Hallitus yrittää vaientaa anti-G8-protestit

18.05.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 20/2007.

Keskiviikkona 9. toukokuuta Saksan viranomaiset hyökkäsivät Rostockin anti-G8-tapahtumaa valmistelevaa kansalais-, ay- ja poliittisista järjestöistä koostuvaa verkostoa vastaan. Jopa 900 turvallisuusviranomaista osallistui etsintöihin, joita tehtiin 40 eri paikkaan Berliinissä, Brandenburgissa, Hampurissa, Bremenissä, Schleswig-Holsteinissa ja Ala-Saksissa.


Omien sanojensa mukaan viranomaiset pelkäävät radikaalien kansalaisjärjestöjen suunnittelevan iskuja häiritäkseen Heiligendammissa ensi kuussa pidettävää G8-maiden kokousta. Poliisin tietojen mukaan äärivasemmistolaisia epäillään terroristijärjestön perustamisesta tai sellaiseen kuulumisesta. Heidän epäillään myös suunnittelevan tuhopolttoiskuja tai muita hyökkäyksiä G8-kokouksen estämiseksi tai häiritsemiseksi.


Tuhannet ihmiset ympäri Saksaa protestoivat voimakkaasti poliisin ratsioita kohtaan. Syntyneissä kahakoissa loukkaantui neljä ihmistä ja kahdeksan pidätettiin.
Hyökkäys kansalaisliikettä vastaanAnti-G8-tapahtumaa valmistelevat kansalais-, ay- ja vasemmistojärjestöt pitävät viranomaisten summittaista terroria yrityksenä vaientaa jo ennalta kansalaisten globalisaatiokriittiset äänet. Poliisin huomion kohteeksi on erityisesti joutunut vaihtoehtoinen internet-palveluja tarjoava so36.net -palvelin, joka hoitaa monen ruohonjuuritason järjestön ja kampanjan sähköpostiliikennettä ja verkkosivujen ylläpitoa. Poliisin tarkoituksena onkin selvästi häiritä anti-G8-tapahtumaa järjestävien järjestöjen tiedonvälitystä.


– Kansanliikkeemme kriminalisointiyritykset eivät estä meitä nostamasta esille globaalia epäoikeudenmukaisuutta G8-kokouksen aikana, sanoo Hanne Jobst, berliiniläisen Bethanien-järjestötalon aktiivi. Bethanien oli yksi viranomaisten rynnäkön kohteeksi joutuneita kansalaisjärjestökeskuksia.


Jobstille viranomaisten hyökkäys ei tullut täytenä yllätyksenä. Poliisi on valheellisella mediapropagandallaan yrittänyt hajottaa vasemmiston ja kansalaisliikkeiden G8-vastaista rintamaa. Kun propaganda ei ole tehonnut toivotulla tavalla, yrittää poliisi nyt suoralla terrorilla sabotoida G8-vastaisen verkoston rakenteita.


Myös Saksan Attac pitää viranomaistoimia huolestuttavana yrityksenä kriminalisoida koko G8-vastainen kansanliike.
Voimakkaat turvatoimetSaksan sisäministeri Wolfgang Schäuble on useassa haastattelussa kommentoinut, että valtio voi käyttää ennaltaehkäiseviä pidätyksiä estääkseen G8-vastaisia protesteja. Schäublen mukaan lainsäädäntö antaa mahdollisuuden pidättää henkilöitä jopa kahdeksi viikoksi, mikäli heidän epäillään aikovan häiritä G8-kokousta.


Turvatoimet ennen kokousta ovat mittavat. Saksa aikoo muun muassa irtisanoa kokousten ajaksi Schengen-sopimuksella neuvotellut 13 EU-maan viisumivapauden. Kokouksen pitopaikan ympärille on rakennettu kymmenen metriä korkea, lähes 13 kilometriä pitkä suojamuuri.


Monelle G8-vastustajalle muuri on konkreettinen symboli johtavien teollisuusmaiden harjoittamalle uusliberalistiselle politiikalle, josta hyötyy vain häviävän pieni murto-osa maailman asukkaista.(MK)* * * Lähde: www.jpberlin.de/badespasz/

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!