Heinolassa jyrää!

22.03.2017 - 09:45

Tero Pitkä on heinolalainen lähihoitaja ja kommunisti. Pitkän ensimmäinen kausi Heinolan kaupunginvaltuustossa SKP:n edustajana lähenee loppuaan ja mies lähtee tavoittelemaan paikkaa uudestaan kevään kuntavaaleissa SKP:n ehdokkaana.

Pitkällä on kovia kantoja muun muassa tuleviin kuntavaaleihin, SKP:n kuntapoliittiseen rooliin sekä Sipilän hallituksen ajamaan sote-uudistukseen liittyen: mies tietää oman ammattinsa kautta, mistä puhuu.

Sipilän hallituksen sote-kaavailut ovat myrkkyä monille kuntalaisille!

Pitkä työskentelee lähihoitajana kotikunnassaan Heinolassa. Hänen työalueensa ja toimenkuvansa on varsin laaja-alainen.

– Kaupungin kotihoito on jaettu työtiimeihin ja olen itse eräänlainen jokapaikanhöylä, joka hyppää kehiin, kun jostain tiimistä puuttuu työntekijä. Käytännössä työalueenani on koko Heinola. Autan työssäni vanhuksia ja monia muita, jotka ovat kotihoidon tarpeessa.

Minkälaista politiikkaa Sipilän hallitus mielestäsi toteuttaa oman ammattisi näkökulmasta ja miten se näkyy kuntalaisten arjessa?

– Kun asiaa tarkastelee hallituksen sote-esityksen kautta, niin myös Heinolaa ollaan pistämässä maakuntahallinnon alaisuuteen: tämä on ei-toivottavaa kehitystä. Yksi hallituksen sote-mallin monista ongelmista on se, että kuntatason terveydenhuoltopalveluiden ketteryyttä ollaan poistamassa ja Heinolassa on jo nyt ulkoistettu kotihoidon lääkäripalvelut.

”Kuntavaaleissa äänestäjällä on mahdollisuus kritisoida hallituspolitiikkaa ja SKP tarjoaa erinomaisen väylän kritiikin esille tuomiseksi.”

– Hallituspolitiikka on pakottanut osan kuntalaisista ikävien valintojen eteen: palvelumaksujen noustessa jotkut joutuvat jättämään oman terveytensä kannalta välttämättömät lääkkeet ostamatta ja palvelumaksujen nousun myötä ihmisten maksukyky on heikentynyt huomattavasti. Olen tavannut monia ihmisiä, jotka ovat tuohtuneita Sipilän hallituksen linjaan ja sen toteuttamaan politiikkaan. Kuntavaaleissa äänestäjällä on mahdollisuus kritisoida hallituspolitiikkaa ja SKP tarjoaa erinomaisen väylän kritiikin esille tuomiseksi, koska me emme hyväksy hallituksen sote-kaavailuja saati leikkauspolitiikkaa ja tulemme tekemään tämän eteen töitä myös tulevan valtuustokauden aikana.

– Olen ollut erityisen tyytyväinen Heinolan kunnallispolitiikassa siihen, että valtuuston enemmistö on kaupungin itsensä tuottamien kuntapalveluiden kannalla ja että peruspalvelut halutaan järjestää lähipalveluina. Ainoastaan pieni vähemmistö kannattaa palveluiden ulkoistamista.

Lisääkö Sipilän hallituksen esittämä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus mielestäsi eriarvoisuutta?

– Hallituksen kaavailut tulevat toteutuessaan heikentämään peruspalveluiden tasoa ja lisäämään eriarvoisuutta: uudistuksen myötä kuntalaisesta ollaan tekemässä yksityisille yhtiöille ja suuryrityksille väline luoda taloudellista voittoa. Onneksi Heinolasta löytyy tahtotilaa omien palveluiden turvaamiseksi ja meillä nähdään asiat muutenkin huomattavasti hallitusta fiksummin.

– Sote-uudistuksen myötä päätöksenteko karkaisi kauemmaksi ja samalla lähemmäs hallituksen mielikuvitusmaailmaa, missä ihmisten tarpeita ei tiedosteta, saati tunneta riittävän hyvin. Hallituksen tulisi kyetä ymmärtämään se, että mitä lähempänä palvelut kuntalaisten näkökulmasta tuotetaan, sitä parempia ne kuntalaisille voittopuolisesti myös ovat.

Kevään kuntavaalit

Pitkästä tuli SKP:n jäsen 2000-luvun alussa. Hän oli tuolloin omien sanojensa mukaan ”vihainen nuori mies”, kansalaisaktivisti, joka osallistui muun muassa Irakin sodan vastaisiin suurmielenosoituksiin ja koki suurta tarvetta ja halua muuttaa maailmaa. Nyt miehen ensimmäinen kausi Heinolan kaupunginvaltuutettuna lähenee loppuaan.

– Olen profiloitunut valtuustossa tekemällä aloitteita eri asioihin liittyen ja olenkin niitä tehnyt valtuutetuista kaikkein eniten. ”Yksinäisenä” valtuutettuna hankalinta on saada muut omien ajatusten puolelle tai saada esityksille tukea. Olen kuitenkin kykeneväinen keskusteluun ja dialogiin, eikä minua pidetä muiden valtuutettujen keskuudessa yhteistyökyvyttömänä jääränä saati marmattajana: näkemyksiäni kuunnellaan ja olen sitä kautta saanut muita esitysteni taakse.

Miksi koet tärkeäksi asettua ehdolle kevään kuntavaaleissa?

"Sote-puolen asiat ovat sydäntä lähelläni ja minulla on terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä jo ammattinikin puolesta käytännön kokemusta."

– Heinolassa monissa kouluissa on homeongelmia, joten niiden sisäilmanlaatu on huonolla tolalla. Tämä asia kaipaa pikaista korjausta ja tulenkin toimimaan sen puolesta, että koulujen työskentelyolosuhteet saadaan mitä pikimmiten korjattua.

– Myös sote-puolen asiat ovat sydäntä lähelläni ja minulla on terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä jo ammattinikin puolesta käytännön kokemusta. Tein hiljattain valtuustossa aloitteen, jossa totean, että kaupungin tulee esittää maan hallitukselle sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hylkäämistä. Mielestäni hallituksen sote-esitys loukkaa kunnan itsemääräämisoikeutta ja mahdollisuuksia tuottaa sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita kunnan omina palveluina. Aloitteeni käsitellään joko nykyisen tai tulevan valtuuston toimesta.

Pitkän mukaan on tärkeää, että SKP on mukana vaikuttamassa ja tuomassa oman vaihtoehtonsa heinolalaiseen kunnallispolitiikkaan.

– Mielestäni tehtävänämme on tuoda esille se, että me emme hyväksy oikeistolaista leikkauspolitiikkaa, joka kurjistaa monien köyhien sekä pieni- ja keskituloisten asemaa. Tämä pätee varmasti myös muihin kuntiin: SKP:n on oltava vastavoima toteutettavalle oikeistopolitiikalle ja tuotava rohkeasti omat näkemyksensä esille. Meidän on uskallettava!

”Tavoitteenamme on saada kaksi valtuustopaikkaa.”

– Olen nyt neljättä kertaa ehdokkaana ja tilanne on kehittynyt puolueessa jatkuvasti parempaan suuntaan. Kaksi ensimmäistä kertaa olin Heinolassa puolueen ainoa ehdokas, viime vaaleissa ehdokkaita oli kolme ja nyt meitä on yhteensä kuusi. Monet puolueet ovat valitelleet sitä, että nuoria on ollut vaikea saada kuntavaaliehdokkaiksi: omalla listallamme on yksi eläkeläinen ja loput kolme- ja nelikymppisiä.

– Tavoitteenamme on saada kaksi valtuustopaikkaa. Naisehdokkaamme ovat jo pidempään olleet aktiivisia koulujen homeongelmiin liittyen, heidät tunnettaan kuntalaisten keskuudessa ja pidän täysin realistisena sitä, että SKP kykenee Heinolassa lisäämään valtuutettujen määrää.

– Jos valtuustossa istuu yhden valtuutetun sijaan kaksi, niin meidän on helpompi ajaa tavoitteitamme yksinkertaisesti siitä syystä, että toiselta saa omalle esitykselle tukea ja näin ollen asioista päästään äänestämään. Vaikka saisimme läpi kaksi ehdokasta, niin yhteistyö on joka tapauksessa välttämätöntä kaikkien muutosta haluavien kanssa, koska Heinolan valtuustoon kuuluu yhteensä 42 valtuutettua. Tämä ei kuitenkaan tuota ongelmia, koska SKP:llä on Heinolassa maine yhteistyökykyisenä ja laaja-alaista näkemystä asioihin omaavana puolueena, Tero Pitkä päättää.

SKP:n kuntavaaliehdokkaat Heinolassa:

  • Paavo Nygren 58
  • Tero Pitkä 59
  • Ville Nissinen 60
  • Sanna Pitkä 61
  • Mari Mäki 62
  • Pekka Sirviö 63

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.