopan yhteisömedian suurmaita ovat Tanska, Alankomaat ja Ranska, joissa kansalaisten ei-kaupallista viestintätoimintaa myös tuetaan julkisin varoin kolmannen sektorin julkisena palveluna.

Suomessa sen sijaan ei tunneta erillisiä yhteisöradio- tai -televisiolupia. Siitä huolimatta Suomessa toimii kaupallisien lupien turvin nykyisin seitsemän yhteisöradiota ja toistakymmentä lähitelevisiota lähinnä ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Yhteisö- ja kansalaismedia edistää demokratiaa, aktiivista kansalaisuutta, kansalaisten viestinnällisiä oikeuksia ja osallisuutta. Yhteisömedia poikkeaa sosiaalisesta mediasta olennaisesti siinä, että kansalaismediassa noudatetaan journalistin ohjeita ja siellä on juridisesti vastaava päätoimittaja.

Radioliiton mielestä yhteisömedia on kansalaistoimintaa, joka valtaistaa, voimaannuttaa, vahvistaa (engl. empower) syrjäytymisriskissä olevia ryhmiä aktiiviseen toimintaan, opettaa tiedonhankinta-, IT-, vuorovaikutus- ja haastattelutaitoja sekä mediatekniikkaa ja -kritiikkiä. Se antaa yhteisön tekijöille ja yhteisöille omia ohjelmia omilla kielillä, omilla tavoilla sekä kolmannen sektorin julkista palvelua niille, joita julkinen palvelu ei palvele.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.