Hauskaa Halloweenia!

02.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 40/2007

Tylsän pyhäinpäivän sijasta Suomessakin on pikku hiljaa alettu viettää halloweenia. Halloweenhan on lyhenne englannin sanoista "All-Hallows-Eve" eli pyhäinpäivän aatto.


Halloweeniä on vietetty Euroopassa vanhastaan kelttiläisen perinteen koskettamissa anglosaksisissa maissa. Esimerkiksi Suomessa juhla tunnetaan kuitenkin ennen muuta amerikkalaisessa muodossaan.


Halloween on noitien, kummitusten, vampyyrien, luurankomiesten ja muiden aaveiden juhlapäivä. Juhlassa pukeudutaan tai puetaan toisia sen mukaisiin naamiaisasuihin.


Yhdysvalloissa halloweenia vietettäessä ovelle saattaa ilmestyä joukko kummitusasuihin pukeutuneita lapsia, jotka huutavat: Trick or treat! eli "Karkki vai kepponen". Teoriassa onnettomilla ovenavaajilla on oikeus vastata "kepponen", jos he vastaavat itse seurauksista.* * *Meillä halloweeniin on valmistauduttu jo viikkotolkulla.


Kuntatyönantajat ovat Markku Jalosen johdolla pukeneet sairaanhoitajat noidiksi ja vampyyreiksi, jotka uhkaavat potilaiden henkeä ja imevät heistä kaiken veren. Hallitus ja valtamedia ovat antaneet sivustatukea. Hoitajille on järjestetty näytösoikeudenkäyntejä, heitä on peloteltu asunnosta häätämisellä ja rikkureita on värvätty.


Pääministeri Matti Vanhanen ja maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila puolestaan ovat kiertäneet hurjissa kummitusasuissa eteläisen Suomen maatalousalueilla, koputelleet oville ja huudelleet: "Ei koplata!"


Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen on viikatemiehen asuun sonnustautuneena tehnyt selvää jälkeä Kemijärvellä, Haminassa ja Anjalankoskella. "Ei karkkia vaan kepponen", Karvinen on huudellut viikatteen suihkiessa.


Helsingin Sanomat on kaiken tämän ohessa toteuttanut urheasti omaa missiotaan. Lehti on rakentanut jättiläiskokoisen karhun, joka aukoo kitaansa ja murisee uhkaavasti maamme itärajalla. "Idän uhka vai Naton huoma?", huutelee lehti retorisesti.* * *Halloween-juhlien huipennukseksi catwalkille sipsuttaa kummitusten "kymmenen kärjessä" Mikael Liliuksen ja Jorma Ollilan johdolla.


Sillä kummituksiahan heidän täytyy olla, ei tavallisia kuolevaisia. Miten Lilius muuten olisi viime vuonna kerännyt ansiotuloja 11,3 miljoonaa euroa ja Ollilakin 6,2 miljoonaa?


Ansiotulokummitusten jälkeen lavalle astelevat pääomatulokummitukset Keulassa kummittelee Henrik Moreliuksen kuolinpesä lähes 26,8 miljoonan euron pääomatuloilla.


Halloweenin loppuhuipennus on riehakas. Kummitukset nostavat shamppanjalasejaan ja naureskelevat ällistelevälle rahvaalle. Intoutuupa Lilius näyttämään pitkää nenääkin. Ele on omistettu erityisesti hoitajille.EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli