Jokelan asema on säilytettävä

20.01.2011 - 10:54
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Junat ovat myöhästelleet milloin lumen, kaluston rikkoutumisen tai raiteiden huonon kunnon vuoksi. / Tor Lillqvist |

VR on taas tänä talvena noussut otsikoihin raideliikenteen takkuilun vuoksi. Viime vuosi oli yhtymän kannalta todella musta: junat myöhästelivät milloin lumen, kaluston rikkoutumisen tai raiteiden huonon kunnon vuoksi.

Närää on herättänyt myös VR-yhtymän jatkuva rautatieasemien lakkauttaminen. Jori Porspakka ja monet muut jokelalaiset ovat tyrmistyneitä yhtymän päätöksestä ajaa alas Jokelan asema. VR:n mukaan lipunmyynti asemalla on kannattamatonta, mutta yhtymä ei ole paikallisten painostuksesta huolimatta suostunut kertomaan aseman kannattavuuslaskelmia.

– Kvartaalitalouden hyväksyminen toimintaohjeeksi entisissä valtion kokonaan omistamissa toiminnoissa kertoo kaiken siitä kylmyydestä ja ahneudesta, jolla entisiä ”kruununjalokiviä” nykyiset päättäjät kohtelevat supistaessaan, vähentäessään ja lopettaessaan palveluja sekä työpaikkoja kansalaisilta, arvostelee Porspakka.

Hän muistuttaa, että Jokela on Tuusulan kunnan alueen nopeimmin kasvava taajama, mutta sen peruspalveluja on jatkuvasti leikattu.

– Nähtävästi sama linja jatkuu, mikäli kunta ei herää toimimaan Jokelan aseman puolesta ja ihan oikeasti.

Porspakka kertoo, että pari vuotta sitten vietiin yöpäivystysambulanssi.

– Ambulanssin toiminta-alueena oli Pohjois-Tuusula-Jokela-Kellokoski sekä Nurmijärven Nukari ja Hyvinkään Kaukas eli yhteensä kyseessä oli noin 8 000 kansalaisen terveys tai jopa henki. Yksikään Tuusulan valtuutettu tai kansanedustaja ei vastustanut yöpäivystysambulanssin lopettamista Jokelasta, kommentoi Porspakka.

Ja leikkauksissa seurasi jatkoa: kesällä 2010 lopetettiin terveyskeskus- ja sosiaalipalvelut kesäksi Jokelasta ja Kellokoskelta. Nyt VR on viemässä tuhkatkin pesästä päätöksellään lopettaa Jokelan aseman palveluineen ja siirtää se seisakkeiden häviävään ryhmään.

Porspakan mukaan adressiin aseman lopettamista vastaan on kertynyt jo kolmisen tuhatta allekirjoitusta, pääosin Jokelan kylän asukkailta.

– Tuusulan kunnan päättäjien on vastattava kuntalaisten hätähuutoon ja toimittava kaikin keinoin Jokelan aseman säilyttämiseksi. Eivät riitä kunnanjohtajan puhelinkeskustelut VR:n kanssa, vaan kunnan on käytävä todellisia neuvotteluja, joiden päämääränä on Jokelan aseman säilyttäminen.

Jokelan aseman lisäksi myös Kemijärven ja Iisalmen asemat ovat uhan alla. Kolmen aseman puolesta kamppailevat liikkeet ovatkin yhteistuumin tänään torstaina viemässä eduskuntaan vetoomusta asemien säilyttämisen puolesta. Paikalle ovat lupautuneet vastuuministeri Jyri Häkämies (kok) sekä VR:n puolelta toimitusjohtaja Mikael Aro.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa