"Huijarifirma" polkee sijaisopettajien palkkoja

03.08.2013 - 14:21
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Helsinkiläisen opettajan Kalle Hernbergin mielestä lakia rikkovien vuokratyöfirmojen käyttäminen on opettajan työn aliarvoimista. Kuntien tulisi sen sijaan palkata kuukausipalkkaisia sijaisopettajia kunnon työehdoilla. / Toivo Koivisto |

Vuokratyöfirmojen härskit käytännöt nousivat jälleen päivänvaloon, kun englannin aineenopettajaksi opiskellut turkulainen Tiia Aaltonen kertoi Kahvia, kiitos! -blogissaan käyneensä arveluttavassa työhaastattelussa uuden Kouluun.com-nimisen yrityksen toimistolla. 

Vastaperustettu vuokratyöyritys lupaa toimittavansa kouluihin ja päiväkoteihin sijaisia nopeasti, jopa 1,5 tunnin varoitusajalla. Lisäksi yritys mainostaa tarjoavansa ammattitaitosta ja osaavaa sijaishenkilökuntaa, vaikka toisaalta etsii lähinnä keskeneräiset opettajaopinnot omaavia opiskelijoita.

Työnhakijoilta yritys "edellyttää nöyryyttä tilanteissa, joita he tulevat kohtaamaan." Nöyryyttä vaaditaankin, ainakin palkkakuittia katsottaessa.

Jokaisen työntekijän palkat neuvotellaan erikseen, ja tuntipalkka voi jäädä alle 15 euron. Kun virkaehtosopimuksen mukaan aineenopettajan sijaisille kuuluisi pätevyydestä riippuen vähintään 20, parhaimmillaan 35 euroa tunnilta, on kyseessä röyhkeä alipalkkaus.

Vuokratyövoiman käytössä opetuksessa on sellainenkin pieni ongelma, ettei se ole perusopetuslain mukaista. Perusopetukseen on oltava opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä järjestämislupa. 

Työn aliarvioimista

Helsinkiläinen opettaja Kalle Hernberg toteaa ykskantaan, ettei lain mukaan sijaisopettajien palkkioissa ole puljaamisen varaa.

– Ne on yksiselitteisesti maksettava kunnallisen opetusalan virka- ja työehtosopimuksen (OVTES) taulukon mukaisesti. Kyseinen huijarifirma pyrkii vetämään välistä työntekijältä. 

Normaalisti sijaisopettajan palkkaus määräytyy siten, että enintään viisi päivää kestävästä sijaisuudesta maksetaan opetustuntikohtainen korvaus. Pidemmistä sijaisuuksista maksetaan puolestaan kuukausipalkkaa.

Vuokratyöyrityksen kautta työllistetty sijainen tekee sen sijaan puolet työajastaan ilmaistöitä - joilla yritys sitten kattaa omaa toimintaansa. 

Alennettuja palkkoja perustellaan vuokratyöfirmoille tutulla retoriikalla. Onhan aloittelevan opettajan on hyvä saada työkokemusta, vaikka sitten alennetuilla palkoilla, ja eihän töitäkään ole yhtä paljon kuin vakituisilla opettajilla.

Kalle Hernbergin mielestä vuokrafirman väitteet ovat opettajan työn aliarvioimista.

– Opettajien tuntipalkka voi kuulostaa isolta, jos se lasketaan vain näkyvälle työlle, toisin sanoen pidetyille oppitunneille. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, Hernberg muistuttaa. 

Tosiasiassa opettajan työajasta iso osa koostuu muusta kuin oppitunneista. Myös sijaisille kuuluu aina kokonaisvaltainen virkavastuu, joka voi tarkoittaa oppituntien valmistelua, koulun yhteinen suunnittelua, aineiden ja muiden tehtävien korjaamista sekä arviointia - ja niin edelleen.

Työnantajan mentäviä porsaanreikiä

Laittomasta konseptistaan huolimatta Kouluun.com on löytänyt asiakkaita jo muun muassa Turun kaupungin peruskouluista ja lukioista. Paineet helppojen säästötemppujen käyttämiseen kasvavat kouluissa sitä mukaan, kun hallitus kiristää kuntien valtionosuuksia ja sitä myötä opetuksen määrärahoja. 

Kalle Hernberg kertoo opettajien palkkauksessa olevan lain puitteissakin runsaasti puutteita ja porsaanreikiä, joista säästöjä hakeva työnantaja voi yrittää käyttää hyväkseen.

– Esimerkiksi Helsingin kaupunki yritti viime kesänä saada palkattua määräaikaisia opettajia vain 11 kuukaudeksi vuodessa, jolloin kesälomalta olisi palkka osittain jäänyt saamatta. 

Pyrkimys saatiin torjuttua, mutta käytäntö elää kyllä monin paikoin Suomessa. Opettajan palkka riippuu siitä, kenen sijainen hän on.

– Sijaisten asema ei tällä hetkellä ole kaksinen. Samasta työstä ei saa aina samaa palkkaa lomaoikeudesta riippuen. 

Muodollisesti epäpätevät opettajat saavat huomattavasti päteviä heikompaa palkkaa, mikä voi houkuttaa työnantajaa epäpätevän palkkaamiseen. Kun tähän yhdistetään yksityisen vuokratyöfirman voitonsaalistus, on soppa valmis.

Hernberg peräänkuuluttaa kuntatyönantajilta vastuullisempia päätöksiä. 

– Vuokratyöfirmojen käyttämisen sijaan kunnat voisivat palkata kuukausipalkkaisia sijaisopettajia, jolloin opettaja tuntisi työympäristönsä, olisi pätevä ja motivoitunut. Kortistossa ja muilla aloilla roikkuu paljon kelpoisia opettajia, joille vakituinen duuni sijaisopena saattaisi kelvata.

Lisäksi opetusvelvollisuuden päälle tehtävistä ylitunneista maksetaan vähemmän tunnilta kuin opetusvelvollisuuteen sisältyviltä tunneilta. Tämä houkuttaa ylituntien teettämiseen lisähenkilöstön palkkaamisen sijaan.

Hernbergin mukaan Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n tulisikin välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin jo nykyisessä palkkausjärjestelmässä olevien epäoikeudenmukaisuuksien korjaamiseksi.

– Se tulisi ottaa ensisijaiseksi tavoitteeksi seuraavissa työsopimusneuvotteluissa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.