Helsinki yhtiöittää Stadian

19.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 3/2007.

Pääkaupunkiseudun kunnat yhdistävät ja yhtiöittävät ammattikorkeakouluja. Hankkeen keskeisenä valmistelijana on yritysjärjestelyjen ja liikkeenjohdon konsultointiin erikoistunut Ernst & Young Oy.


Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona opetusviraston alaisuudessa toimivan Stadian ammattikorkeakoulun yhdistämisen Espoon ja Vantaan Evtek-ammattikorkeakouluun. Samalla hyväksyttiin yhdistämisen toteuttaminen yhtiöittämällä ammattikorkeakoulu.


Järjestelyä perusteltiin nimenomaan elinkeinoelämän tarpeilla. Sen sijaan opiskelijoiden, henkilökunnan ja koulutukselliset tarpeet oli valmistelussa sivuutettu.




Lupaukset irtisanomissuojasta petettiin



Kuntapuitelain yhteydessä henkilöstölle on lupailtu viiden vuoden irtisanomissuojaa silloin kun palvelurakenteita muutetaan. Lakiin jätettiin kuitenkin porsaanreikä, jolla lupauksen voi kiertää kilpailuttamalla ja yhtiöittämällä toimintoja.


Vain muutama tunti kuntapuitelain hyväksymisen jälkeen samat eduskuntapuolueiden edustajat päättivät käyttää samaa temppua myös ammattikorkeakoulujen yhtiöittämisessä. Valtuusto torjui esityksen siitä, että yhtiöittämisen yhteydessä turvattaisiin työsuhteet ainakin viideksi vuodeksi.


Valtuusto ei hyväksynyt myöskään korkeakoulujen oppilaskuntien vaatimuksia opiskelijoiden edustuksen turvaamisesta perustettavan yhtiön hallituksessa.




Konsulttiyhtiöt ohjaavat



SKP:n ja asukaslistan valtuutettu Yrjö Hakanen esitti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi niin, että selvitetään vaihtoehdot yhtiöittämiselle. Sillä olisi voitu turvata myös henkilöstön ja opiskelijoiden asema.


Kaikki muut valtuustoryhmät hyväksyivät kuitenkin yksimielisesti ammattikorkeakoulun yhtiöittämistä koskevan esityksen, vaikka siihen ei saatu mitään korjauksia.


Hakanen arvosteli myös sitä, että koulutusta koskevien ratkaisujen valmistelu on Helsingissä annettu liikkeenjohdon konsulttiyhtiöille ja samalla on sivuutettu niin koulutuksen ammattilaiset kuin luottamusmiehet. Nyt Ernst & Young –yhtiön valmisteleman esityksen lisäksi on opetusvirasto tilannut kouluverkkoa koskevan esityksen Net Effect –konsulttiyhtiöiltä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli