Huomio pätkätyöläisiin

05.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 18/2006.

Suomen valtaeliitti on yrittänyt siepata omaan likaiseen käyttöönsä vapunpäivänä pätkätyöntekijöiden puolesta järjestetyn mielenosoituksen, kun sen jälkinäytös makasiineilla antoi siihen tilaisuuden. Nyt ei kuitenkaan saa antaa tuumaakaan periksi itse pätkätyöläisten asiassa eikä mielenosoitustoiminnan oikeutuksessa.


Vanhasen hallitus rehvastelee työllisyystavoitteidensa hienolla toteutumisella. Tilastokikkailulla kaunistettu työttömyysprosentti on kuitenkin vain puolet todellisesta. Työtuntien määrä on vieläkin alhaisemmalla tasolla kuin 15 vuotta sitten, vaikka tuotanto on kaksinkertaistunut.


Kaunistettujen työttömyyslukujen taustalla onkin pätkätyön todellisuus. Yhä harvempi nuori pääsee vakituiseen kokoaikatyöhön. Eikä kyse ole vain nuorista. Myös yhä useammat varttuneemmat työntekijät tekevät määräaikaista osa-aikatyötä, tai useampia sellaisia.


Pätkätöiden takia yhä useampi jää vaille kunnollista eläketurvaa. Voidaankin väittää, että pätkätyöläisistä on tehty uusi oikeudeton työväenluokan kerrostuma. Maahamme on muodostunut työtä tekevien köyhien ryhmä, joka on nopeasti laajenemassa.


Samaan aikaan on kuitenkin romuttunut se vanha uskomus ja uskottelu, että työväenluokka jakautuu pysyvissä, turvatuissa työpaikoissa oleviin hyväpalkkaisiin työläisiin ja toimihenkilöihin ja toisaalta rupusakkiin, pätkätyöläisiin ja muihin epävarmoissa ja huonosti palkatuissa töissä sinnitteleviin.


Viime aikoina on nähty vankkojen perinteisten teollisuusalojen työläisten ja toimihenkilöiden joukkoirtisanomisia ja lomautuksia. Kokonaisia tehdaspaikkakuntia ollaan sananmukaisesti tappamassa lopettamalla tuotantolaitoksia ja siirtämällä tuotantoa ulkomaille.


Taistelun kunnollisen työn ja kunnon palkan puolesta pitääkin olla kaikkien työläisten ja toimihenkilöiden yhteistä taistelua.


Tämän vuoden vappuna ja jo sitä ennen on ollut aistittavissa uutta työväenhenkisyyden ja edistyksellisen poliittisen aktiivisuuden viriämistä. Vailla katetta ei ole puhe siitä, että tuuli on kääntynyt ja oikeistolainen hegemonia voi olla murenemassa. Nyt onkin aika koota erilaiset aktiviteetit koko politiikan suunnan muuttamiseen tähtääväksi taisteluksi.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli