Iranin ydinohjelma vain tekosyy hyökkäykseen

02.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 9/2007.

Yhdysvaltain Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle luovuttamat tiedot Iranin ydinohjelmasta ovat osoittautuneet vääriksi, eikä mikään niistä ole johtanut merkittäviin löytöihin Iranin sisällä. Väitetystä Iranin ydinaseohjelmasta ei ole löydetty mitään luotettavia todisteita.


CIA ja muut läntiset vakoilupalvelut ovat toimittaneet "arkaluontoista" informaatiota IAEA:lle ainakin vuodesta 2002 lähtien. Mutta mikään oletettuja salaisia asekohteita koskenut vihje ei ole tuottanut selviä todisteita siitä, että Iran kehittäisi laittomia aseita.




Myös selviä väärennöksiä



"Vuodesta 2002 lähtien kaikki meille tullut tiedustelutieto on osoittautunut vääräksi", sanoo IAEA:ssa toimiva johtava diplomaatti. Toinen Wienissä IAEA:n päämajassa toimiva virkailija kuvaa järjestön saamaa tietovirtaa "hyvin heikoksi".


USA:n Irania koskevan informaation ja väitteiden luotettavuus on yhä vahvemmin kyseenalainen nyt, kun George W. Bushin hallinto etsii vastakkainoloa nousevan alueellisen vallan kanssa useilla rintamilla. Ydinpyrkimysten lisäksi USA syyttää Irania Irakin kapinallisten ja Lähi-idän militanttien ryhmien tukemisesta.


CIA:han kohdistetaan yhä kovaa kritiikkiä sen vääristä tiedustelutiedoista ennen USA:n hyökkäystä Irakiin, vaikkakin suurimman osan silloisista tiedustelutiedoista väärensi Pentagonin yhteydessä toiminut Office of Special Plans.


IAEA:n piirissä ei ainakaan toistaiseksi väitetä, että USA:n tiedusteluvirkailijat olisivat tällä kertaa sortuneet yhtä karkeasti väärennettyihin asiakirjoihin kuin Irakin tapauksessa. IAEA:n virkailijat, jotka avoimesti kyseenalaistivat USA:n väitteet Saddam Husseinin kehittämästä ydinpommista, sanovat amerikkalaisten olevan Iran-väitteissään varovaisempia. Myös selviä väärennöksiä on kuitenkin havaittu...



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli