Hoitoalan palkkaongelma ratkaistava nyt

21.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 34/2007

Hallituksessa nyt istuvat porvaripuolueet, kokoomus etunenässä, lupasivat ennen vaaleja palkkakuopassa oleville koulutetuille hoitoalan työntekijöille tasa-arvotupon ja merkittäviä palkankorotuksia.


Kun ne jäivät vaalien jälkeen kiinni valheesta, ne jatkoivat valehtelua ja selittivät, että sellaisiin korotuksiin ei ole rahaa.


Rahapulaan vetoaminen oli ja on valehtelua. Vanhasen–Kataisen hallituksen budjettiesitys on yli kaksi miljardia euroa ylijäämäinen. Mutta sen sijaan että hallitus käyttäisi tätä rahaa hoitoalan työntekijöille annettujen lupausten lunastamiseen, se aikoo lyhentää sillä valtionvelkaa. Jos hallitus tekisi näin vilpittömästi, se harjoittaisi todellista hölmöläisten politiikkaa. Suomi kuuluu maailman ja myös EU:n vähiten velkaisiin maihin. Mutta hallitus ja valtiovarainministeri Katainen tekevät näin harkitusti. Eihän kahta tarvitse tehdä: luvata ja pitää lupauksia.


Sitä paitsi budjettiesityksessä alennetaan kuntien valtionosuuksien prosenttia sosiaali- ja terveydenhuollon osalta 250 miljoonalla eurolla, mikä tarkoittaa, että kunnat menettävät tuon summan, jonka ne saisivat ilman prosentin alennusta. Tämä on myös yksi tapa viedä pohjaa hoitoalan työntekijöiden luvatuilta palkankorotuksilta.


Olisi kolmaskin tapa turvata rahaa vaikka koko kunta-alan kunnollisille palkankorotuksille: pääomatulojen paneminen verolle kunnallisverotuksessa. Mutta porvarihallituksen yleinen linja on, että pyhiin pääomatuloihin ei kosketa.


Rahapulasta ruikutettaessa unohdettiin tahallaan myös se, miten paljon reilut palkankorotukset toisivat rahaa takaisin kunnille ja valtiolle verotuloina ja ostovoiman kasvuna.


Hoitoalan palkankorotuksissa on kyse myös julkisten palvelujen tulevaisuudesta. Jopa 40 prosenttia hoitoalan työntekijöistä jää lähiaikoina eläkkeelle. Kun palkat ovat jääneet jälkeen, uusia työntekijöitä on vaikea saada. Palkkaongelman ratkaiseminen on aloitettava nyt, muuten julkisia palveluja rapautetaan väistämättä entisestään – sen lisäksi, että niitä rapautetaan yksityistämisellä.


Kunta-alalle keskiviikkona saavutettu neuvottelutulos on hoitoalan työntekijöiden kannalta tyhjää parempi, mutta ei ratkaise palkkaongelmaa. Samalla tämäkin tulos kuitenkin osoittaa, että hoitoalan työntekijöiden joukkopainostus toi parannuksia muillekin kunta-alan työntekijöille ja että kuntatyönantajan "viimeinen tarjous" ei ollutkaan viimeinen. Mutta hoitoalan työntekijöillä on täysin oikeus pyrkiä tarjottua parempaan tulokseen, ja siinä he ansaitsevat muiden työntekijäryhmien ja ammattiliittojen solidaarisuuden.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli