Jyrki älä tyrki!

31.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 31/2007

Joukko kansalaisjärjestöjä kokoontui torstaiaamuna Helsingin säätytalon edustalle evästämään budjettiriiheen rientävää valtionvarainministeri Jyrki Kataista (kok) sekä muita vastuullisia salkunhaltijoita. Vaikka aamu olikin vielä kesäisen aurinkoinen, ennakkotiedot budjetin linjauksista eivät lupaa valoisampia aikoja pienituloisille.


– Eläkeläiset, työttömät ja vähävaraiset joutuvat nyt oikeiston vaalivoiton maksumiehiksi, totesi SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen.


– Nyt olisi aika ottaa rikkailta ja suunnata varoja julkisiin palveluihin ja matalapalkka-alojen palkankorotuksiin sen sijaan, että luvataan lisää rahaa aseisiin ja hyvätuloisten verohelpotuksiin, sanoi Hakanen.
Maksuton päivähoito säilytettäväYksinhuoltajien ja yhteishuoltajien liitto toi hallitukselle kasan pyyhkeitä. Liitto ei hyväksy hallituksen aikomusta poistaa päivähoidon nollamaksuluokka.


– Hallituksen kehysbudjettiesityksessä nollamaksuluokan poistoa perustellaan sillä, että kotona olevia vanhempia näin ohjattaisiin hoitamaan lapsensa itse. Vanhemmat eivät kuitenkaan Suomessa käytä lasten päivähoitoa perusteetta. Suomi on Euroopan kotihoitovaltaisempia maita ja vanhemmilla, jotka ovat kotona ja pitävät samalla lapsellaan kokopäiväpaikkaa, on siihen erittäin hyvä syy, huomauttivat liiton puheenjohtaja Bodil Rosengren sekä toiminnanjohtaja Heljä Sairisalo.


Budjettimielenosoitukseen poikansa kanssa saapunut Katriina Kurki oli mukana jo toukokuun lopulla, kun samaa viestiä vietiin kansanedustajille Arkadianmäelle. Hän itse tienaa pätkätyöläisenä sen verran, ettei perhe tulojen puolesta enää ole oikeutettu maksuttomaan päivähoitoon, mutta asia koskettaa silti useita Kurjen ystäviä.


– On järjetöntä, että hallitus aikoo ottaa juuri kaikkein vähätuloisimmilta, sanoo Kurki. Hänen mukaansa kaikilla vanhemmilla pitää säilyttää subjektiivinen päivähoito-oikeus.


Liitto ehdottaa, että päivähoidon nollamaksuluokan poiston sijaan korjataan tilannetta toisesta päästä ja nostetaan korkeinta maksua 220 euroon.
Työttömyyden hoitoon panostettavaHallituksen budjettisuunnitelmat työttömyyden torjumiseksi näyttävät köykäisiltä, pohti Helsingin työttömien toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantola. Erityisesti kolmannen sektorin mahdollisuudet työllistämiseen ovat porvarihallituksen toimien takia heikentyneet. On myös epäselvää, miten ensi vuoden alussa toimintansa aloittava uusi työ- ja elinkeinoministeriö tulee työttömyyden hoitoon tarttumaan.


Istuva työministeri Tarja Cronberg (vihr) ei Kantolalta hyvää arvosanaa saa. Esimerkiksi työmarkkinatuen ja työttömyyspäivärahan taso on edelleen täysin riittämätön, eikä korotuksia ole luvassa. Työttömien omien laskelmien mukaan riittävä päiväraha olisi noin 35 euroa.
Suomi ulos AfganistanistaPertti Villo Asukasliitosta kritisoi rajusti hallituksen päätöstä ajaa alas aravajärjestelmä. Hän myös huomautti, ettei asumistuen määrä kasva samaa tahtia asumismenojen kanssa.


Työpaikkojen rauhantoimikunnan Juha Kovanen muistutti erityisesti kokoomusta vaalikentillä annetuista lupauksista ja kehotti samalla Suomea vetämään joukot pois Afganistanista.


Tapaturma- ja sairausinvalidien liiton toiminnanjohtaja Marja-Leena Kalkkinen oli huolissaan kuntien kyvystä tuottaa riittävästi julkisia palveluja, budjettiesitys kun uhkaa pienentää huomattavasti kuntien saamia valtionosuuksia. Kuntien omarahoitusosuuden kasvaessa syntyy paineita asiakasmaksujen korotuksiin ja palvelujen karsimiseen.


– Mihin nyt unohtuivat ne eniten huolenpitoa tarvitsevat? ihmetteli Kalkkinen.


Hän vaati, että valtio huolehtii kuntien taloudellisista edellytyksistä niin, ettei kunnissa ryhdytä säästöjen takia kohtuuttomiin tai jopa laittomiin toimenpiteisiin.
Ei korotuksia asiakasmaksuihinHallituksen suunnitelmat sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen nostamisesta huolestuttavat myös eläkeläisiä. Eläkeläiset ry. haluaa vedota pääministeriin ja maan hallitukseen, että se ei budjettiesityksessään korottaisi maksuja.


– Asianmukainen terveyden- ja sairaanhoito tulee olla jokaisen perusoikeus varallisuudesta riippumatta. Tämän periaatteen käytännön toteutuminen edellyttää, että jo nykyisiä palvelumaksuja ja omavastuita alennetaan.


Yhdistys huomauttaa, että osa paljon sairastavista joutuu jo nyt tinkimään asianmukaisesta hoidosta ja lääkkeistä.MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!