Israel painostettava rauhaan palestiinalaisalueilla

08.10.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Arabikansojen ystävyysseura AKYS on lähettänyt ulkoministeri Erkki Tuomiojalle vetoomuksen Israelin painostamiseksi rauhaan palestiinalaisalueilla.


AKYS muistuttaa, että Israelin ja Palestiinan konflikti on jälleen kiihtynyt. Israel on käynnistänyt Gazan pakolaisleireillä massiivisten hyökkäysten sarjan, joissa kymmeniä palestiinalaisia, suurin osa aseettomia sivullisia, on saanut surmansa. Palestiinalaishallinto on julistanut hätätilan ja pyytänyt kansainvälistä yhteisöä tulemaan väliin.


Israelin suhteeton voimankäyttö on AKYS:n mukaan omiaan vain vaikeuttamaan konfliktin ratkaisemista ja johtaa koston kierteen voimistumiseen. "Vetoamme Suomen valtioon, että se vaikuttaisi Euroopan unioniin ja kansainväliseen yhteisöön Israelin painostamiseksi vastuullisempaan toimintaan palestiinalaisalueilla."


"Israel voi maailman mielipiteestä välittämättä jatkaa etniseen puhdistuksen tähtäävää miehitystä, kansainvälisen lain rikkomista ja rauhansuunnitelmien torpedoimista, koska maailman valtiot tyytyvät vain arvostelemaan sitä ilman konkreettisia painostustoimia", sanotaan vetoomuksessa.


"Toistamme aikaisemman vetoomuksemme, että Euroopan unioni jäädyttäisi Israelin kanssa solmitun sille edulliset kauppaehdot antavan yhteistyösopimuksen, kunnes Israel toteuttaa sopimukseen sisältyvät ehdot demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja alkaa noudattaa YK:n päätöslauselmia palestiinalaisvaltion perustamiseksi. Pyydämme Suomen valtiota toimimaan Euroopan unionissa tämän tavoitteen toteutumiseksi."Neljä vuotta intifadaaPalestiinalaisten neljä vuotta jatkuneen intifadan aikana vuoden 2000 syyskuun 28. päivän jälkeisestä ajasta nelivuotispäivään 3 342 palestiinalaista on saanut surmansa, heistä siviilejä 82 prosenttia. Israelilaisia on kuollut 1 008.


Alle 17-vuotiaita lapsia surmansa saaneista on 621. 10 000 lasta on haavoittunut. Israelin järjestämissä salamurhissa on kuollut 424 palestiinalaista.


Vankiloihin on suljettu 100 naista ja 377 lasta. Palestiinan infrastruktuurille on aiheutettu miljardin dollarin vauriot. Kouluja on vaurioitettu tai tuhottu 298. 55 naista on pakotettu synnyttämään Israelin tarkastuspisteillä, jolloin 20 naista on menettänyt lapsensa.


Israelin rakentama "turvamuuri" on kaksi kertaa korkeampi ja kolme kertaa pidempi kuin Berliinin muuri aikoinaan. 40 000 palestiinalaista on joutunut muurin saartamaksi Qualqaliassa. 22 000 kotia on tuhottu Rafahissa Gazassa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli