Historiantutkija Martti Turtola: Puna-armeijan virolainen divisioona vapautti Tallinnan

18.05.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 20/2007.

Tallinnan kiistellyn Pronssisoturin yhteydessä on usein käytetty ilmausta "venäläissotilas" tai "venäläisten muistomerkki". Nyt on kuitenkin ilmennyt, että patsaan mallina oli virolainen kultamitalipainija Kristjan Palusalu. Mutta ei siinä kaikki. Historiantutkija Martti Turtola väittää kolumnissaan Kymen Sanomissa (15.5.), että Tallinnan vapautti puna-armeijan virolainen divisioona.


"Se jalkaväkidivisioona, joka eteni syyskuussa -44 kärjessä ja valloitti saksalaisten tyhjentämän Tallinnan, oli puna-armeijan virolainen divisioona. Sen miehistö, aliupseeristo ja osa upseeristosta oli virolaisia", Turtola kirjoittaa.


Pohtiessaan, miten se oli mahdollista, Turtola toteaa: "Neuvostoliiton sodanjohdon psykologista taktiikkaa oli luonnollisesti se, että virolaiset itse pantiin Tallinnan "vapauttajiksi"."


Ja Turtola jatkaa näin:


"Kun Viron hallitus allekirjoitti 28.9.1939 ns. tukikohtasopimuksen Neuvostoliiton kanssa, tuli Virosta Neuvostoliiton liittolainen. Kuten presidentti Kallio talvisodan alkuvaiheessa totesi "oli veljeskansastamme tullut vihollisemme liittolainen". Presidentti Pätsille ja ylipäällikkö Laidonerille talvisodan syttyminen on suuri pettymys ja sympatiaa suomalaisten poliittisille ratkaisulle ei löytynyt. He toki myönsivät suomalaisten taistelevan urhoollisesti, mutta olevan huonoja poliitikkoja. He olivat vakuuttuneita vielä keväällä -40, että Viro oli tehnyt oikean poliittisen ratkaisun. Pätsin-Laidonerin hallituksen tärkeimmäksi tehtäväksi tuli noudattaa NL:n kanssa solmittua sopimusta. Näin tehtiinkin viimeisen päälle....

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli