Irakilaiset tuomitsevat vaalipetoksen

30.12.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 48/2005.

Kymmenet tuhannet irakilaiset ovat viime päivinä osoittaneet mieltään eri puolilla Irakia joulukuun 15. päivän parlamenttivaalien väitettyjä vaalipetoksia vastaan. Syytökset vaalipetoksesta ovat kohdistuneet nukkehallitusta ja vaalien voittajia, shiiojen uskonnollista ryhmittymää sekä kurdikoalitiota vastaan.


Vaaleissa tapahtuneista laittomuuksista on tehty yli 1 250 valitusta. Kyse on äänestäjien pelottelusta ja estämisestä, väärennetyistä äänestyslipuista, moneen kertaan äänestämisestä ja lähes kaikista muista kuviteltavissa olevista huijauksista.


Kaikkiin laittomuuksiin käytännön syyllisiksi väitetään nukkehallituksen johtavien voimien aseellisia ryhmiä, Badr-prikaatia eteläisessä ja keskisessä Irakissa ja kurdinationalistien pershmerga-joukkoja pohjoisessa Irakissa.


Mielenosoituksissa on vastustettu Irakin jakamista uskonnollisten ja etnisten ryhmien mukaisesti ja vaadittu maan yhtenäisyyden säilyttämistä.


Irakissa on ollut myös mielenosoituksia sen johdosta, että nukkehallitus ilmoitti öljytuotteiden rajuista hinnankorotuksista. Korotukset vaikeuttavat edelleen tavallisten ihmisten elämää.




Suunnitelma sunnijohtajien murhaamiseksi



Shiiafundamentalistisen Sciri-puolueen yksityisarmeija Badr-prikaati on Asia Times Onlinen mukaan laatinut suunnitelman huomattavimpien sunnijohtajien murhaamiseksi ja sunnipuolueiden toiminnan estämiseksi.


Nukkehallituksen valvonnassa oleva oikeusistuin on myös määrännyt, että monet vaaleissa parlamenttiin valituista huomattavimmista sunnimuslimeista suljetaan pois parlamentista sillä perusteella, että viranomaiset epäilevät heidän olleen aikoinaan Saddam Husseinin Baath-puolueen korkea-arvoisia jäseniä.


Peshmerga-joukkojen jokin aika sitten sieppaama opiskelijajohtaja Qusay Salahaddin on löytynyt murhattuna läheltä Mosulia. Salahaddin oli johtanut yliopiston kampuksella vaalipetoksen vastaista marssia.


Nukkehallinnon taustalla olevat kuolemanpartiot ovat miehityksen aikana murhanneet varovaistenkin arvioiden mukaan yli 250 tiedemiestä ja tutkijaa, ja sadat ovat kadonneet jäljettömiin. Tuhannet akateemiset henkilöt ovat paenneet henkensä kaupalla maasta.




Joukkojen vetäminen harhautusta



Vieraillessaan joulun alla Bagdadin vihreällä vyöhykkeellä USA:n puolustusministeri Donald Rumsfeld lupasi USA:n vähentävän taistelujoukkojaan Irakissa 7 000 henkilöllä nyt alkavan vuoden alussa.


Kuten Tiedonantaja kertoi 9. joulukuuta, pienehköllä joukkojen vähentämisellä tähdätään USA:n ja maailman yleisen mielipiteen harhauttamiseen. George W. Bushin hallinnon Irak-strategiassa pois vedetyt joukot korvataan siirtämällä kuolemanpartioiden käytön ohella sodankäynnin painopistettä voimakkaasti ilma-aseen tehostettuun käyttöön. Kyse on ilmaterrorin kiihdyttämisestä siviiliväestöä vastaan. Sillä on toinenkin nimi: kansanmurha.


Strategian soveltamisesta kertovat muun muassa seuraavat luvut: Ennen viime elokuun loppua USA:n sotakoneet tekivät noin 25 ilmaiskua kuukaudessa. Määrä nousi noin 62:een syyskuussa, noin 122:een lokakuussa ja noin 120 marraskuussa. Joulukuussa ilma-iskujen määrä todennäköisesti jatkoi kasvuaan.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli