Helsingin palveluille uusi leikkausohjelma

02.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 40/2007

Helsingin kaupunki tekee voittoa, mutta silti tulossa on raju palvelujen leikkausohjelma.


Kaupungin ensi vuoden talousarvioesityksen yleisperusteluihin sisältyy päätös laatia "talouden tervehdyttämisohjelma", jolla puretaan energialaitoksen voitoista tehtävät siirrot muiden palvelujen rahoitukseen. Se tarkoittaa 100 – 150 miljoonan euron leikkaamista sosiaali-, terveys-, opetus- ja muiden peruspalvelujen vuotuisesta rahoituksesta.


– Mitä tällä palvelujen rahoituksen leikkausohjelmalla ajetaan takaa? Valmistellaanko Helsingin Energian yhtiöittämistä ja irrottamista kaupungin hallinnasta? Vai ajetaanko kaupungin palveluja alas, jotta yksityiset yritykset voivat laajentaa markkinoitaan, kysyi SKP:n ja asukaslistan valtuutettu Yrjö Hakanen budjettikeskustelussa.


Hän peräsi eritoten SDP:n, vihreiden ja Vasemmistoliiton edustajilta vastausta siihen, miksi he ovat hyväksyneet tällaisen oikeistolaisen ohjelman budjettiin.


Kokoomuslaisen ylipormestari Jussi Pajusen keskiviikkona esittelemän budjetin olivat valmiit hyväksymään muutoksitta kaikki muut ryhmät aina Vasemmistoliittoa ja Perussuomalaisia myöten.
Laitonta alibudjetoimistaHakanen muistutti, että kaupunki liikelaitoksineen tekee tänä vuonna voittoa ennusteiden mukaan yli 225 miljoonaa euroa. Kassavaroja oli syyskuun lopussa 935 miljoonaa, mikä on satoja miljoonia enemmän kuin velkoja.


Loppusummaltaan yli 3,7 miljardin budjetissa esitetään sosiaali- ja terveystoimeen alle prosentin lisäystä verrattuna tänä vuonna toteutuviin menoihin. Reaalisesti sosiaali- ja terveydenhuollon määrärahat siis vähenevät.


Myös SDP:n ryhmäpuheenvuorossa todettiin, että budjettiesitys on eräiden palvelujen osalta tietoista alibudjetoimista, joka on lainvastaista. Silti vain SKP:n ja asukaslistan ryhmä esitti palvelujen määrärahojen lisäämistä. Yhteensä 56 miljoonan lisäysesityksistä isoimmat koskivat sosiaali- ja terveyspalveluja. Lisäksi se ehdotti 30 miljoonan helpotusta peruspalvelujen sisäisiin vuokriin....

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli