Kaikki tuki paperityöläisille

20.05.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (ES)

Kenellekään ei luulisi olevan enää epäselvää mitä paperialan kapitalistit ja laajemminkin työnantajapiirit Elinkeinoelämän keskusliiton johdolla tavoittelevat. Kyse ei ole vain paperityöntekijöitä koskevasta työehtosopimuksesta Tarkoitus on avata pää työehtojen yleiselle heikentämiselle muillakin aloilla ja ay-liikkeen nujertamiselle.


Paperiliitto on ollut sovinnonhaluinen ja vähän liiankin "maltillinen". Niinpä se olisi ollut valmis kehnon tupo-linjan mukaiseen työehtosopimukseen. Tämä ei kuitenkaan työnantajille käynyt. He ovat uhonneet, että nyt ajetaan paperialalla "tarvittavat" heikennykset väkisin läpi. Niinpä työnantajat löivät pöytään röyhkeät heikennysvaatimukset. Tuotannon lisääntyvällä siirtämisellä halvan työvoiman maihin uhkaillaan avoimesti, jos heikennyksiin ei alistuta.


Pääoman ahneudella ole mitään rajoja. Ja kuten toisessa pääkirjoituksessa osoitetaan, ahneus on myös sokea ja koko yhteiskunnalle tuhoisa.


Psykologisen sodankäynnin näkökulmasta työnantajat ovat laskeneet, että Paperiliitto on sopiva kohde. Hyvätuloisiksi leimatuille paperityöläisille ei solidaarisuutta matalampipalkkaisten alojen työntekijöiltä juuri heru, vaan päinvastoin yleinen mielipide voidaan lietsoa paperityöläisiä vastaan. Jatkuvaa kuluttavaa vuorotyötä tekeviltä paperityöläisiltä voidaan vaatia riistettäviksi jopa harvat ylellisyydet, juhlapyhien lomat. Ja siitä, että paperityöläisten "eliitti" puolustaa muuta liiton jäsenistöä vastustamalla ulkopuolisen työvoiman käytön laajentamista, vaietaan visusti.


Työnantajien laskelmat on tehtävä tyhjiksi. Solidaarisuustoimia Paperiliiton oikeutetun kamppailun tukemiseksi on nyt käsiteltävä laajasti ammatillisissa järjestöissä ja poliittisen työväenliikkeen puolella. Järeillä tukitoimilla selkkaus voitaisiin päättää nopeasti. Paperityöläisten asia on meidän kaikkien asia.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli