"Islamilainen fasismi"

08.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 32/2006.

Yhdysvaltain hallinnon korkeimmat edustajat aloittivat viime viikolla koordinoidun kampanjan Irakin sodan vastustajien leimaamiseksi ja pelottelemiseksi sekä uuden sodan pohjustamiseksi Irania vastaan.


Merkillepantavin uusi elementti George W. Bushin, Dick Cheneyn ja Donald Rumsfeldin puheissa oli yritys rinnastaa erilaiset USA:ta vastustavat kansallismieliset ja islamilaiset vastarintaliikkeet ja terroristiryhmät 1900-luvun fasismiin ja sodan vastustajat fasismin myötäilijöihin. Tämä leimaaminen alkoi oikeastaan jo elokuussa Lontoossa lavastetun "terroristijuonen" yhteydessä, kun Bush sanoi USA:n olevan sodassa "islamilaisten fasistien kanssa".


Rumsfeld rinnasti puheessaan Irakin sodan vastustajat 1930-luvun loppupuolella Britannian pääministerinä toimineeseen Neville Chamberlainiin, joka ajoi Hitleriä myötäilevää politiikkaa.


Tällaiset analogiat perustuvat joko historiatietämyksen täydelliseen puutteeseen tai tietoiseen historian vääristelyyn.


Saksalainen fasismi oli Euroopan vahvimman ja teollisesti kehittyneimmän imperialistisen valtion hallintojärjestelmä. Se oli mantereen ja koko maailman herruutta tavoitelleen suurpääoman aggressiivinen ja terroristinen diktatuuri. Islamilaisen maailman kansallismieliset ja uskonnolliset liikkeet sitä vastoin ovat lähtöisin maista, jotka ovat pitkään kärsineet imperialismin sorrosta, ensin Britannian, Ranskan ja muiden eurooppalaisten valtojen siirtomaina, sitten USA:n vasalleina tai hyökkäyskohteina.


Muslimimaailman missään osassa ei ole mitään mikä muistuttaisi lännen korporatiivisia fasistisia valtioita. Itse asiassa perinteinen klaani- ja heimopohjainen islamilainen yhteiskunta hajautettuina valtarakenteineen ja konsensus-päätöksentekoineen on mahdollisimman kaukana fasismista. Edes muslimimaailman feodaaliset monarkiat, diktatuurit ja sotilashallinnot – useimmat niistä USA:n liittolaisia – eivät sovi fasismin määritelmään.


Maa, joka nykyään selvimmin muistuttaa ulkopoliittisilta tavoitteiltaan ja menetelmiltään Natsi-Saksaa, on Bushin USA. George W. Bushia ei siis suinkaan yhdistä fasismiin vain se triviaali seikka, että hänen isoisänsä Prescott Bush oli loppuun saakka bisnesyhteistyössä Natsi-Saksan kanssa ja keräsi miljoonavoittoja kuolemanleiri Auschwitz-Birkenaun orjatyövoiman avulla.


1930-luvun maailmankriisin tuntomerkit ovat ilmaantuneet uudelleen vuonna 2006: valloillaan riehuva imperialismi, jonka puitteissa vahvat valtiot hyökkäävät pienempien ja heikompien kimppuun ja miehittävät niitä; suurvaltojen piittaamattomuus kansainvälisestä laista ja niiden rankaisematon sotilaallisen voiman käyttö; "suuren valheen" menetelmän omaksuminen propagandassa ja ihmisten tietoisuuden manipuloiminen joukkotiedotusvälineiden avulla; kaikenkattavan pelon ilmapiirin luominen demonisoituihin vähemmistöihin kohdistuvan sorron ja väkivallan oikeuttamiseksi; valtion järjestämien tai manipuloimien provokaatioiden käyttö yleisen mielipiteen saamiseksi diktatoristen menetelmien käytön ja/tai hyökkäyssodan aloittamisen kannalle, jne.


Huolimatta poliittisten menetelmien ja historiallisten olojen eroavuuksista Hitlerin Saksan ja Bushin USA:n välillä on yksi ylivoimaisesti tärkein samankaltaisuus: kummassakin tapauksessa hallitseva kapitalistinen eliitti on uskonut vallan vastuuttomalle ja tasapainottomalle hallinnolle, jonka tavoitteena on tuhota olemassa oleva kansainvälisten suhteiden rakenne ja muotoilla se uudelleen palvelemaan omia tarkoituksiaan. Hitlerin "Drang nach Ostenia" (rynnistys itään) vastaa tänään Bushin rynnistys Lähi-itään ja Keski-Aasiaan alueen valtavien öljy- ja kaasuvarojen hallitsemiseksi.


Tällaisessa politiikassa oleva hulluuden elementti ei merkitse sitä, etteivät Bush ja kumppanit pyri toteuttamaan sitä. Hitlerin politiikka oli hullua muun muassa siinä mielessä, että hän ajoi tahallisesti Saksan imperialismin kahden rintaman sotaan, jota maan kaikki aikaisemmat hallitsijat olivat yrittäneet välttää. Myöskään Bush ei näytä piittaavan edes oman isänsä hallinnon neuvonantajien varoituksista.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli