Israel ja palestiinalaisten "nakba"

16.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 20 / 16.5.2008

Viime ja tällä viikolla on vietetty Israelin perustamisen 60-vuotispäivää. Joukko maailman johtajia George Bushista lähtien siunaa tapahtuman tänään Jerusalemissa päättyvässä suuressa kansainvälisessä konferenssissa. Suurten sotilaallisten näytösten kuuluminen juhlintaan korostaa Israelin luonnetta sotilasvaltiona, joka valvoo aluetta USA:n imperialismin puolesta.


Myös suuri osa israelilaisista tuntee vuosipäivänä epämukavuutta ja pettymystä ja on protestoinut suureellista juhlintaa vastaan. Monien muiden maiden juutalaisyhteisöjen edustajat ovat allekirjoittaneet kannanottoja, joissa on palautettu mieliin synkät historialliset tosiasiat ja todettu, että aihetta juhlaan ei ole.


Suomessa Israelin perustamispäivää muisti näyttävimmin Helsingin Sanomat, jonka sunnuntailiitteen (11.5.) koko sivun jutussa "Iranin uhka varjostaa juhlivaa Israelia" kaikki asiat käännettiin nurin niskoin. Jutussa toistettiin kaikki USA:n ja Israelin hyökkäysaikeidensa tueksi esittämät valheet Iranin kehittelemästä ydinaseesta ja sen muodostamasta strategisesta uhasta, jopa jo aikoja sitten (TA 5.4.07) valheeksi osoitettu väite Iranin presidentin Mahmud Ahmadinejadin muka esittämästä vaatimuksesta "Israelin pyyhkimiseksi pois kartalta"


Israelin 60-vuotispäivää kommentoitaessa ei voi jättää huomiotta sitä, miten Israelin perustamisen sekä valloitus- ja miehityspolitiikan uhrit kokevat tapahtuman. Palestiinalaiset miehitetyillä palestiinalaisalueilla, Libanonin, Syyrian ja Jordanian pakolaisleireillä ja diasporassa muistavat vuosipäivää surun ja vihan tuntein.


Heille Israelin luominen merkitsi "nakbaa" eli katastrofia, yli 700 000 ihmisen väkivaltaista karkotusta kodeistaan ja elämää maanpaossa ja köyhyydessä. Heidän omaisuutensa riistettiin eikä heidän sallittu palata. Tänään alkuperäisiä pakolaisia ja heidän jälkeläisiään sekä vuoden 1967 sodan jälkeen pakolaisiksi joutuneita on noin 4,5 miljoonaa.


Viime aikoina Israel on USA:n junaileman valheellisen "rauhanprosessin" sekä hajota ja hallitse -pelin savuverhon suojassa edelleen vahvistanut maanryöstötoimintaansa Länsirannalla. Israel on saartanut alueen siirtokunnilla, jotka tekevät elämän sietämättömäksi palestiinalaisille. Israel on muuttanut Länsirannan toisistaan erotettujen alueiden tilkkutäkiksi.


Samaan aikaan Israel on käynyt sotaa Gazan kaistaa vastaan, salamurhannut vastustajiaan, tappanut satoja palestiinalaisia ja toteuttanut laitonta ja julmaa kollektiivisen rankaisun politiikkaa koko väestön suhteen. Se on saartanut Gazan näännyttääkseen palestiinalaiset alistumaan.


Pelkästään palestiinalaisia lapsia viruu israelilaisissa vankiloissa arviolta 350. Heitä hakataan, kidutetaan, häväistään ja pidetään nälässä.


Kaikki tämä tapahtuu USA:n ja EU:n aktiivisen rikoskumppanuuden turvin.


Verukkeena raa’alle miehityspolitiikalleen Israel esittää yleisen arabifobian ohella sen, että varsinkin Hamas kieltäytyy tunnustamasta Israelia oikeutta olemassaoloon juutalaisvaltiona ja kiistää natsien toisen maailmansodan aikana suorittaman juutalaisten joukkomurhan, holokaustin.


Ensiksikin vaatimus, että ei-valtiollisen yksikön pitää tunnustaa jonkin valtion olemassaolo, on täysin absurdi. Sellaista ei vaadita keneltäkään muilta kuin palestiinalaisilta. Toiseksi, enempää Hamasia kuin muitakaan palestiinalaisia ei voida vaatia tunnustamaan Israelia etnis-uskonnolliseen ideologiaan ja lakeihin perustuvana rasistisena apartheid-valtiona, joka miehittää vieraita alueita eikä ole suostunut määrittelemään omia rajojaan. Se olisi kansainvälisen lain vastaista ja se olisi kestämätöntä myös sen vuoksi, että suuri osa Israelin väestöstä on arabeja. Ei YK:kaan tunnusta Israelin oikeutta olemassaoloon näillä ehdoilla.


Mitä tulee holokaustiin, niin Hamas teki Israelin vuosipäivän aattona jälleen selväksi, ettei se eikä Palestiinan hallitus Gazassa kiistä holokaustia:


"Me tuomitsemme sen kuten me tuomitsemme kaikki ihmisyyden rikkomukset ja kaikki syrjinnän muodot uskonnon, rodun, sukupuolen tai kansallisuuden perusteella. Ja samaan aikaan kun me varauksetta tuomitsemme natsien suorittamat rikokset Euroopan juutalaisia vastaan, me yksiselitteisesti torjumme holokaustin hyväksikäytön sionistien toimesta heidän rikostensa oikeuttamiseksi ja kansainvälisen hyväksynnän hankkimiseksi etnisen puhdistuksen ja alistamisen kampanjalle, jota he ovat käyneet meitä vastaan – aina siihen pisteeseen asti, että helmikuussa Israelin apulaispuolustusministeri Matan Vilnai uhkasi Gazan kansaa "holokaustilla"."


Hamas korosti, etteivät palestiinalaiset ole uskonnollisessa konfliktissa juutalaisten kanssa. "Tämä on poliittista taistelua meidän vapauttamiseksemme miehityksestä ja sorrosta."ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli