Helsinki lopettamassa 14 koulua

30.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 13/2007.

Helsingin opetusvirasto esittää 11 peruskoulun ja 3 lukion lopettamista. Toteutuessaan se lopettaisi kymmenesosan Helsingin kouluista.


Vaalien yli lykätty esitys on jo saanut tukea oikeiston lisäksi SDP:n, vihreiden ja Vasemmistoliiton edustajilta. SKP:n ja asukaslistan ryhmä vastustaa koulujen lopettamista.


Koulujen lopettamista perustellaan lapsien lukumäärän vähenemisellä ja tarpeella säästää koulutiloista. SKP:n ja asukaslistan kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen pitää molempia perusteluja virheellisinä.


– Arvioissa 1 – 4 miljoonan euron säästöistä on otettu huomioon vain opetusviraston omat kulut ja sivuutettu kokonaan koulukiinteistöt omistavan kaupungin kokonaismenot. Pelkästään koulutilojen muuttaminen toiseen käyttöön maksaa kiinteistövirastolle miljoonia eikä kaikkien koulujen uudesta käytöstä ole mitään selvyyttä.


– Kouluikäisten lasten lukumäärää koskevat laskelmat on puolestaan esitetty vain viiden seuraavan vuoden osalta. Näin on peitetty se tosiasia, että syntyvyys on Helsingissä kääntynyt nousuun ja että tänne on odotettavissa lisää lapsia myös uusien rakennuskohteiden valmistuessa.


Jonkin alunperinkin tilapäiseksi tarkoitetun koulun sivupisteen sulkemista voi Hakasen mielestä vielä harkita, mutta kokonaisten koulujen sulkeminen vain lasten lukumäärän tilapäisen vähenemisen perusteella on hänen mielestään järjetöntä.


– Koulujen lopettaminen olisi viesti siitä, että kaupunki ei välitä lapsiperheistä.




Talous jyrää opetuksen



Koulujen lopettamisesitystä pohjustettiin opetusviraston tilaamalla konsulttiselvityksellä, jossa esitettiin 17 – 20 koulun lopettamista. Selvitys keskittyi vain tilojen vähentämiseen ja sivuutti opetuksen ja oppilaiden tarpeet.


Päätöksenteon pohjaksi ei ole vieläkään tehty konkreettisia selvityksiä siitä, millaisia tarpeita on opetuksen kehittämiseen, opetusryhmien pienentämiseen, erityisopetukseen sekä koulutilojen käyttöön aamu- ja iltapäivähoidossa, kerhotoiminnassa ja alueiden asukastoiminnassa.




Ei mitään tarvetta säästää



Helsingissä ei ole mitään tarvetta säästää koulumenoissa, Hakanen korostaa.


– Kaupunki liikelaitoksineen teki viime vuonna voittoa yhteensä noin 400 miljoonaa euroa. Prosentilla siitä, voidaan kattaa opetusviraston nyt tavoittelemat säästöt.


– Kaupungin johto on sitä paitsi omilla päätöksillään paisuttanut keinotekoisesti koulujen tilakustannuksia. Kiinteistövirasto ja tilakeskus perivät kouluilta markkinaehtoisia sisäisiä vuokria yhteensä yli 100 miljoonaa euroa.


Koulujen lopettamisesitys mittaa nyt sitä, mikä arvo on eduskuntavaaleissa annetuilla lupauksilla panostamisesta koulutukseen, lapsiperheiden hyvinvointiin ja kuntien palveluihin, muistuttaa Hakanen.




Vaihtoehto koulujen lopettamiselle



SKP:n ja asukaslistan ryhmän mielestä opetusviraston esitys kouluverkon karsimisesta on syytä hylätä.


Ryhmä esittää vaihtoehtona koulujen lopettamiselle ensinnäkin kiinteistöviraston ja tilakeskuksen perimien sisäisten vuokrien alentamista omakustannuspohjalle. Tämä vähentäisi opetusviraston menoja arviolta 30 miljoonalla eurolla, jotka voitaisiin käyttää opetukseen ja opetusryhmien pienentämiseen.


Siellä, missä oppilasmäärät tilapäisesti vähenevät, on kehitettävä koulutilojen monitoimikäyttöä. osa koulutiloista voitaisiin ottaa esimerkiksi lasten aamu- ja iltapäivähoidon, harrastustoiminnan, muiden palvelujen ja asukastoiminnan käyttöön.


Kolmanneksi SKP:n ja asukaslistan ryhmä on ehdottanut, että osa kaupungin ja sen liikelaitosten ylijäämistä ohjataan koulujen ja muiden peruspalvelujen tarpeisiin.




Asukkaat voivat vaikuttaa



Viraston esitys tulee opetuslautakuntaan huhti-toukokuun vaihteessa. Lopulliset päätökset tekee kaupunginvaltuusto, jonne asia aiotaan tuoda juhannusviikolla.


Opetusvirasto ei uskalla järjestää asiasta asukastilaisuuksia, mutta kuntalaisille on varattu mahdollisuus antaa palautetta 13.4. asti osoitteeseen helsinginkouluverkko@edu.fi tai kirjeitse Opetusvirasto/kirjaamo, PL 3000, 00099 Helsinki.


Yrjö Hakanen kehottaa koulujen vanhempainyhdistyksiä, opettajia ja asukasyhdistyksiä järjestämään itse toimintaa koulujen puolesta. Asukkaiden vastarinta kaatoi opetusviraston vastaavan hankkeen toissavuonna ja sillä on jo lyhennetty konsulttien syksyllä esittämää koulujen lopettamislistaa. (TA)




* LOPETETTAVIA KOULUJA



Helsingin opetusvirasto esittää lopetettavaksi mm. seuraavat koulut: Malminkartanon ala-asteen koulu, Roihuvuoren ala-aste, Santahaminan ala-aste, Albertin koulu, Jakomäen ala-aste (yhdistetään ylä-asteeseen), Haagan Isonnevantien koulu, Yhtenäiskoulu Käpylässä, Pukinmäen ala-aste, Malmin ala-aste, Herttoniemen ala-aste, Etu-Töölön ylä-aste, Tapanilan ala-asteen sivupiste, , Länsi-Pasilan ala-asteen vuokratila, Minervaskolanom korttelikoulu sekä kolme lukiota, joista on vaihtoehtoisia esityksiä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli