Ilmiö nimeltä "naisvaltaiset matalapalkka-alat" täytyy hävittää

18.11.2010 - 09:37
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Katriina Oinas käytti Oulussa puheenvuoron Euroopan ay-liikkeen toimintapäivänä syyskuun lopulla. / TA |

Siivoojan ammatti tulee nostaa normaaliksi ammatiksi muiden ammattien tasolle. Sen arvostus ja palkkaus ovat edelleen pahasti pielessä, pohtii Palvelualojen ammattiliiton PAMin edustajistoon syksyn vaaleissa valittu oululainen Katriina Oinas.

Siivoojan palkalla ei tule toimeen.

– Jokainen työntekijä haluaa palkallaan elää kohtuullisesti ja saada täydestä työajasta normaalin korvauksen. Oikeutta Siivoojille -liikkeen vaatima 10 euron tuntipalkka ei ole edes mikään suuri palkka, sanoo liikkeessä aktiivisesti toimiva Oinas.

PAMin uusi edustajisto kokoontui liittokokoukseen alkuviikosta Helsingissä. Kokouksessa päätettiin PAMin tavoiteohjelmasta vuosille 2010-2015 sekä tehtiin henkilövalintoja.

Katriina Oinas teki liittokokouksessa aloitteen, että PAM yhtyisi SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn tekemään esitykseen 1 500 euron minimikuukausipalkasta. Raahelainen myyjä Katja Hänninen puolestaan esitti, että PAM ottaa tavoitteekseen työssäkäyvien köyhyyden poiston. Tes-tavoite pitää Hännisen mukaan kaudella 2011-2015 asettaa 10 euron vähimmäistuntipalkkaan. Sen lisäksi on taattava riittävä määrä työtunteja ja vähennettävä määrä- ja osa-aikaisia työsopimuksia. Kumpaakin päätösesitystä kannatti joukko Oulun vaalipiirin edustajia.

Radikaalia politiikkaa ay-liikkeeseen

Katriina Oinas peräänkuuluttaa ay-liikkeeltä solidaarisuutta.

– Perusturva, köyhyys ja palkkaerot täytyy nostaa tapetille. Radikaali politiikka on pistettävä näitä lujasti yhteiskuntaan sementoituneita vääryyksiä vastaan. Ilmiö nimeltä ”naisvaltaiset matalapalkka-alat ” täytyy hävittää. Pitäisi puhua ja ennen kaikkea toimia tarmokkaasti köyhyyden poistamiseksi ja halpatyön teettämisen estämiseksi.

Oinaksen mielestä tarvitaan reipas korotus perusturvaan.

– Suomen kommunistisen puolueen ja Demokraattisen naisverkoston aloite 900 euron perusturvasta tuntuu vähintäänkin oikeansuuntaiselta.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.