Helsingissä tekeillä budjettisopu äänestäjien selän takan

22.10.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (TA)

Helsingin kaupunginhallituksen poliittiset ryhmät valmistelevat budjettisopua, joka aiotaan julkistaa heti vaalien jälkeisenä päivänä.


Tiedonantajan useista eri valtuustoryhmistä saamien tietojen mukaan alustavissa neuvotteluissa on päästy laajaan yhteisymmärrykseen kokoomuslaisen ylipormestarin Eva-Riitta Siitosen budjettiesityksen hyväksymisestä vain vähäisin muutoksin.


Hallitusryhmät Kokoomuksesta Vasemmistoliittoon kokoontuvat virallisiin neuvotteluihin vaalipäivänä ja budjettisopu aiotaan julkistaa heti vaalin jälkeisenä maanantaina.



Hoitotakuun


toteutuminen


vaarassa



Valtapuolueiden jo pitkälle sopima budjettiesitys jatkaa jopa lakisääteisten peruspalvelujen systemaattista alibudjetoimista. Luvassa on lisää terveysasemien ja päiväkotien lopettamisia, bussilinjojen karsimisia, vammaisten kuljetuspalvelujen supistuksia, nuorisotilojen vähentämisiä jne.


Esimerkiksi terveyskeskukselle esitetään ensi vuodeksi vähemmän rahaa kuin sen menot olivat viime vuonna. Maaliskuun alussa voimaan tulevaa hoitotakuuta varten kaupunginhallituksen käyttövaroihin esitetty 43 miljoonan euron määräraha ei riitä korjaamaan terveyspalvelujen alibudjetoimista.


– Sekä perusterveydenhuoltoon että erikoissairaanhoitoon tarvitaan lisää rahaa ja vakautta, korostaa lääkäri Esa Tulkki.


– Kysymys on kansallisen terveydenhuoltohankkeen – hoitotakuun – toteuttamisesta, mutta myös kaupunkilaisten tasa-arvon edistämisestä, syrjäytymisen terveyshaittojen estämisestä ja ehkäisevästä terveydenhuollosta. Terveysasemaverkostoa täytyy vahvistaa, terveysasemia ei saa lopettaa, Tulkki painottaa.



Alibudjetointi


jatkuu



Budjettisopua valmistellaan myös monien sosiaalipuolen lakisääteisten oikeuksien kustannuksella.


– Toimeentulotukeen esitetyistä määrärahoista puuttuu 10 miljoonaa euroa, lasten päivähoidosta samoin 10 miljoonaa, vaikeavammaista kuljetus- ja asumispalveluista noin 7 miljoonaa, lastenhuollosta ja päihdehuollosta kummastakin 4 miljoonaa, vanhuspalveluista 4 miljoonaa ja asunnottomien ja mielenterveyspotilaiden asumispalveluista 3 miljoonaa, jotta valtakunnalliset laatusuositukset ja aikarajat toteutuisivat, kertoo toimistopäällikkö Olli Salin.


Opetustoimessa vajaus on 10 miljoonan euron luokkaa ja kirjastoille tarvitaan pari miljoonaa lisää, samoin nuoriso- ja kulttuuritoimeen.


– Toimintamenoista kasvavat reaalisesti eniten palvelujen ostot, mikä tarkoittaa sosiaali-, terveys- ja opetustoimen pakkokilpailuttamista ja ostoja yksityisiltä yhtiöiltä, huomauttaa Salin.



Rahasta


ei ole puute



SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen pitää demokratian irvikuvana sitä, että valtapuolueet esiintyvät vaalikentillä kunnallisten palvelujen puolustajina, mutta valmistelevat samaan aikaan äänestäjien selän takana budjettisopua, joka jatkaa monien palvelujen heikentämistä ja yksityistämistä.


– Moniin peruspalveluihin esitetään reaalisesti jopa nykyistä vähemmän rahaa, vaikka kaupunki tekee voittoa tänä vuonna noin 100 miljoonaa euroa. Helsingin liikelaitosten lähes 200 miljoonan euron voitoista löytyisi lisää rahaa peruspalveluihin, mutta sitä ei edelleenkään haluta budjetissa ottaa huomioon, Hakanen toteaa.


– Kova oikeistolinja näkyy myös suhtautumisessa työttömiin, joita on Helsingissä yli 30 000. Työllistämisrahoilla luvataan työllistää vain 800 työtöntä. Samaan aikaan peruspalveluissa on huutava pula työntekijöistä, Hakanen jatkaa.


Päättäjien pelleily asukkaiden kustannuksella on saatava loppumaan, sanoo Leena Brunberg.


– Peruspalvelujen leikkaukset ovat jo nyt aiheuttaneet korvaamattomia vahinkoja estämällä ja tuhoamalla vammaisten, ikääntyvien, työttömien, naisten ja lapsiperheiden, yleensäkin pienituloisten mahdollisuuksia selvitä arjesta. On laadittava budjetti, jolla työllistetään vakituisesti työehtosopimusten mukaisella palkalla työttömiä kohentamaan palveluja ja asuinalueita, Brunberg vaatii.


Toisin kuin nykyiset valtuustoryhmät, SKP ei ole mukana kulissien takaisissa neuvotteluissa budjettisovusta. Viime vaaleissa muutaman äänen päähän valtuustopaikasta Helsingissä jääneet kommunistit ovat nyt koonneet paljon laajemman ehdokaslistan ja ovat myös vaaliliitossa Vaihtoehtoväen asukaslistan kanssa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli