Israelin Gaza-kaavailut

23.01.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 3 / 23.1.2009

Israel ja Hamas aloittivat viime viikonvaihteessa yksipuolisen tulitauon Gazassa. Hamas ilmoitti oman tulitaukonsa olevan viikon mittainen ja vaati Israelin joukkojen pikaista vetäytymistä Gazasta ja kaikkien rajanylityspaikkojen avaamista avustuksille. Israel veti osan joukoistaan Gazasta, mutta ilmoitti jättävänsä "toistaiseksi" osan sotilaistaan Gazaan ja jättäytyvänsä pois Gazan jälleenrakentamisesta, jos Hamas johtaa prosessia


Kumpikin julistautui voittajaksi. Israel väitti saavuttaneensa tavoitteensa. Väite on tietenkin perätön, sillä Israelin päätavoite oli Hamasin ja Gazan siviiliväestön murskaaminen. Julkisesti esitetytkin tavoitteet jäivät Israelin tiedustelupalvelun päällikön Yuval Diskinin ja eräiden israelilaispoliitikkojen mielestä saavuttamatta. Hamas puolestaan julisti voittaneensa, koska vihollinen ei saavuttanut tavoitteitaan.


Voi tuntua sopimattomalta, että Hamas julisti voittaneensa, kun Israelin joukot tappoivat yli 1 300 ja haavoittivat yli 5 300 palestiinalaista ja kun suuri osa ihmisten asunnoista ja julkisista rakennuksista on raunioina.


Mutta totta lienee, että Israelin tappiot ovat suuremmat ja Hamasin taistelijoiden tappiot pienemmät kuin Israel on julkisesti kertonut. Palestiinalaislähteet väittävät, että "ainakin 80 israelilaissotilasta" kuoli taisteluissa, kun Israel puhuu kymmenestä kuolleesta sotilaasta. Israel puolestaan väittää tappaneensa yli 500 Hamasin "jäsentä", kun taas palestiinalaisarviot kaatuneista Hamasin taistelijoista liikkuvat 48n ja 95:n välillä. Israel siis laskee Hamasin "jäseniksi" suuren määrän siviilejä.


Murskaavimman tappionsa Israel kärsi taistelussa maailman yleisestä mielipiteestä. Israelin hyökkäyksen raakuus, sairaaloiden, koulujen ja YK:n rakennusten hävittäminen, kiellettyjen joukkotuhoaseiden käyttäminen ja syyllistyminen sotarikoksiin herätti suuttumusta ja yhdessä Hamasin lujan vastarinnan kanssa pakotti Israelin myöntymään tulitaukoon.


Mutta Lähi-idän asiantuntijan Jonathan Cookin mukaan Israel pyrkii yhä toteuttamaan jo kauan hautomansa yksipuolisen ratkaisun yli Hamasin ja palestiinalaisten päiden.


Ensinnäkin, Israel haluaa saartaa Gazan entistä tiukemmin. Egypti on liian suurissa vaikeuksissa omien islamistiensa kanssa voidakseen tuhota tunneliverkoston. Siksi Israel haluaa amerikkalaisten ja eurooppalaisten asiantuntijoiden tekevän työn ja varmistavan, että saartoa ei voida murtaa eikä Hamas voi uudelleen aseistautua. Juuri ennen tulitaukoa Israel sai USA:lta lupauksen toimittaa turvallisuus- ja tiedusteluhenkilöstöä avustamaan Israelin armeijaa koko Palestiinan sotilaallisessa miehittämisessä.


Toiseksi, Israel pyrkii voimistamaan Gazan "alikehittämistä" sille tasolle, että gazalaiset nähdään pelkästään humanitaarisena ongelmana, kerjäläisinä, joilla ei ole poliittista identiteettiä eikä siksi voi olla myöskään poliittisia vaatimuksia. Tähän kuuluu lähellä tunneleita olevan eteläisen Rafahin alueen ja Israeliin ammuttujen rakettien ampumisalueena toimineen pohjoisen alueen tyhjentäminen ja gazalaisten ajaminen keskiseen Gazaan.


Kolmanneksi, on tarkoitus lopettaa Israelin vastuu Gazasta, jolloin humanitaariset toimitukset Gazaan tulevat ainoastaan Egyptistä ja Hamasin rooli mitätöidään. Israel valmistelee jo sähköntoimitusvastuun siirtämistä Egyptille. Israel toivoo, että Gazan fyysinen ja poliittinen erottaminen Länsirannasta näin vähitellen sinetöidään ja sitä aletaan pitää Egyptin maakuntana. Fatahin hallinto Länsirannalla eristyy ja heikentyy näin entisestään, mikä antaa Israelille mahdollisuuden pakottaa se allekirjoittamaan sopimuksen Itä-Jerusalemin ja suurten Länsirannan osien liittämisestä Israeliin.


Neljäs tavoite liittyy laajempiin alueellisiin kysymyksiin. Pääeste Israelin suunnitelman toteuttamiselle on Iranin kasvava valta ja apu Hizbollahille ja Hamasille. Siksi Israel pyrkii eristämään Iranin, katkomaan sen yhteydet näihin vastarintajärjestöihin sekä kytkemään palestiinalaiset entistä tiiviimmin arabimaailman "maltilliseen" ryhmään, joka puolestaan on riippuvainen USA:sta.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!