Itsenäinen liitto Metallin vaalien ykkösasia

14.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 11 / 14.3.2008

Vuonna1970 Metalliliiton jäseneksi liittynyt tamperelainen asentaja Risto Särkkä on ehdottomasti itsenäisen ammattiliiton kannalla. Vaikka hän ei suinkaan aina ole ollut tyytyväinen Metallin solmimiin sopimuksiin ja muuhun edunvalvontaan, on alakohtainen liitto hänen mielestään parempi turva kuin kuuden liiton fuusio.


– Alkavien Metalliliiton vaalien ehdoton ykkösasia on tämän suunnitellun fuusion torjuminen ja liiton itsenäisyyden vahvistaminen. Kaikki muu seuraa sen jälkeen. Fuusio veisi sen vähäisenkin ammattiosastojen ja jäsenten vallan, jota vielä on olemassa, MS-Konepajan varatyösuojeluvaltuutettuna toimiva asentaja Risto Särkkä sanoo.
Mallia Saksan


metalliliitostaRisto Särkkä on ehdokkaana Metalliliiton vaaleissa Itsenäisen metallin puolesta -listalla. Hän lähti ehdokkaaksi, koska haluaa olla rakentamassa itsenäistä, jäsenvaltaista ja taistelevaa ammattiliittoa. Hän ei luota Sdp:n ja Vasemmistoliiton ay-johtajiin, joilla hallituskelpoisuus menee edunvalvonnan edelle.


– He ovat hyväksyneet heikkotasoiset tupot, pääomien ja työpaikkojen maastaviennin sekä monet etujen heikennykset. Kun Värtsilän moottoritehdas meni Italiaan, ei liiton johto reagoinut asiaan mitenkään. Ja nyt menee Volvon autokoritehdas Tampereelta Puolaan, Risto Särkkä sanoo.


Hänen mielestään ay-liike ei saa olla toimeton tällaisten tapahtumien edessä, vaan käydä kunnolla taisteluun suomalaisten työpaikkojen puolesta. Oppia voisi ottaa vaikka Saksan IG-Metallista, joka ei ole hyväksynyt Nokian Bochumin tehtaan lopettamista.


– Eikä liitto ole puolustanut irtisanottuja pääluottamusmiehiäänkään, vaan työnantajat ovat ostaneet heidät rahalla ulos työtuomioistuimessa.


Metallin viimeisin sopimus on Särkän mukaan heikkotasoinen. Pienemmätkin liitot saivat aikaan parempia sopimuksia.


– Jo lähtötaso neuvotteluissa oli alhainen. Ja sopimus ostettiin muutaman sadan euron kertakorvauksella, joka on syöty jo saadessa. Lähtötaso pitää olla kovempi ja siitä pitää tapella, tarvittaessa joukkovoimaa käyttäen, sanoo Risto Särkkä kantanaan.
Liiton voimaa


tarvitaanKun liiton edunvalvonta on heikko, vastuu jää yhä enemmän paikallistasolle. Mutta vallankaan pienillä työpaikoilla ja ammattiosastoissa ei ole voimavaroja neuvotella työnantajapuolen isojen organisaatioiden kanssa.


– Tarvitaan vahvaa ja itsenäistä liittoa tukemaan paikallisia kamppailuja. Näissä Metalliliiton vaaleissa ratkaistaan liiton tulevaisuus. Nyt on ajattelun ja toiminnan paikka, se on jokaisen jäsenen velvollisuus, Risto Särkkä painottaa.HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli