Äijä-energiaa Aapelilta

10.12.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: LUE LISÄÄ TIEDONANTAJASTA 45/2005!

Savolaissyntyinen Aapeli (Simo Puupponen, 1915–1967) kuuluu suomalaisen pakinan ja kansanhuumorin mestareihin. Hänen kirjoittamansa teokset Siunattu hulluus (1948), Meidän herramme muurahaisia (1954) ja Pikku Pietarin piha (1958) ovat suomalaista kansanperinnettä parhaimmillaan. Aapelin tuotannosta dramatisoidut kansannäytelmät ovat naurattaneet suomalaisia vuosikymmenien ajan ja yhä vieläkin hänen tuotteitaan esitetään erityisesti pienemmillä maaseutu- ja harrastajanäyttämöillä.


Turun Kisa-Veikkojen näyttämö uskoo Aapeliin ja mikäs on uskoessa, sillä Siunattu hulluus -näytelmän ensi-iltaa oli seuraamassa täysi salillinen innokkaita kansanhuumorin ystäviä.


Ari Wirran sovittamassa näytelmässä ollaan uskollisia Aapelin alkuperäiselle tekstille, jossa uskalletaan nauraa yhteiskunnan turhantärkeydelle. Kriittiset sävyt pikkuporvarillisuutta, ahneutta ja suvaitsemattomuutta vastaan korostuvat, kuten Aapelin teksteissä yleisemminkin. Hillitty sosiaalinen myötätunto on vähäosaisten puolella ja sen kyllä huomaa.


Näytelmän vähäosaisuutta käsitellään hulluuden kautta. Hulluuden, jota lopulta on mahdoton määrittää. Kuka on näytelmän hullu, vähäjärkinen? Suurinta hullua voi näytelmässä lähteä valitsemaan veljeskolmikosta, joka suuntaa hevoskyydillä hullujenhuoneelle. Kaksi veljeksistä kurmuuttaa mukanaan kolmatta, joka on tiedetty eniten hulluksi. Kolmannen oletetaan suosiolla jäävän hoitolaitokseen.....



ARTO TUOMINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!