Israelin disinformaatiota

04.08.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 27/2006.

Israel turvautuu nyt käynnissä olevan Libanonin-hyökkäyksensä aikana toistuvasti harhautukseen ja yrittää vierittää omat hirmutekonsa osittain tai kokonaan Hizbollahin niskoille. Lännen valtamedia toistaa harhautuksia uskollisesti.


Tyypillisiä tällaisia harhautuksia ovat väitteet, joiden mukaan Hizbollah piiloutuu siviiliväestön sekaan, käyttää siviilejä ihmiskilpinä ja ampuu rakettejaan siviiliasutusten keskeltä aiheuttaen näin tahallaan Israelin iskujen yhteydessä "oheisvahinkoja".


Kun Israel tappoi Quanassa noin 60 siviiliä, se selitti pommittaneensa rakennusta, koska sen armeijaa oli tulitettu raketeilla Quanasta. Israelin armeija sanoi, että Hizbollah oli sen vuoksi vastuussa siviilien kuolemista. "Pommitus oli kokonaan, kokonaan sen syytä", selitti varapääministeri Shimon Peres. Tämä ei ollut suinkaan ainoa kerta, kun Israel turvautui samanlaiseen selitykseen.


Luotettavuudestaan tunnettu yhdysvaltalainen Lähi-idän-kirjeenvaihtaja Dahr Jamail tutki tilannetta Quanassa ja kirjoitti siitä jutun International Press Servicelle 1. elokuuta.


Punaisen Ristin työntekijät ja Quanan asukkaat kertoivat Jamailille, ettei Hizbollahin raketteja laukaistu Quanasta ennen Israelin ilmaiskua.


"Mitään Hizbollahin raketteja ei ammuttu täältä. Kuka tahansa tässä kylässä voi kertoa sinulle tämän, koska se on totuus", kertoi 32-vuotias Ali Abdel. Hänen 70-vuotias isänsä ja 64-vuotias äitinsä kuolivat ilmaiskussa.


Myös 30-vuotias rakennustyöläinen Masen Hashen, joka menetti useita perheenjäseniään iskussa, kertoi, ettei hänen kylästään ollut ammuttu mitään Hiazbollahin raketteja, "koska jos he olisivat tehneet sen nyt tai aikaisemmin, kaikki me olisimme lähteneet. Koska me tiedämme, että meitä olisi pommitettu."


Eloonjääneet kertoivat, että Quana on ollut turvapaikka, koska sieltä ei ole ammuttu raketteja. "Siksi jokainen jäi suojaan ja lähelle kotejaan, koska me kaikki luulimme, että me kaikki selviäisimme, koska Quanassa ei ollut Hizbollahin taistelijoita", Abdel sanoi.


Myös Libanonin Punaisen Ristin työntekijät läheisestä Tyyroksen rannikkokaupungista kertoivat, ettei ollut mitään perustaa israelilaisten väitteille, että Hizbollah olisi laukaissut raketteja Quanasta. He sanoivat, etteivät nähneet jälkeäkään Hizbollahin taistelijoista Quanassa.


Jamailin jutussa kerrotaan asia asukkaiden näkökulmasta: missä Hizbollahin taistelijoita, sinne odotettavissa isku ja sieltä pysyttävä pois. Hizbollahin aseellinen siipi puolestaan kaihtaa oleskelua siviiliasutuksen keskellä muun muassa, koska se pelkää ilmiantajia – siitäkin huolimatta, että 85 prosenttia libanonilaisista tukee Hizbollahia. (Mitch Prothero: The "hiding among civilians" myth, Salon 28.7.06)


Israelin väite, jonka mukaan Hizbollah käyttää siviilejä ihmiskilpinä, on sekin epälooginen ja absurdi. Siviilien käyttäminen ihmiskilpinä voisi olla loogista, jos vastassa olisi vihollinen, joka kaihtaisi siviilien vahingoittamista ja tappamista. Mutta Israel tunnetusti ei kaihda.


Tosiasioista välittämättä Israel kuitenkin jatkaa harhautusta. Aivan omaa luokkaansa ovat Helsingin Sanomissakin toistetut väitteet, joiden mukaan Hizbollah lavasti Quanan kylän verilöylyn todellista verisemmäksi. (ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli