Helsinki lopettamassa yli 80 lähipalvelua

04.12.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 45/4.12.2009

Helsingissä on valmisteltu kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) johdolla raju lähipalvelujen lopettamislista. Se lopettaisi yli 80 palvelujen toimipistettä. Kokoomuksen ja vihreiden johto aikoo ajaa ratkaisut läpi joulun alla ns. palveluverkkotyöryhmässä ja heti loppiaisen jälkeen kaupunginhallituksessa.


Palvelujen lopettaminen ei saa helsinkiläisten tukea. Esimerkiksi lähikirjastoja puolustaviin Facebook-ryhmiin oli torstai-aamuun mennessä liittynyt jo 18000 helsinkiläistä ja nettiadressin allekirjoittanut lähes 5000. Eilen illalla oli Käpylässä kansalaiskokous lähikirjastojen puolesta ja maanantaina kokoontuu Pro kuntapalvelut –verkosto.




Säästöt näennäisiä



Lopettamislistalla on noin 20 koulua, 8 kirjastoa, 3 terveysasemaa (+ 3 myöhemmin), 4 hammashoitolaa (+ 5 myöhemmin), Malmin psykiatrian poliklinikka ja Kulosaaren päiväsairaala, Koskelan sairaalan kaksi osastoa, 5 päiväkotia, 3 nuorisotaloa, työvoiman palvelukeskus Duuri, omaishoidon toimintakeskus, kehitysvammaisten ryhmäkoti, yhden A-klinikan päiväkeskus, leikkipuistoja ja vanhusten yhteistiloja, Ruoholahden kuntotalo jne. Lisäksi supistetaan päiväkotien tilamitoitusta.


Listaa perustellaan 10 miljoonan säästöllä vuokramenoissa. Se on vain 0,25 % kaupungin budjetista. Tarvetta säästämiseen lähipalveluista ei Helsingissä ole. Kaupungilla on edellisten vuosien ylijäämiä pankkitileillä noin 830 miljoonaa euroa ja sen liikelaitokset tekevät tänäkin vuonna voittoa yli 250 miljoonaa.


Säästöt ovat suurelta osin näennäistä. Kyse on yleensä kaupungin omista tiloista, joista virastot maksavat kovaa sisäistä vuokraa. Osalle tuskin löytyy vuokralaisia ja osa vaatii isot muutostyöt soveltuakseen muuhun käyttöön. Toisaalta palvelujen karsiminen tuo lisää sosiaalisia ongelmia, liikennettä ja eriarvoisuutta.




Vihreiden ja VAS:n vastuu



Leikkauslista perustuu valtuuston strategiaohjelmassa ja budjetissa päätettyyn menojen ja tilojen vähentämisen. Strategiaohjelmasta päätettäessä tätä linjaa vastusti vain SKP:n ja Helsinki-listojen Yrjö Hakanen. Budjettineuvotteluissa leikkauslinjasta irtaantui myös SDP.


Temppelinharjalla ovat nyt vihreät ja Vasemmistoliitto, jotka voisivat yhdessä SDP:n ja SKP:n ja Helsinki-listojen kanssa estää lähipalvelujen lopettamisen.


– Kyse ei ole siitä, että "säästetään seinistä", kuten kokoomus väittää. Kyse on tasa-arvosta palveluissa, yhteisöllisyydestä ja julkisten palvelujen roolista.


– Kaupungin johto on itse ensin nostanut ns. sisäiset vuokrat pilviin ja yrittää nyt käyttää tätä perusteluna palvelujen lopettamiseen. Samalla esitetään, että jatkossa yhä useammat palvelut ulkoistetaan yksityisille yrityksille.


– Lähipalvelujen karsiminen liittyy myös työpaikkojen vähentämiseen.


Hakanen pitää kirjastojen puolesta syntynyttä kansalaisliikettä tärkeänä tien avaajana. Se on jo saanut lautakunnan jäsenet irtisanoutumaan kirjastojen lopettamishankkeista.


– Tässä näkyy Facebookin ja nettiadressin jo noin 25000 osanottajan vaikutus. Nyt tarvitaan joukkoliikkeitä myös muiden lähipalvelujen puolustamiseksi. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli