Huumebisnes paisuu Naton huomassa

10.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28/2007

Pääsyy Yhdysvaltojen hyökkäykseen Afganistaniin ja Naton maassa käymään miehityssotaan on geostrateginen ja energiareitteihin liittyvä. Afganistan sijaitsee Keski-Aasian, Intian niemimaan ja Lähi-idän risteyskohdassa. Afganistan muodostaa myös kynnyksen ympäröiville energiarikkaille alueille, ja USA:n keskeinen projekti on jo pitkään ollut putkilinjan vetäminen Turkmenistanin ja Keski-Aasian öljy- ja kaasukentiltä Pakistanin ja Afganistanin läpi.


Mutta kolmas syy hyökkäykseen ja miehityssotaan on se, että Afganistan on suuri oopiumin tuotannon alue ja laittoman huumekaupan lähde. Tämä on tärkeää, koska laiton huumekauppa on maailmankaupassa liikevaihdoltaan kolmannella sijalla öljyn ja asekaupan jälkeen.


Nato-johtoisiin Isaf-joukkoihin osallistuvalla Suomella ei tietenkään ole välitöntä tekemistä oopiumin tuotannon ja huumekaupan kanssa. Mutta olemalla mukana Afganistanissa Suomikin osallistuu välillisesti tämän likaisen bisneksen ylläpitoon ja suojeluun. Siinä yksi lisäsyy, miksi Suomen ei pitäisi laajentaa mukana oloaan Afganistanissa vaan vetää nykyisetkin joukkonsa pois maasta.
Historiallinen taustaHistoriallisesti Britannian junailema tuottoisa oopiumikauppa 1800-luvulla loi perustan oopiumi- ja heroiiniteollisuudelle nykyajan Afganistanissa, joka tänään tuottaa 92 prosenttia maailman heroiinitarjonnasta.


Toinen syy oli Afganistania kohdannut hävitys USA:n ja Pakistanin aloittaman Neuvostoliiton vastaisen sodan aikana. Juuri tämän sodan aikana Afganistanissa alkoi laajamittainen kaupallinen oopiumin viljely Pakistanin ja USA:n tiedustelupalvelujen tukemana ja suojelemana. Tarjonta suunnattiin läntisille heroiinimarkkinoille.


CIA ja muut tiedustelupalvelut, erityisesti Pakistanin ISI, tukevat Afganistanissa aktiivisesti huumekauppaa. Huumekauppa puolestaan ruokkii kukoistavaa rikollista taloutta yleensä ja erityisesti rahanpesua.


Kansainvälisen valuuttarahaston arvion mukaan maailman rahanpesu on 590 biljoonasta 1,5 triljoonaan dollariin vuodessa eli 2–5 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Suuri osa rahanpesusta on yhteydessä huumekauppaan.
Oopiumin viljelyn räjähdysmäinen kasvuOopiumin ja heroiinin tarjonta on kasvanut voimakkaasti, koska oopiumin viljely Afganistanissa on lisääntynyt ja lisääntyy dramaattisesti. Tämä tapahtuu Naton valvonnan alla. Nato väittää, että se sietää oopiumin viljelyn kasvua välttääkseen lietsomasta väkivaltaa omia joukkojaan vastaan. Todellisuudessa Nato on muun muassa radiolähetyksin rohkaissut afgaaneja lisäämään oopiumin viljelyä.


Ulkomainen sotilaallinen läsnäolo Afganistanissa on auttanut oopiumin viljelyn ja huumekaupan kasvua. Se on myös lisännyt aseiden virtaa Afganistaniin Huumeiden virta ulos maasta on suorassa suhteessa aseiden virtaan maahan.


Yli 95 prosenttia huumekaupan tuotosta päätyy Afganistanin ulkopuolisille yhtiöille, pankeille, tiedustelupalveluille ja rikollissyndikaateille.


Natosta on siis tullut suuren huumeiden lisääntymisen ja rikollisen toiminnan rikoskumppani. Kaikki luvut osoittavat oopiumin tuotannon olevan rajussa kasvussa.


YK on arvioinut oopiumituotannon lisääntyneen vuonna 2006 49 prosentilla ja sen viljelypinta-alan 59 prosentilla verrattuna vuoteen 2005.


Länsimedia syyttää kuorossa Talebania ja sotaherroja. Sen sijaan se ei puhu mitään siitä, että Taleban-hallituksen aikana 2000-2001 toteutettiin onnistunut huumeiden hävittämisohjelma YK:n tuella ja yhteistyössä sen kanssa. Se johti oopiumin viljelyn vähenemiseen 94 prosentilla.


Välittömästi USA:n johtaman hyökkäyksen jälkeen oopiumin tuotanto lisääntyi räjähdysmäisesti. YK:n alainen huumeiden ja rikosten vastainen virasto arvioi, että vuoden 2006 oopiumisato oli 33 kertaa suurempi kuin sen tuotantotaso vuonna 2001 Taleban-hallituksen kaudella. Hehtaareissa viljely saavutti vuonna 2006 ennätysmäisen 165 000 hehtaarin tason verrattuna 104 000 hehtaariin vuonna 2005 ja 7 606 hehtaariin vuonna 2001 Talebanin aikana.


Lokakuussa 2001 Britannian pääministeri Tony Blair perusteli angloamerikkalaista hyökkäystä Afganistaniin keinona tuhota laiton huumekauppa ja syytti siitä Talebania. Hän väitti Talebanin maksavan ostamansa aseet niiden nuorten brittien elämällä, jotka ostavat afganistanilaisia huumeita Britannian kaduilla.


Tilanne osoittaa Blairin perustelun kaikinpuolisen valheellisuuden. Todellisuudessa Blair ja muut Nato-maiden entiset ja nykyiset johtajat uhraavat omien maidensa nuorten hengen antamalla oopiumin viljelyn ja huumekaupan dramaattisesti kasvaa.


ERKKI SUSI* * *


Lähteitä mm.: Michel Chossudovsky: Heroin is "Good for Your Health": Occupation Forces support Afghan Narcotics Trade (www.globalresearch.ca, 29.4.07); Mahdi Darius Nazemroaya: The War in Afghanistan: Drugs, Money Laundering and the Banking System (www.globalresearch.ca, 17.10.06)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli