Hangon Aurinko ei paista kaikille

08.07.2020 - 14:45
(updated: 13.07.2020 - 16:02)
Hangon kaupungin vammaispalvelut ovat tuuliajolla. Kuva hanko.fi

Vapauden Vaunut -ryhmä on Suomen kommunistisen puolueen vammais- ja vanhuspoliittinen työryhmä.

Vapauden Vaunut -työryhmä sai kuulla, että Hangossa suunnitellaan suurehkoa SOTE-palveluiden uudistamista. Tässä nimenomaisessa kilpailutuksessa mielenkiintoista on se seikka, että niin moni SOTE-palvelu kokee ulkoistuksen ja kilpailutuksen. Erityinen piirre on myös se, että kyseessä on kaikkesta haavoittuvimmat palvelut, joiden tulisi olla todella hyvin järjestetty. 

Listalla ovat  vammaispalvelut, ammattimainen tukihenkilötoiminta, perustuki ja erityinen tuki, perhetyö ja tehostettu perhetyö, lapsiperhe-kotipalvelu, kotiperhe-kuntoutus ja tukiperhetoiminta

 

Mitä kuuluu vammaisneuvostolle?

Vastaus on tymäkkä ja lyhyt; ei mitään! Nimittäin vammaisneuvostoa ei ole ollut useampaan vuoteen kaupungissa. Lähin vammaisneuvosto löytyy Raaseporista. Hangosta kerrotaan, että paikallinen invalidiyhdistys lopetti toimintansa useampi vuosi sitten ja samalla loppui vammaisneuvoston toiminta.

Vielä ei olla päätetty, pitäisikö hankolaiset yhdistää Raaseporiin. Hankolaiset vammaiset ovat melko varmasti olleet tuuliajolla kaikki nämä vuodet. Viranhaltijat vammaispalveluissa tuppaavat vaihtumaan tiuhaan tahtiin, kertovat asiakkaat. Tämä kertoo siitä, että hallinnossa on jotain ongelmaa, arvellaan Vapauden Vaunujen työryhmässä.

Se tarkoittaa monille vammaisille asiakkaille asioiden hoidon viivästymistä taikka jopa heitteillejättöä. Hangossa ei ole omaa invalidiyhdistystä, suurin osa aktiivisista ihmisistä mitä ilmeisemmin kuuluu suuriin valtakunnallisiin liittoihin. Valitettavasti on myös heitä, jotka eivät kuulu liittoihin tai yhdistyksiin, vaan sinnittelevät omillaan. Oma sairaus tai vamma voi viedä kaiken energian, niinpä omien etujen ajaminen saattaa jäädä huonolle tolalle.

 

Lakimiespalveluihin turvauduttu

Informaation puute saattaa vaikuttaa osaltaan. Tämä taas vaikuttaa kunnan toimeen niin,  ettei asioita haluta tarpeeksi muuttaa ja parantaa, koska ei ole tarpeeksi aktiivisia ihmisiä vaatimassa oikeuksiaan. Yhdistysrekisterin mukaan kaupungissa toimii muutama eläkeläisjärjestö, Sydänyhdistys, Reumayhdistys ja muutama muu potilasyhdistys.

Monet Hangossa asuvat vammaiset ovat joutuneet turvautumaan liittojensa ja yhdistystensä lakimiespalveluihin, jotta ovat saaneet jopa yksinkertaiset ja usein helpot päätökset vietyä loppuun. Kyseessä on ollut esimerkiksi henkilökohtaisen avun päätöksiä, kodinmuutostöitä taikka muita varsin tavallisia vammaispalveluita.

Kilpailuttamisella ja ulkoistamisella ei olla koskaan saatu hyvää ja edullista.

Sijaisia ja määräaikaistyöntekijöitä on ollut paljon, ja muutenkin henkilökunnan vaihtuvuus on ollut huomattavaa. Muista kunnista on saatu virka-apua pahimmissa tilanteissa. 

 

Kuuleeko kukaan kuntalaisia?

Kuntalaiset itse ovat sitä mieltä, ettei näitä taikka muitakaan SOTE-palveluita saisi tällä tavalla ulkoistaa. Kilpailuttamisella ja ulkoistamisella ei olla koskaan saatu hyvää ja edullista. Päinvastoin se on tullut kalliimmaksi ja erittäin huonoksi. Vaikutukset ulottuvat myös kauas tuleviin vuosiin, eikä niitä ole helppoa tai edullista enää sen jälkeen korjata.

Lapsiin ja perheisiin kohdistuvat säästötoimet ovat aina tuhoisia. Edellisen suuren laman jälkeen tämä jo nähtiin suurena nuorisotyöttömyytenä, osattomuutena ja syrjäytyneisyytenä. 

Onko Hangolla oikeasti tähän varaa, varsinkin kun se yrittää esittää varsin varakasta ja hyvinvoivaa kaupunkia? Todellisuus taitaa olla jotain  muuta. Paistaako tässäkin kohtaa Hangon Aurinko vain niille, joilla on siihen varaa ja muut saavat sitten ukkosta ja kylmää viimaa?

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.