Itä lännessä

26.11.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ARI SARDAR

Samaan aihepiiriin taustakertomukseltaan kuuluvat elokuvat Parempi kuin Beckham ja Guru. Kummassakin elokuvassa päähenkilö on intialainen siirtolainen, ensin mainitussa Englannissa ja jälkimmäisessä Yhdysvalloissa.


Parempi kuin Beckham -elokuva kertoo murrosikäisestä intialaisesta tytöstä Jessistä (Parminder Nagra), joka haluaa tulla jalkapallotähdeksi. Vaikka tytöllä on paljon lahjakkuutta, edes hän itse ei usko haaveensa voivan toteutua. Sitten hän tapaa samanikäisen ja -henkisen englantilaisen tytön Julesin (Keira Knightley), joka pelaa jalkapalloa ihan oikeassa joukkueessa. Ehkä arvaatte jo miten elokuva päättyy.


Elokuva on klassinen kasvutarina, jossa juonen käänteet ovat rutiininomaisia. Elokuvan tekee mielenkiintoiseksi se, kuinka se käsittelee Englannissa asuvien siirtolaisten ja englantilaisten suhtautumista toisiinsa. Salakavalasti elokuva näyttää, kuinka paljon samanlaista löytyy kummastakin kulttuurista. Ainakin teini-ikäisten tyttöjen näkökulmasta.



Parempi kuin monet muut



Siirtolaisten elämää eri näkökulmista ja elokuvien genreissä on ollut aika paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Silti Parempi kuin Beckham erottuu tästä joukosta edukseen. Eräs sen vahvuuksista on uskottavat roolihenkilöt ja niiden hyvät näyttelijät.


Sitä voi katsoa joko nuoren naisen kasvukertomuksena tai sitten yhteiskunnallisena kuvauksena. Joka tapauksessa elokuva on ammattitaitoisesti toteutettu ja sopii myös lapsille.



Rahaa pyhyydellä



Kulttuurien yhteentörmäys voi olla välillä hyvinkin tuottoisaa puuhaa. Näin on ainakin elokuvassa Guru.


Elokuvan alkuasetelma on hyvin realistinen. Ramu Gupta lähtee Intiasta parhaan kaverinsa luokse Jenkkilään. Tavoitteena päästä elokuvatähdeksi. Esikuvana hänelle on John Travolta. Yllätys, yllätys paras kaveri ei ajakaan mersua vaan taksia New Yorkissa ja häneltä amerikkalainen unelma on yhtä kaukana kuin suurimmalla osalla muistakin siirtolaisista.


Ramu joutuu puolivahingossa seksigurun rooliin, kun Jenkkien anglosaksinen eliitti luulee häntä pyhäksi mieheksi. Seksiä ja rahaa hänellä riittää, mutta jotain hän jää vielä kaipaamaan. Eli tietysti sitä oikeaa rakkautta. Ja elokuvan lopussa hän löytää!


Elokuvan perusjuoni on siis se klassinen ryysyistä rikkauteen, mutta silti lopussa oikeat arvot voittavat. Ennalta arvattavasta perusjuonesta huolimatta elokuva jaksaa yllättää kohtaus kohtaukselta sekä naurattaa.


Hauskaa pidetään murskaamalla kulttuuristereotypioita ja korostamalla naiviutta. Elokuvan perusvire on tyylikkään itseironinen. Esimerkiksi Bollywood-elokuvien tapaan kohtaukset voivat yllättäen päättyä tanssiin. Tosin tässä elokuvassa ei tanssita Bollywood-hittejä vaan intialaisittain länsimaalaisia diskohittejä.


Elokuvan pääosassa on Jimi Mistry, joka on nappivalinta rooliin. Häntä tähdittävät lahjakkaat Heather Graham ja Marisa Tomei.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli