Hallitustunnustelua ja harhautusta

20.05.2011 - 11:03
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kokoomuksen Jyrki Katainen johdatti jopa kuusi puoluetta hallitusneuvotteluihin. / EPP |

Neuvottelut ja kähmintä uuden hallituksen muodostamiseksi ovat käynnissä. Nyt näyttää selvältä, että ollaan sitoutumassa kuuden puolueen hallitukseen, jossa ovat mukana kokoomus, SDP, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit. Mutta ennen kuin hallitus on kasattu, tarvitaan tietty määrä teatteria ja ajan kuluttamista sekä mahdollisesti jänniä mutkia.

Uusin käänne on vasemmistoliiton vetäminen mukaan hallitusneuvotteluihin. SDP:n ja vasemmistoliiton johtajat perustelevat tätä sillä, että hallitusratkaisussa pitää näkyä ”selvä suunnanmuutos hallituspolitiikassa”. Näin uskotellaan, että kokoomuksen Jyrki Kataisen ja porvarienemmistöisen hallituksen johdolla voidaan saada aikaan politiikan suunnanmuutos. Ei kuulosta uskottavalta – eikä rehelliseltä.

Hallitusneuvottelujen lähtökohdiksi esitettyjen leikkauslistojen valmistelun sekä EU:n kriisipakettien ja yksityistämisohjelmien pohjalta ei saada vasemmistolle eikä varsinkaan sen kannattajakunnalle hyväksyttävää ohjelmaa. Sitä ei saatu aiemmassakaan hallitusyhteistyössä kokoomuksen kanssa. Kyllä kansa muistaa. Jäljet pelottavat.

Hallitusta puuhatessa on harrastettu paljon tietoista asioiden sotkemista. Kun Katainen on lupaillut perusturvan parantamista, vasemmistopuolueiden johtajat tarttuneet siihen alibina porvarienemmistöiseen hallitukseen pyrkimisessä ja jättäneet kysymättä, kuinka laajasti ja kuinka paljon porvarikumppanit ovat valmiita perusturvaa parantamaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on ollut tyytyväinen siihen, että vasemmistoliitto on otettu mukaan hallitusneuvotteluihin, vaikka hän on selvästi sanonut Kataiselle, ettei puolue hyväksy Portugali-tukipakettia, vaikka istuisi hallituksessa.

Outoa kyllä, Arhinmäeltä on jäänyt huomaamatta, että kyse ei ole vain Portugali-tukipaketista, vaan suuresta vallankaappauksesta, jolla Portugalille pakotettu leikkaus-, lahtaus- ja yksityistämisohjelma voidaan syöttää mille tahansa EU- ja euromaalle ja jolla valtaa ja jäsenmaiden budjetti- ynnä muihin asioihin puuttumisoikeutta keskitetään entistä enemmän EU:n komissiolle. Tästä kaikesta porvarienemmistöiseen hallitukseen osallistuvat vasemmistopuolueet ovat vastuussa riippumatta siitä, saako vasemmistoliitto äänestää eitä tai tyhjää Portugali-tukipaketille.

Näin sivusta SDP:n ja vasemmistoliiton hallitukseen menovalmisteluja seuratessa ihmetyttää myös se, etteivät puolueet kuuntele ja kokoa omaan vaatimuslistaansa kansalaisten ja joukkoliikkeiden tavoitteita, vaan toimivat, niin kuin reformistiset puolueet aina, irrallaan joukoista. Se ei lupaa hyvää vasemmiston hallitustyöskentelylle porvarienemmistöisessä hallituksessa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (29 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.