Irakin öljyn ryöstö

02.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 9/2007.

Irakin nukkehallitus hyväksyi viime maanantaina maan uuden öljylain luonnoksen. Lain avainkohta on se, että Irakin valtavat öljyvarat alistetaan hämäräperäisen "Liittovaltion öljy- ja kaasuneuvoston" rautaiseen komentoon. Sen taustalla taas tulee naruista vetämään "Irakin sisä- ja ulkopuolelta olevista öljyasiantuntijoista koostuva kollegio". Kyse on yhdysvaltalaisten ja muiden läntisten öljy-yhtiöiden edustajista koostuvasta elimestä. Toisin sanoen näillä yhtiöillä tulee olemaan virallinen kuristusote Irakin kansan öljystä.


Laki ei edusta yhtään vähempää kuin Irakin öljyrikkauksien institutionalisoitua rosvousta. Se on kuolinisku Irakin vuosina 1972 ja 1975 kansallistetuille öljyvaroille. Tuotannonjakosopimukset merkitsevät yksityistämistä ja jättivoittoja pääosin yhdysvaltalaisille jättiyhtiöille. Ja jotta tässä ei olisi kylliksi, laki vähentää käytännössä Bagdadin roolin minimiin. Öljyrikkaus jaetaan, teoriassa, suoraan kurdeille, siioille ja sunneille. Näin edistetään Irakin jakamista kolmeksi pikkuvaltioksi. Todellisuudessa tarkoitus on muodostaa yhden sijasta kolme lännelle ja sen öljyeduille uskollista nukkehallintoa.


Lakiluonnoksen laati suljettujen ovien takana Bushin hallinnon palkkaama yhdysvaltalainen konsulttifirma. Luonnoksen kävivät tarkasti läpi yhdysvaltalaiset öljy-yhtiöt, Kansainvälinen valuuttarahasto, Maailmanpankki ja USA:n "kehitysjärjestö" USAID. Se on käytännössä USA:n laki ja alun perin kirjoitettu englanniksi, ei arabiaksi.


Irakin suurella yleisöllä ei ollut mitään ennakkotietoa laista, kuten ei myöskään nukkeparlamentin jäsenten suurella enemmistöllä.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli