Kansanäänestys ydinvoimasta tarpeen

21.08.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 30/21.8.2009

Ympäristöjärjestöt Greenpeace, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Maan ystävät vaativat kansanäänestystä ydinvoimasta. Järjestöt perustelevat vaatimusta sillä, että ydinvoimalupaa hakeneet yritykset ovat tukeneet puolueita.


Järjestöjen mielestä viimeaikaiset paljastukset vievät uskottavuutta siltä, että hallitus voisi päättää ydinvoiman lisärakentamisesta.


"Mielipidetiedustelut näyttävät jatkuvasti, että suomalaisten enemmistö ei halua Olkiluoto 3 -farssin jälkeen yhtään uutta ydinreaktoria. Siitä huolimatta johtavat poliitikot ajavat itsepintaisesti jopa kolmea reaktoria", perustelee Suomen luonnonsuojeluliiton ydinvoimakampanjavastaava Janne Björklund kansanäänestystä.


Viimeksi tällä viikolla kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ilmaisi valmiutensa antaa ydinvoimalaluvat kaikille kolmelle hakijalle, Teollisuuden Voimalle, Fortumille ja Fennovoimalle.


Vaalirahakohun aikana on vasta viime viikkoina paljastunut, että ydinvoimayhtiöt ovat tukeneet puolueita. Viime keskiviikkona tuli ilmi, että Fortumin hallituksen entinen puheenjohtaja Peter Fagernäs tuki kokoomusta 10000 eurolla eduskuntavaalivuonna 2007. Lisäksi Ylen uutiset kertoi elokuun alussa, että ydinvoimayhtiöt ovat rahoittaneet puolueiden ja näkyvimpien ehdokkaiden vaalikampanjoita tuhansilla euroilla. Ylen mukaan yhtiöt osallistuivat useisiin vaaliseminaareihin viime eduskuntavaalien ja alkukesän EU-vaalien alla.


"Ydinvoimalobbarien rahoituksesta puolueille on todennäköisesti paljastunut vasta pieni osa, mutta jo nyt monien poliitikkojen ydinvoimakannat ovat muuttuneet ymmärrettävämmiksi", Janne Björklund kommentoi paljastunutta tilannetta.


Varsin erikoinen rooli ydinvoiman lisärakentamisen suhteen on hallituspuolue Vihreällä liitolla. Puolue ei ole tehnyt ydinvoiman lisärakentamisesta minkäänlaista kynnyskysymystä hallituksessa ololleen, mutta on vastustavinaan. Hallitus on kuitenkin toimeenpaneva elin, jonka päätöksistä kaikki siihen kuuluvat puolueet ja ministerit ovat vastuussa.


Vihreiden kaksilla korteilla pelaaminen ilmeni ennen viimeksi pidettyjä vaaleja räikeästi, kun puolue sai "hienosti kiertäen" vaalitukea muun muassa ydinvoimalan rakentamiseen lupaa hakeneelta Fortumilta puolueen lehdessä Vihreässä Langassa julkaistujen koko sivun mainosten kautta.


Ympäristöjärjestöjen vaatimus on kannatettava. Hallituksen ja eduskunnan on joko järjestettävä kansanäänestys ydinvoiman lisärakentamisesta tai hylättävä kaikki lupahakemukset.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli