Helsingin asuntojonossa 15 000 hakijaa

18.05.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 20/2007.

Tänä vuonna Helsingissä valmistuu vain 45 uutta vuokra-asuntoa. Samaan aikaan kaupungin asuntojonossa on 15 000 hakijaa.


Vuokra-asuntojen rakentaminen ei ole ollut näin vähäistä sitten sotavuosien. Ensi vuonnakaan ei ole tulossa kuin 80 uutta vuokra-asuntoa.


Suurilla rakennusfirmoilla ei ole Helsingissä vireillä yhtään uutta vuokra-asuntokohdetta. Grynderit keskittyvät kovan rahan tuotantoon, josta ne keräävät paremmat voitot.




Asumisen hinta noussut pilviin



Vanhojen asuntojen hinnat ovat nousseet tällä vuosikymmenellä jo puolella. Lähes samaa tahtia nousevat vuokrat. Monet pienituloiset ja lapsiperheet joutuvat muuttamaan pois Helsingistä, koska asumiskustannukset karkaavat pilviin.


Nykyisen asunto-ohjelman mukaan Helsingissä pitäisi valmistua vuosittain 3 500 asuntoa, josta kaupungin omaa tuotantoa 1 130. Viime vuonna kaupungin tuotantoa valmistui vain 336, joista ara-vuokra-asuntoja 145.


Valtiovalta on osaltaan vaikuttanut sosiaalisen asuntotuotannon alasajoon pitämällä monien vuosien ajan valtion asuntorahaston lainojen korkoja jopa kovan rahan lainoja korkeammalla tasolla.




Aloite kaupungin omasta rakentamisesta



SKP:n ja asukaslistan kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen jätti viime viikolla aloitteen kaupungin oman rakennusyksikön perustamiseksi. Kaupungilla on asuntotuotantotoimisto, mutta ei omaa asuntojen rakentamisyksikköä.


Hakanen korostaa, että kaupunki tarvitsee oman rakennusyksikön erityisesti vuokra-asuntotuotantoa varten. Lisäksi tällainen yksikkö voisi osallistua peruskorjaushankkeisiin.


– Se antaisi kaupungille myös lisää mahdollisuuksia valvoa rakennuskustannusten kehitystä ja vaikuttaa siihen, aloitteessa todetaan.




Työsuhdeasuntoja ei pidä myydä



Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute vaikeuttaa myös työvoiman saantia muun muassa kaupungin palveluihin. Kokoomuksen johdolla Helsinki on pahentanut tilannetta nostamalla kaupungin työsuhdeasuntojenkin vuokrat markkinahintaisiksi. Lisäksi kaupunki on alkanut myydä pois työsuhdeasuntoja.


Esimerkiksi pari viikkoa sitten valtuuston enemmistö hyväksyi kaavamuutoksen, jolla alun perin Hesperian sairaalan työntekijöille rakennetuista tornitaloista toinen päätettiin muuttaa kovan rahan asunnoiksi. Kun Yrjö Hakanen esitti torniin työsuhde-asuntoja, paljastui, että kaupungin johto oli jo ennen kaavan hyväksymistä tehnyt ilman valtuuksia sopimuksen, jolla torni oli luvattu grynderille.


Kaupungin johto on vauhdittanut asumisen hinnan nousua myös myymällä tonttimaata gryndereille. SKP:n ja asukaslistan ryhmä on ainoana vastustanut johdonmukaisesti tonttimaan myyntiä.


Syksyllä on valtuuston käsittelyyn tulossa uusi maankäyttö- ja asunto-ohjelma. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!