Kampanja Irania vastaan kiihtyy

23.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 43/2007

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA toimitti viime viikon torstaina jäsenmailleen raportin, jossa todettiin Iranin saavuttaneen "merkittävää edistystä" ydinohjelmiensa vielä avoinna olevien kysymysten selvittämisessä Bushin hallinto kiirehti heti torjumaan raportin Iran sitä vastoin totesi, että raportin julkaisemisen jälkeen keskustelun jatkamiseen YK:n turvallisuusneuvostossa ei ole enää laillista tai kansainvälistä perustetta.


USA vahvisti aikomuksensa ajaa uutta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa, jossa vaadittaisiin Irania lopettamaan uraanin rikastaminen ja muut ydinohjelmansa. USA:n YK-lähettiläs Zalmay Khalilzad julisti, että Washington haluaa "purevampia" pakotteita.
Riitelyn taustalla USA:n hyökkäysuhkaIAEA:n tuoreimman raportin ympärillä käytävä keskustelu ei ole pelkästään aiempien argumenttien toistamista. Kovempia YK:n pakotteita koskevien USA:n vaatimusten takana on hädin tuskin peitelty uhkaus USA:n yksipuolisesta sotilaallisesta iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan.


Vastauksena Venäjän presidentin Vladimir Putinin viime kuussa esittämään lausuntoon, jonka mukaan Iranin rakentamista ydinaseista ei ole "mitään objektiivisia todisteita", presidentti George W. Bush varoitti, että Irania pitäisi estää saamasta pommin tekemiseen tarvittavaa tietoa, "jos olette kiinnostuneita välttämään kolmannen maailmansodan".


Sekä Venäjä että Kiina ovat vastustaneet uusien YK:n pakotteiden määräämistä. Peking totesi IAEA:n raportin julkistamisen jälkeen, että se tukee Iranin oikeutta rauhanomaiseen ydinenergiaohjelmaan ja pitää parhaana sitä, että Iran vastaa ydinpyrkimyksiään koskeviin kysymyksiin neuvotteluissa IAEA:n kanssa.


Khalilzad vastasi julistamalla: "En usko, että Kiina haluaisi olla aiheuttamassa diplomatian epäonnistumista tätä kysymystä käsiteltäessä." Bushin hallinnon kielenkäytössä "diplomatian epäonnistumisella" on vain yksi merkitys – sotilaallisen voiman käyttöön turvautuminen.


Alusta lähtien USA on kitkerästi arvostellut elokuussa IAEA:n ja Teheranin kesken hyväksyttyä "työsuunnitelmaa" kaikkiin jäljellä oleviin Iranin ydinohjelmakysymyksiin vastaamiseksi. Syy USA:n vastustukseen on ilmeinen: jos jäljellä olevat kysymykset ratkaistaisiin, muodollinen todiste Irania vastaan – että se on aiemmin jättänyt lopettamatta kokonaan ydintoimintojaan – romahtaisi.
Iranilla lupa uraanin rikastamiseenIranin ydinaseohjelmien koskevien objektiivisten todisteiden puuttuminen ei ole kuitenkaan estänyt Bushin hallintoa kiihdyttämästä Iranin vastaista propagandakampanjaansa. Bushin hallinnon virkailijat samastavat rutiininomaisesti "kyvyn" tehdä ydinase ja Iranin edistymisen uraanin rikastamisessa Natanzin laitoksessa – toiminta, joka on Iranin allekirjoittaman ydinsulkusopimuksen (NPT) mukaan sallittua. Kaiken lisäksi, jos noudatettaisiin Bushin hallinnon julistusta, että Iranilta täytyy kieltää ydinpommin tekemiseen tarvittava "tieto", silloin kaikki ydintutkimus ja -toiminta pitäisi kieltää.


Bushin hallinnon ylikuumentunut retoriikka heijastuu kansainvälisessä mediassa.....ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli