"Helsinki-Tampere All Night Long"

12.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 2/2007.

Pöydän ääressä istuu kaksi merkittävää suomalaista musiikintekijää ja SKP:n eduskuntavaaliehdokasta. Kari Peitsamo on tamperelainen pitkän linjan rokkari, jonka ensimmäisestä hittilevystä Kauppaopiston naiset tulee pian kuluneeksi 30 vuotta.


Helsinkiläinen Seppo Lampela taas tunnetaan rap-artistina nimeltä Steen1. Musiikin lisäksi Stenkka tekee aktiivisesti vapaaehtoistyötä muun muassa koulujen ja koulukotien sekä Elämä on parasta huumetta ry:n parissa.


Nyky-yhteiskunnassa vallitseva kapitalismin hegemonia mietityttää Peitsamoa.


– Ihmisille on luotu harha, että he eivät voi ottaa kohtaloansa omiin käsiinsä. Kilpailukyvystä jankuttamalla on saatu ihmiset uskomaan esimerkiksi, että tulonsiirtoja köyhille ei voida tehdä.


Peitsamo kuvailee nykyajan henkeä muuntamalla erästä raamatun opetusta nykyaikaan sopivaksi.


– Jeesuksen opettama kultainen sääntö oli: "Tee toiselle, mitä toivoisit itsellesi tehtävän". Tämän päivän kultainen sääntö puolestaan on: "Se jolla on eniten kultaa, sanelee säännöt".




Media ylläpitää hegemoniaa



Steen1 muistuttaa median uskomattoman suuresta vallasta. Hän toteaa, että pääomapiirit hallitsevat myös mediaa, ja paljolti sen avulla kyetään ylläpitämään kapitalismin hegemoniaa.


Peitsamo kuvaa nykyistä yhteiskuntaa eräänlaiseksi kapitalistiseksi diktatuuriksi.


– Tiedonvälitys on näennäisen moniarvoista, mutta oikeasti vallitsee vain yksi totuus eli toimiminen markkinatalouden ehdoilla, sanoo Peitsamo.


Hän kertoo löytäneensä itsestään yhteiskunnallisen toimijan vuonna 2003, jolloin SKP oli näkyvästi esillä eduskuntavaaleissa. Peitsamo oli tuolloin ehdokkaana ensimmäistä kertaa.


– Minulle valkeni tuolloin, että on olemassa oikeasti vaihtoehtoinen puolue, joka sanoo asiat suoraan sekä tarjoaa kanavan tavallisille ihmisille.


Stenkka iloitsee siitä, että SKP tarjoaa kanavan myös hänen omaperäiselle vaalikampanjalleen, jolta on lupa odottaa "jos jonkinlaista erikoiskommervenkkia".


– Muut puolueet eivät varmaankaan nielisi tällaista. Tässäkin mielessä SKP on piristävä vaihtoehto, huomauttaa Steen1.


Peitsamo sanoo, että SKP:n ehdokaslista kuvastaa entistä enemmän puolueen olemusta kansanliikkeenä, jossa on erilaisia ääniä ja painotuksia.


– Yhdistävä tekijä ehdokkailla on toimiminen vallitsevan valtamedian valheen puhkaisijana, hän toteaa.


Stenkan mielestä SKP:tä äänestävän ei tänä päivänä tarvitse välttämättä olla kommunisti. Hän korostaa puolueen luonnetta vastarintaliikkeenä, joka aidosti toimii sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta.




Irti pelon ilmapiiristä



Pohdintaa herättää se tosiseikka, että useissa kysymyksissä kansalaisten enemmistön mielipiteet vastaavat SKP:n näkemyksiä. Miten tämä saataisiin realisoitua vaaleissa ääniksi? Onko ongelmana se, että media selvästi syrjii SKP:tä?


– Tämä on nimenomaan erittäin suuri ongelma, sanoo Stenkka empimättä.


Hän kertoo, kuinka esimerkiksi Yhdysvalloissa Irakin sodan laaja vastustus ei näkynyt median suhtautumisessa sotaan juuri millään tavalla. Uutisointi oli yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta sodalle myönteistä tai neutraalia.


– Jos valtamediassa luukutetaan jatkuvasti jotain mielipidettä, niin harva ihminen uskaltaa kyseenalaistaa sen. Vaikka sisimmässään ihminen tuntisikin olevansa eri mieltä, niin hän ei uskalla sanoa sitä ääneen, koska pelkää leimautuvansa oudoksi, sanoo Steen1.


Peitsamon mukaan politiikan tekemiseen on vähitellen hiipinyt pelon ilmapiiri. Taloudellisia uhkakuvia käytetään tässä hänen mukaansa tehokkaasti hyödyksi.


– Meille sanotaan, että markkinat vaativat sitä ja tätä. Jos emme tee juuri niiden vaatimia ratkaisuja, huomenna meillä menee vieläkin huonommin. Tämä on vain yksinkertaisesti valhe, lataa Peitsamo.


Hänen mukaansa nyt tarvitsemme myönteisiä visioita.


– Politiikan tekoon voitaisiin asennoitua niin, että on hauskaa toimia yhteisten tavoitteiden puolesta.


Steen1 korostaa, että Suomella ei ole tällä hetkellä mitään pelättävää. Ei ole sotilaallista, poliittista eikä taloudellista uhkaa. Nyt jos koskaan voitaisiin toteuttaa SKP:n esittämiä uudistuksia, lisää Peitsamo.


– Rahastahan se ei ole kiinni, hän vielä huomauttaa.


Stenkka sanoo, että ainoat jolla on tässä tilanteessa pelättävää, ovat rahamiehet ja pääomapiirit. Heidän pelkonsa on, että yhä useammat ihmiset ymmärtävät mahdollisuutensa ja alkavat nostaa päätään.




Jatkuvan kasvun mahdottomuus



Kari Peitsamo ja Steen1 tuomitsevat yhdestä suusta nykyisen jatkuvan kasvun ja kuluttamisen pakon ideologian.


– Punavihreän vasemmiston olisi tartuttava tähän kysymykseen. Minkälaisen maailman me jätämme jälkipolville – vai jätämmekö mitään? pohtii Steen1.


Hän korostaa, että jatkuva kasvu on pidemmällä tähtäimellä mahdoton ajatus. Talouskasvun ideologialle on etsittävä vaihtoehtoja.


Peitsamo toteaa, että ihmisten arvomaailman pitää muuttua.


– On periaatteessa hyödyllistä kehittää vaihtoehtoisia energiamuotoja. Mutta ajatus siitä, että energiaa on pakko tuottaa koko ajan lisää, on täysin kestämätön, hän huomauttaa.


Stenkka sanoo, että jokainen voi omilla ratkaisuillaan tuntuvasti vähentää esimerkiksi sähkönkulutusta. Hän on turhautunut nykyisestä "pikaruokakulttuurista", jossa rynnitään ja kulutetaan lyhytnäköisesti tulevaisuudesta vähääkään välittämättä.


Yksittäisen ihmisen ratkaisut ovat Peitsamonkin mielestä merkittäviä. Hän kuitenkin korostaa puolueiden ja parlamentarismin merkitystä suurten linjojen vetäjänä.


– Jos eduskunnalta löytyy uskallusta, sillä on mahdollisuus tehdä päätöksiä ja säätää lakeja, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämään, Peitsamo painottaa.


Sekä Peitsamo että Steen1 ovat pöyristyneitä siitä, että ydinvoimaa tuputetaan ratkaisuksi energiakysymyksiin.


– Turvautuminen ydinvoimaan on merkki siitä että periksi on jo annettu – loppu tulee joka tapauksessa. Pitää löytyä rohkeutta lähteä siitä, että emme suinkaan elä ihmiskunnan viimeisiä vuosikymmeniä, Peitsamo tähdentää.




Venäjän uhka kelpaa taas



Puhe kääntyy siihen, kuinka voimakas hallitsemisen väline pelko on. Stenkkaa huvittaa nykyisessä Nato-keskustelussa se, että yllättäen juuri samaan aikaan käydyn keskustelun kanssa on Venäjän uhka taas kerran kaivettu esiin.


– Nyt luodaan mielikuvaa, että Suomi pelastautuu viime hetkellä Venäjän uhkan edessä. Kuka uskoo tähän pelotteluun? Näistä asioista voidaan keskustella ja tehdä päätöksiä, mutta pelko ei koskaan saa olla vaikuttimena silloin kun päätöksiä tehdään, painottaa Stenkka.


Hänelle ei myöskään aukene se logiikka, että lähdetään kansanmurhaajien kelkkaan sillä motiivilla, että mennään estämään tulevia kansanmurhia.


– Jos yrität voittaa systeemin seuraamalla sen sääntöjä, olet jo valmiiksi hävinnyt, kiteyttää Steen1 näkemyksensä Nato-kysymyksestä.



TOMMI LIEVEMAA


Kirjoittaja on espoolainen muusikko ja soitonopettaja



* www.steen1.com


* www.karipeitsamo.com

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli