Helsinki valmistelee miljardien grynderisopimuksia

28.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 35/2007

Helsingin suurten aluerakentamishankkeiden taustalta ovat paljastuneet aikeet tehdä suuria alueita koskevia sopimuksia gryndereiden kanssa.


Valmisteilla olevaan esitykseen Helsingin maankäytön ja asumisen toteutusohjelmaksi 2008-2017 on kirjattu linjanveto, jonka mukaan "uusilta suurtuotantoalueilta luovutetaan vuosittain useita noin 100 000 kerrosneliömetrin aluekokonaisuuksia "sopimusrakennuttajille"".


Tarkoitus on tehdä kaupungin ja suurten rakennusliikkeiden välisiä "kumppanuussopimuksia" tai muodostaa erityisiä toteutusyhtiöitä, jotka saisivat rakentaakseen suuria alueita. Näitä isoja aluerakentamiskohteita olisivat muun muassa Sörnäisten ja Hermannin ranta, Jätkäsaari, Hernesaari ja Kruunuvuorenranta. Sellaisia voivat olla myös Sipoolta vallattavat alueet.


Kyse on kaavoitettuna yhteensä jopa usean miljardin hintaisista tonttimaista.
"Vuosisadan puhallus"?Myös luonnoksessa Helsingin arkkitehtuuripoliittiseksi ohjelmaksi esitetään, että uudet suuret rakentamisalueet suunnitellaan, toteutetaan ja markkinoidaan erillisten toteutusyhtiöiden puitteissa. "Näin mittavaa uudisrakentamispotentiaalia ei tule kuin kerran vuosisadassa", hehkutetaan ohjelmaluonnoksessa.


Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok), joka kunnostautui aiemmin Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiessaan Sipoon valtaajana, on esittänyt, että rakennusfirmat saisivat oikeuden valmistella myös asemakaavoja uusille alueille. Kokoomuksen piiristä on esitetty lisäksi sitä, että kaupunki alkaisi myydä omistamiaan vuokra-asuntoja.
Asukkaat sivuutettuSKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmä vastustaa tällaista paluuta 60-luvun kaltaiseen grynderien hallitsemaan aluerakentamismalliin.


– Onko mahdollisuus tällaisiin sopimuksiin gryndereiden kanssa Sipoon alueiden kaappaushankkeen taustalla? Onko kabineteissa jo valmisteltu tällaisia sopimuksia myös satamalta vapautuvista alueista, kysyi Yrjö Hakanen valtuustossa arkkitehtuuripoliittisesta ohjelmasta käydyssä lähetekeskustelussa.


Hän arvosteli myös sitä, että ohjelmaluonnoksessa on sivuutettu kysymykset kohtuuhintaisesta asunnosta ja lähipalveluista jokaiselle kuuluvina perusoikeuksina. Samoin on sivuutettu asukkaiden vaikutusmahdollisuudet.


SKP:n ja asukaslistan ryhmä on esittänyt kaupungin oman yksikön perustamista asuntojen ja toimitilojen rakentamiseen. Se on tehnyt myös aloitteen asumiskustannusten hillitsemiseksi alentamalla kaupungin omilta vuokrataloilta perimiä tonttivuokria ja lainakorkoja.
Kaksi terveysasemaa uhattunaValtuusto käsitteli keskiviikkona SKP:n ja asukaslistan aloitteen lisäbudjetista, jolla kaupungin ylijäämistä ohjattaisiin lisää rahaa peruspalveluihin. Kaikki muut valtuustoryhmät pysyivät kuitenkin peruspalveluja alibudjetoivan linjan takana ja aloite torjuttiin.


Peruspalveluja aiotaan heikentää myös jatkamalla terveysasemien vähentämistä. Terveyslautankuntaan on tulossa esitys Koskelan ja Paloheinän terveysasemien lopettamisesta. SKP:n ja asukaslistan ryhmä vastustaa lopettamista.


Tänään julkistetaan ylipormestari Jussi Pajusen (kok) ehdotus ensi vuoden budjetiksi. Se tulee valtuuston käsittelyyn lokakuun viimeisenä päivänä. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli