Kamppailu asbestin haittoja vastaan jatkuu

04.05.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 18/2007

Terveysrintama ry järjesti Helsingissä 28.–29.4. merkittävän asbestia käsittelevän kansainvälisen seminaarin. Seminaariin osallistui noin 50 henkilöä useasta eri maasta. Rakennusliittojen ja kansalaisjärjestöjen edustajia oli Suomen lisäksi Ruotsista, Ranskasta, Portugalista, Kyproksesta, Meksikosta, Brasiliasta ja Australiasta. Mukana oli myös Kansainvälinen rakennusliitto UITBB.


Eurooppalaisen rakennusalan kansainvälisen liitonkin (EFBWW) edustaja oli tulossa seminaariin, mutta Tanskassa odotettavissa olevan yleislakon vuoksi osallistuminen peruuntui juuri seminaarin alla.


Alustuksissa ja keskusteluissa käsiteltiin asbestin haittoja, asbestille altistuneiden oikeuksia, asbestin käytön vastaista toimintaa, asbestitöiden valvontaa ja asbestiin liittyvää lainsäädäntöä monipuolisesti ja perusteellisesti.


Vaikka olosuhteet ja tilanteet ovat eri maissa hyvin erilaisia, kokemukset ovat kuitenkin yhdensuuntaisia. Kaikissa maissa tavoitteena on asbestin käytöstä kokonaan luopuminen sekä rakenteissa ja rakennuksissa jo olevan asbestin hallittu ja turvallinen hävittäminen. Tuloksia on saatu ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen yhteisellä toiminnalla.


EU-maiden lisäksi asbesti on kuitenkin kielletty vain muutamassa muussa maassa. Näissäkin maissa asbestista johtuvat ongelmat tulevat säilymään pitkään. Sairauden puhkeaminen asbestille altistumisen jälkeen saattaa nimittäin tapahtua vasta 20–40 vuoden kuluttua.


Lisäksi kaikissa maissa asbestia on runsaasti rakennuksissa ja erilaisissa rakenteissa, joista sitä voi päästä asukkaiden ja rakennusten käyttäjien hengitysilmaan. Erityisessä vaarassa ovat asbestin poistajat ja asbestirakenteiden purkajat, jos poistamisen olosuhteiden turvallisuutta ja asbestin loppusijoitusta ei tiukasti valvota.




Ankara vastuu



Suomalaisittain kiinnostava oli SAK:ssa pitkään lakimiehenä toimineen Arjo Suonperän esitys, jossa hän käsitteli Korkeimman oikeuden vuonna 1998 tekemiä asbestia koskevia ennakkopäätöksiä.


Näiden päätösten mukaan ainakin vuoden 1976 jälkeen tapahtuneissa asbestialtistuksissa työnantajiin noudatetaan ns. ankaran vastuun periaatetta. Se tarkoittaa, että asbestista aiheutuvaan sairauteen sairastunut työntekijä (tai kuolleen työntekijän omaiset) on oikeutettu vahingonkorvauksiin, kun voidaan osoittaa, että hän on työpaikallaan joutunut olemaan tekemisessä asbestin kanssa.



TAPIO SIIRILÄ

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli