Ilmastonmuutos uhkaa maasaita

01.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22/2007

Suhtautuminen alkuperäiskansoihin on muuttunut viime vuosikymmeninä. Heitä ei enää pidetä villeinä raakalaisina eikä väkisin yritetä pakota valtaväestön yhteiskuntamalleihin.


Tämä on myös tilanne maasailla Keniassa ja Tansaniassa. Uusia vaaroja on kuitenkin syntynyt uhkamaan maasaiden elämäntapaa.
Kuivuus vaivaaSuomea kiersi pari viikkoa ilMurran –niminen maasairyhmä. Ryhmä koostuu nuorista kenialaisista maasai-miehistä, jotka esittivät perinteistä maasai-kulttuurin musiikkia ja tansseja sekä muita esityksiä. Maailma kylässä –festivaalin lisäksi ryhmällä oli lukuisia esiintymisiä ympäri Suomea muun muassa monissa kouluissa. Kulttuuriohjelman lisäksi ryhmän jäsenet kertoivat maasaiden tämän hetken tilanteesta.


– Maasaiden tilanne ei ole Keniassa kovin hyvä tällä hetkellä, sillä vuosina 2005, 2006 ja nyt tänä vuonna on vaivannut kuivuus. Maasait ovat riippuvaisia lehmistä, vuohista ja lampaista. Noin 80 prosenttia maasaiden eläimistä on kuollut kuivuuden takia, kertoo ilMurran-ryhmästä Joseph Momposhi.


– Saamme ruoka-apua eri järjestöiltä, mailta sekä Kenian hallitukselta. Mutta se ei voi olla lopullinen ratkaisu. En usko, että on mahdollista ruokkia ihmisiä tällä tavalla joka vuosi tai aina, kun tulee tämmöinen katastrofi. Meidän täytyy tietää, kuinka voimme kontrolloida tilannetta. Meidän täytyy ehkä myös hankkia ruokaamme karjan lisäksi muualtakin.
Perinteisiä tapoja voidaan muuttaaGlobaalit uhat ovat saapuneet myös masaaiden alueille. Ilmastonmuutos on tuonut tappavan kuivuuden. Myös AIDS uhkaa masaai-yhteisöjä.


Maasait ovat onnistuneet pitämään kiinni omasta kulttuuristaan ja elämäntavastaan. Se ei tarkoita, etteivätkö he olisi valmiita muuttamaan kulttuurissaan olevia tapoja.


Maasai-kulttuuriin on perinteisesti kuulunut tyttöjen ympärileikkaus. Nyt tavasta halutaan päästä eroon.


– Tyttöjen ympärileikkaus on ihmisoikeusloukkaus, sanoo Momposhi.


– Siinä vahingoitetaan tyttöjen kehoa. Jumala on luonut ihmisen kehon eikä kenelläkään ole oikeutta vahingoittaa sitä. Tyttöjen ympärileikkaus täytyy lopettaa. Tiedän ettei se onnistu päivässä. Ihmisiä täytyy opettaa, että jokaisella on oikeus nauttia elämästä niin kuin Jumala hänet on luonut, Momposhi jatkaa.


Moniavioisuus ja AIDS ovat huono yhdistelmä, kuten masaait ovat huomanneet.


– Masaai-miehet saattavat naida jopa kymmenen vaimoa. Mutta miehet eivät pysty tyydyttämään kaikkia vaimojaan, joten naiset alkavat etsiä muita miehiä, kertoo Momposhi.


Maasait ovatkin alkaneet kampanjoida moniavioisuutta vastaan.
Ainutlaatuinen kansaMonet asiat tekevät maasaista ainutlaatuisen kansan. Heidät tunnetaan värikkäistä ja perinteisestä vaatteistaan.


– Maasait haluavat olla vapaita. He haluavat myös suojella kulttuuriaan ja pitää kiinni positiivisista puolista, mutta myös luopua sen negatiivisista puolista, sanoo Momposhi.


Maasaiden paimentolaiset elämäntavat ovat nyt myös tunnustettu Keniassa ja Tansaniassa. Maasait voivat ylittää maiden välisen rajan ilman rajamuodollisuuksia.


Maasait ovat tietoisia monista uhista, jotka uhkaavat heitä mutta he ovat myös valmiita kohtamaan niitä.


– Emme tiedä mitä huominen tuo tullessaan, joten meidän täytyy olla valmistautuneita uusiin haasteisiin, tiivistää Momposhi.ARI SARDAR* Lisätietoa ilMurran-ryhmästä ja maasaista:


www.ilmurran.com

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli